На Львівщині від початку року розшукали майже пів тисячі дітей, — поліція

дівчинка у вишиванці затуляє обличчя руками
Ілюстративне фото/Микита Печеник

Від початку нинішнього року на Львівщині розшукували більш ніж 400 неповнолітніх.

Такою статистикою поділились у регіональному управлінні поліції 10 жовтня.

За цей період, кажуть у відомстві, до поліції Львівщини надійшло 467 повідомлень про зникнення дітей, 463 дитини розшукані, з них 455 протягом доби після реєстрації повідомлення про зникнення.

«Ще четверо дітей, зниклих в зоні проведення бойових дій в інших областях України, перебувають у розшуку. Виїхавши з цих територій, їх батьки звернулись з відповідними заявами у поліцію Львівщини», — йдеться в повідомленні.

У 90% випадків зниклих дітей знаходять упродовж перших годин після отримання повідомлення про зникнення.

У поліції також назвали причини, чому зникають неповнолітні.

  • Дезорієнтація. Дитина втрачає візуальний контроль з дорослим, губиться і не може самостійно повернутись чи до батьків, чи додому. Це може трапитись із зовсім малими дітьми та за умови, що дорослі недостатньо пильно стежать за малюками.
  • Бувають випадки, коли діти свідомо втікають і не повертаються додому – через насильство з боку дорослих, через конфлікти, сварки, для самоствердження або просто для розваги. Від таких ситуацій не захищені ні заможні сім’ї, ні малозабезпечені.
  • Бувають і набагато складніші причини – чому дитина втікає з дому. Виявити їх інколи може лише досвідчений психолог, оскільки вони заховані глибоко в підсвідомості дитини.

Що робити, якщо дитина зникла?

  • Упевніться, що дитина дійсно зникла. Ознаки можуть бути такими – дитина не повернулась додому у визначений час, не відповідає на телефонні дзвінки, не виходить на зв’язок, ніхто з оточення не може вказати де вона перебуває у цей момент. Проте, це ще не дає впевненості у тому, що дитина дійсно зникла. Батьки повинні переконатись, що син чи донька не затримались у школі, на гуртку, на тренуванні, у друзів, родичів, сусідів тощо.
  • Якщо дитина дійсно зникла – телефонуйте на оперативну лінію 102 негайно. Під час спілкування з оператором, обов’язково повідомте – вік, стать, особливі прикмети, у чому була вдягнена, що мала з собою, номер мобільного та банківської картки, якщо мала такі з собою, місце, де дитину бачили перед зникненням та будь-яку іншу інформацію, що допоможе у розшуку. Обов’язково надайте «свіже» фото дитини.
  • Пригадайте, чи не було останнім часом сварок з дитиною, конфліктних ситуацій, погроз з боку інших осіб, погроз від дитини заподіяти собі шкоду чи втекти з дому. Розкажіть про це поліцейським.

До розшуку дітей поліцейські беруться негайно. В разі необхідності залучають працівників інших служб – ДСНС, лісничих, військовослужбовців Національної Гвардії України, волонтерів.

Батькам чи опікунам також варта знати, що при зникненні дитини поліцейські складуть на них адмінпротокол за ст.184 (Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов'язків щодо виховання дітей) Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Там, зокрема, вказано: ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей — тягне за собою попередження або накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, - тягнуть за собою накладення штрафу від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Щоб уникнути випадків, коли син чи донька втікає з дому, психологи радять більше часу проводити з дитиною, знати про її переживання та проблеми, займатись вихованням дитини у повній мірі. Якщо виникають інциденти та непорозуміння, краще звернутися до фахівця – психолога чи психотерапевта.

Нагадуємо, заблукалу у лісі на Львівщині дівчинку шукали цілу ніч.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: