В Україні люди з діабетом тепер можуть отримати тест-смужки безкоштовно

diabet-3

У медичному сервісі України Helsi в понеділок, 9 жовтня, виписали перший електронний рецепт на тест-смужки за державною програмою реімбурсації – Медичні вироби для визначення рівня глюкози в крові для пацієнтів з діагнозом цукровий діабет. Технічна можливість та нормативна документація дозволяла це зробити з 8 жовтня нинішнього року.

Про це ІА Дивись.info повідомили у пресслужбі сервісу.

Глобальна мета цієї програми – доступність тест-смужок для пацієнтів з діагнозом цукровий діабет першого типу, це важливо, бо таких пацієнтів за даними Національної служби здоров'я України, є близько 100 тисяч осіб, і ця цифра щороку зростає. Такі тест-смужки є життєво необхідними засобами.

Читайте також: 8 відповідей про те, що потрібно знати про цукровий діабет

Про які препарати йдеться

Держава вперше додала тест-смужки до програми реімбурсації, раніше пацієнти купували їх за власні кошти. Тепер ці життєво необхідні для діабетиків медичні препарати можна отримати коштом держави.

Участь у програмі беруть 23 препарати, вартість одного з них, який вважається базовим, буде компенсуватись повністю, вартість решти 22 – частково.

З повним переліком препаратів, які беруть участь у програмі, можна ознайомитись за цим посиланням.

Як скористатись програмою

Пацієнтам потрібно звернутись до сімейного лікаря, який випише їм електронний рецепт, що потім буде доступний в електронному кабінеті пацієнта в Helsi. Далі за цим документом лікарські засоби можна отримати в аптеці, яка має договір з НСЗУ на реімбурсацію лікарських засобів та інших виробів медичного призначення.

Важливо зазначити, що на територіях, де ведуться активні бойові дії, пацієнти можуть отримати тест-смужки в межах програми реімбурсації за паперовим рецептом.

Е-рецепти

Держава прагне поступово переходити з паперових рецептів на електронні. Сьогодні електронні рецепти діють на «Доступні ліки», інсуліни, засоби для підтримки життєдіяльності після трансплантації та відтепер на тест-смужки за програмою реімбурсації. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: