Безготівкова оплата запрацювала на приміських маршрутах Львівщини

image-18
Фото: Львівська ОВА

Сьогодні, 3 листопада, Львівщина стала першою в Україні областю, де на приміських та міжміських маршрутах запровадили електронну форму оплати.

Про це повідомляє заступник голови Львівської ОВА Юрій Бучко. 

У всіх 1050 автобусах обтяжених договорами з ОДА встановили обладнання для безготівкої форми оплати за проїзд. Принцип роботи полягатиме за схемою «check-in – сheсk-out», що дозволяє пасажиру сплачувати лише за відстань, яку він фактично проїхав відповідно до тарифної сітки. За цією системою пасажиру необхідно  валідуватись в системі при вході та виході з транспорту. Таким чином, система бачитеме від якої зупинки і до якої він проїхав. Відповідно, так і обчислюватимуть та зніматимуть плату за проїзд. Також, ця система зменшує навантаження на водія щодо проведення розрахунків за проїзд.

Автоматизована система обліку оплати проїзду (АСООП) надає переваги:

  • детінізація транспортної галузі;
  • прозоре формування тарифу на перевезення пасажирів автобусними маршрутами загального користування;
  • забезпечення швидкої та зручної оплати проїзду.
  • можливість формування нової транспортної мережі, на основі отриманих даних щодо пасажиропотоків;
  • облік кількості здійснених пільгових перевезень;

Е-квиток допоможе зробити обіг грошей у громадському транспорті Львівщини прозорішим. Крім цього відбуватиметься чіткий облік пільговиків, а купляти квитки за проїзд можна буде через мобільний додаток.

Е-квиток на Львівщині: що відомо?

Торік у листопаді відбувся конкурс з відбору інвестора для впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду у приміських та міжміських автобусних маршрутах області. Інвестором обрали компанію «Smart Tiket Technology». Запустити систему безготівкової оплати в обласних маршрутах мали 1 липня цього року, однак дату відтермінували. Причиною є те, що в процесі перемовин з перевізниками виникли додаткові запити на вдосконалення системи.

Перші валідатори уже успішно пройшли тестування на маршрутах Рава-Руського напрямку. Пасажири розраховуються згідно з зафіксованим тарифом. Найближчим часом у планах запровадити систему «tap in/tap out».

До кінця 2023 року буде діяти перехідний період, коли розрахуватися можна й готівкою. У наступному році Львівщина повинна повністю перейти на безготівковий розрахунок. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: