Художник, який зображував пейзажі українського села та козаків: про Сергія Васильківського

Сергій Васильківський
Сергій Васильківський. Ліворуч - автопртрет художника, праворуч - картина "Сторожа запорозьких вольностей". Колаж: ІА Дивись.info

Серед українських митців, які творили в ХІХ столітті, вирізнявся своїми картинами Сергій Васильківський. Він творив в період коли діяли заборони Валуєвського циркуляру та Емського указу, однак це не завадило йому зображувати на полотнах козаків, кобзарів, Тараса Шеченка та самобутні пейзажі українського села.

Сьогодні, 19 жовтня, минає 169 років від дня народження художника. З цієї нагоди ІА Дивись.info пропонує пригадати цікаві факти з біографії Сергія Васильківського.

З дитинства зацікавився козаками та фольклором

19 жовтня 1854 року в Ізюмі в сім’ї писаря народився син. Його назвали Сергієм. Згодом коли йому виповнилося сім років, родина Васильківських переїхала до Харкова.

Чималий вплив на світогляд Сергія мала його сім’я. Зокрема його дідусь, який був чумаком та походив з козацького роду. Він розповідав внукові історії про козацьку добу. Водночас матір познайомила сина з українськими народними піснями, які часто виконувала.

Сергій Васильківський. Фото:з книги Бузхутрого "Сергій Васильківський"

Середню освіту художник здобув в місцевій гімназії в Харкові. Саме там він познайомився з Дмитром Безперчим, який був учнем Карла Брюллова. Тоді Безперчий поділився своїм досвідом у малюванні з Васильківським.

Згодом у Сергій вступив до Харківського ветеринарного училища. Однак на таке рішення вплинув його батько. Водночас з навчанням в цьому освітньому закладі в нього не складається, тому він там був лише рік. Після цього художник працював канцелярським службовцем.

Щоб отримати освіту з образотворчого мистецтва Васильківський вирушив до Петербурга. Тут  з 1876 по 1885 рік він навчався в Академії мистецтв. Спочатку він був в класі натури, а згодом його перевели в пейзажний клас.

Під час навчання в академії Васильківський активно розвивав свій талант до малювання та мав неабиякі успіхи. Вже в 1979 році його нагородили срібною медаллю за етюд з натури, а 1881 році він отримав другу таку ж медаль. Загалом за роки навчання він здобув близько тринадцяти відзнак.

Водночас в студентські роки художник жив досить бідно. Він не мав коштів, щоб орендувати житло, тому мешкав на горищі академії. Разом з ним там жили й інші відомі українські художники (Порифій Мартинович, Микола Самокиш, Опанас Слатінон та інші).

Жив у Франції та мандрував пішки Україною

Коли Сергій Васильківський закінчив Петербурзьку академію, то у 1886 році отримав можливість поїхати до Франції. Крім того, він відвідав інші європейські країни (Німеччину, Іспанію, Італію, Велику Британію). Так, живописець удосконалював свої знання з малювання, дізнавався більше про європейське мистецтво. Особливо його зацікавили роботи художників, які працювали в стилі постімпресіонізму.

У цей час Васильківський створив власний цикл картин – «піренейські етюди», які згодом експонували в Паризькому салоні. В цьому циклі були такі картини, як-от: «В Піренеях», «Ранок у Безансоні», «Околиця Байони. Франція», «Булонський ліс взимку» тощо. Дебют художника у Франції став для нього новим періодом в житті та творчості. Оскільки за кордоном він отримав багато досвіду, що допомогло йому сформувати власний стиль в мистецтві.

Після подорожі різними країнами митець вирішив повернутися до України. Одна й тут він подорожував вже рідними землями. Відомо, що Васильківський ходив пішки Полтавщиною та Харківщиною, де споглядав українські краєвиди природи та побут селян.

Помер Сергій Васильківський 8 жовтня 1917 року в Харкові. Перед смертю художник заповів понад 1300 своїх творів Музею Слобідської України.

Читайте також Засновник Української академії мистецтв: про життя художника Михайла Жука

Поет українського малярства: про творчість Васильківського

Сергія Васильківського називають поетом українського малярства. Оскільки в його картинах мистецтвознавці вбачають особливий ліризм. Художник відомий передусім своїми пейзажами та історичними полотнами, на яких він зображував козаків.

Творчий доробок митця містить близько три тисячі картин. Серед них одними з найвідоміших є такі, як-от:

  • «Сторожа запорозьких вольностей» (полотно, олія. 1890 р.).
  • «Козача левада» (полотно, олія. 1893 р.).
  • «Козачий пікет (дерево, олія. 1888 р.).
  • «Чумацький шлях».

Художник мальовничо передавав побут селян. Він показував, як українські традиційні хати гармонійно вписують в навколишню природу. Таким чином, роботи Васильківського відображають українські традиції та звичаї. Це можна побачити на картинах: «Весна  в Україні», «Околиця», «Сільська вулиця», «Полтавщина», «Хата в Опішні», «Поворот до весни», «Млин» тощо.

Читайте також Декомунізація Львова: про скульптура Еммануїла Миська, на честь якого назвали вулицю

Картина Сергія Васильківського "Весна в Україні"
Картина Сергія Васильківського "Український пейзаж"

Крім того, Васильківський намалював цикл акварельних картин, на яких зображено в повний зріст представників козацької доби:

  • «Тип запорожця». Акварель. 1900 р.
  • «Писар військовий». Акварель. 1900 р.
  • «Гармаш часів гетьмана» І. Мазепи. Акварель. 1900 р.
  • «Кобзар-сліпець з хлопчиком-поводирем». Акварель. 1900 р.

Також Володимир Васильківський написав відомий портрет Тараса Шевченка, на якому письменник показаний в повний зріст на фоні степової природи.

Читайте також В ній уособлена естетика нашого народу: про геніальну українську художницю Марію Примаченко


ІА Дивись.info досліджує історію та розповідає про видатних українців, які прославились у мистецтві, науці та інших ремеслах. Прочитати ці історії можна за посиланням Видатні українці.

Крім того, в межах проєкту «Декомунізація Львова» ІА Дивись.info розповідає містянам про видатних українців та історичні явища, на чию честь перейменували вулиці, що колись носили «радянські назви». Про це детальніше читайте тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: