Малий-середній-великий: як розвивати бізнес в Україні

гро
фото: з відкритих джерел

Україна, як і багато інших країн, зіткнулася з різними викликами та кризами в економіці, політиці, соціальній сфері та інших галузях. Незважаючи на це, підприємці можуть використовувати ряд стратегій та підходів для розвитку свого бізнесу навіть в умовах кризи.

У Львові відбувся соціальний форум інновацій та можливостей «УКРАЇНА МАЙБУТНЬОГО 2.0». Із темою «Україна майбутнього. Еволюційний підхід» виступив український бізнесмен вірменського походження Артур Мхітарян.

фото: виступ Артура Мхітаряна на на форумі «УКРАЇНА МАЙБУТНЬОГО 2.0» у Львові, Дивись.info

Трішки цифр та даних

Падіння національної економіки за підсумками 2022 року склало безпрецедентні 30,4 відсотка, а споживча інфляція становила 26,6 відсотка, що означає здорожчання товарів і послуг в Україні в середньому на чверть. Відбулася і значна девальвація національної валюти – з 29 грн/дол. перед вторгненням до 40 грн/дол. станом на зараз на готівковому валютному ринку, що теж не могло не позначитися на вартості товарів і послуг.

Крім значного падіння добробуту та зростання цін, з початку війни бізнес практично втратив можливість вести зовнішньоекономічну діяльність: кордони з РФ та Білорусією, зі зрозумілих причин, були закриті, так само була паралізована робота вітчизняних морських портів, а можливості західного кордону були значно обмежені. Крім того, з України за кордон виїхало 8 млн осіб, рятуючись від бойових дій, а всередині країни майже 5 млн людей стали внутрішніми переселенцями.

В цих складних умовах більшість українців намагалися згуртуватися та підтримати вітчизняну економіку, невід’ємною частиною якої є бізнес. Так, багато людей почали віддавати перевагу товарам місцевих виробників, більшої популярності набувають саме українські бренди.

Цьому сприяє і відмова від російських та білоруських товарів, які раніше, на жаль, займали частину полиць в місцевих магазинах і цілі торговельні площі у ТРЦ. Українці перестали підтримувати економіку агресора грошима. А ще зараз все більше людей прискіпливо вивчають і діяльність іноземних компаній: якщо вони не покинули ринок нашого ворога, багато хто відмовляється від їхніх товарів. І часто на користь українських, адже наші виробники, як ніколи, потребують підтримки.

Те, що війна завдала величезних збитків підприємцям, красномовно говорять цифри. За даними Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА), у 83 відсотків компаній-членів асоціації відбулося падіння бізнесу у 2022 році. При цьому у 29 відсотків опитаних відбулося падіння до 20 відсотків, у понад половини – падіння на 21 відсоток і більше. І тільки у 6 відсотках опитаних компаній не було змін, а ще 11 відсотків змогли похвалитися зростанням доходів у такий складний рік.

«У Київській школі економіки підрахували загальні втрати українських підприємств від війни. За оцінками фахівців, загальна сума прямих збитків підприємств (включно з державними) складає 13 млрд доларів, а загальні непрямі збитки оцінюються у понад 33 млрд доларів. Для відновлення підприємств же потрібно майже 25 млрд доларів», - констатує Артур Мхітарян.

ілюстративне фото з відкритих джерел

Підтримка держави

Влада в Україні з початку повномасштабного вторгнення дикої орди на нашу землю зрозуміла, що паралізований війною бізнес потребує якнайшвидших заходів підтримки. Тому вже в березні минулого року був ухвалений закон про пільгове оподаткування бізнесу. Крім цього, було скасовано мито і ПДВ на весь імпорт, які, однак, були повернуті в червні.

Також була запроваджена урядова грантова програма «єРобота», яка, зокрема, передбачає можливість отримати грант на власний бізнес із створенням нових робочих місць. А деякі підприємці змогли за допомогою держави перевезти свої підприємства у більш безпечні регіони в рамках програми релокації та налагодити там роботу заново.

Артур Мхітарян нагадав, що на початку війни були внесені зміни до Податкового кодексу та було надано можливість бізнесам платити лише 2 відсотки від доходу, також були заборонені податкові перевірки, надано можливість не платити акциз.

«Держава активно почала відкривати митні пости на кордоні з Польщею, що дало можливість збільшувати об’єми перевезення товарів. Більше того, держава активно надає пільгові кредити для розвитку бізнесу, чим останній охоче користується. За даними Міністерства фінансів України, підприємці отримали від банків за час війни понад 18 тисяч кредитів на загальну суму 78 млрд гривень», - сказав він.

За його словами, реалізація ідеї Кабінету міністрів щодо створення стратегічного запасу нафти і нафтопродуктів не дозволить різкого підняття цін на паливо у разі форс-мажорів, а це надасть можливість бізнесу не підвищувати ціни на свою продукцію.

«Тобто, в цілому держава активно працює в напрямку допомоги бізнесу, але звісно, не обійтись тут і без поганих новин, таких, як плани держави відмінити для бізнесу більшість вищезазначених пільг. Також держава не забезпечила належного прийняття переліку територій, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окупованих, щоб бізнес мав змогу застосувати податкові пільги, які прив’язані до такого переліку територій. Крім того, у бізнесменів залишається багато запитань щодо діяльності митниці та податкової служб», - зазначив бізнесмен.

фото: з відкритих джерел

Читайте також: Майбутнє бізнесу - вихід на міжнародну арену: як продавати за кордон.

Від чого варто відмовитися

Зараз перед бізнесом серйозні виклики і потрібно дотримуватися особливої обережності та раціонального підходу. У таких умовах власнику бізнесу важливо уникати певних дій, які можуть завдати шкоди та загрози:

  • Жорсткі методи управління. 

Забудьте про них, краще використовувати мотивацію і ставиться з розумінням до співробітників, клієнтів та ситуацій.

  • Встановлення контактів з потенційними партнерами та клієнтами без попереднього аналізу. 

В умовах нестабільності та можливої мінливості ринку необхідно проводити ретельне дослідження перед встановленням ділових зв’язків. Наприклад, клієнт може бути на лінії фронту, і йому буде не до спілкування та встановлення контакту.

  • Приймати рішення на емоціях. 

Стрес — це стан, у якому українці мешкають останні 1,5 роки. До більшості ситуацій вдалося адаптуватися, але іноді емоції беруть гору, і це може призвести до нераціональних дій.

фото: з відкритих джерел

Поради для розвитку бізнесу під час війни

Роль українського бізнесу для країни зараз набуває ще більшого значення. Підприємці дають робочі місця, сплачують податки, задовольняють попит ринку своєю продукцією і, врешті-решт, не дають зупинитись економіці. Однак це все можливо лише за умови, що бізнес успішний і конкурентний. Здавалось би, в сучасних умовах це завдання із зірочкою. Але такі приклади є і вони не поодинокі.

  • Прийміть зміни та змінюйтесь самі.

Чим швидше ми приймемо нову реальність, тим ефективніше зможемо себе в ній реалізувати. З початку війни український бізнес переживає кардинальні зміни. Наприклад, сфера продажу нерухомості взагалі не могла функціонувати через закриття державних реєстрів у перші місяці російського повномасштабного вторгнення. Через це багатьом підприємцям доводиться швидко шукати альтернативні варіанти ведення бізнесу. 

  • Подбайте про безпеку.

Складно думати про розвиток бізнесу, якщо ви не впевнені в тому, що замовлену вами продукцію доставлять, а клієнти зможуть оплатити ту, що вже є в наявності. Тож насамперед потурбуйтеся про гарантії базових складових вашої діяльності: замовлення, оплати та доставки. Якщо ви ведете бізнес в інтернеті, маєте бути впевнені в тому, що використовуєте безпечний канал оплати, а доставка працює на тих територіях, куди ви плануєте відправляти товари. У разі, якщо ж ви лише вирішуєте, як перевести власну справу у діджитал, найпростіший і водночас безпечний спосіб — працювати на онлайн-майданчиках з продажу товарів та надання послуг. Такі платформи вже мають вбудовані системи оплати та доставки, які гарантують зарахування коштів чи повернення товару.

  • Сприймайте виклики як можливості.

Вимушені зміни на кшталт релокейту бізнесу або нових запитів клієнтів — це, безумовно, виклики, які тягнуть за собою трансформацію підприємства. Але разом з тим, вони можуть стати джерелом нових можливостей. Наприклад, ви можете спробувати задовольнити нові потреби ваших клієнтів, які виникли в умовах війни. 

  • Делегуйте, але залишайтесь «універсальними».

Часто невеликі підприємці практикують ведення всіх справ самотужки. Нерідко власник одночасно вирішує фінансові справи, веде спілкування з клієнтами та замовляє продукцію. Водночас чимало з цих обов’язків із легкістю можна віддати на аутсорс. Зокрема, рекламу можуть забезпечувати великі онлайн-платформи. Адже багато спеціалістів працює на фрілансі: SEO-спеціалісти, програмісти, монтувальники систем безпеки.

Завдяки такому підходу час і увагу з операційної діяльності можна спрямувати на вирішення стратегічних задач. Ви лише виграєте від того, що зможете відволіктись від дрібниць, щоб зосередитись на головному — розвитку бізнесу. Однак тримати руку на пульсі все ж треба, адже навіть за звичних умов підприємці не застраховані від форс-мажорів та непрогнозованих ризиків, а під час війни — тим більше. Тож регулярний моніторинг стан справ у кожному аспекті вашого бізнесу допоможе сформувати загальну картину справ і оперативно реагувати на виклики.

фото: з відкритих джерел

Матеріали у рубриці Погляди є відображенням виключно точки зору автора, яка може бути як об'єктивною, так і суб'єктивною. Редакція може не поділяти думок і поглядів, викладених тут та не несе відповідальності за достовірність й тлумачення викладеної інформації, натомість виступає виключно платформою для розміщення матеріалу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: