У Львові демонтують радянський пам'ятник Терешковій

398710513_23982644391379162_5556754054520386950_n
Фото: з фейсбук-сторінки Андрія Москаленка

Радянський пам’ятник російській космонавтці Валентині Терешковій планують демонтувати у Львові.

Про це повідомив перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко в п'ятницю, 3 листопада.

Він зазначив, що демонтаж пам'ятника Терешковій планують виконати найближчим часом. Цей пам'ятник розташований на вулиці Виговського у Львові.

Варто зазначити, що Валерія Терешкова є першою у світі жінкою-космонавткою, яка сама на три доби виходила в політ в космос.

Як триває процес декомунізації на Львівщині

Зі слів очільника робочої групи та першого заступника начальника ЛОВА Андрія Годика, від початку року в області вже знесли понад 260 радянських монументів. А залишилось ще менш ніж пів сотні.

Демонтаж пам'ятників-символів радянського режиму відбувається на підставі рішення Львівської обласної ради від 20 вересня 2022 року. Документи рекомендують територіальним громадам демонтувати усі пам’ятники, пам’ятні знаки, меморіали, які символізують тоталітарний окупаційний режим.

Підкреслимо, що Львівській обласній раді створено міжфракційну депутатську групу «За декомунізацію та деколонізацію Львівщини», мета якої – завершити демонтаж радянських памʼятників та українізацію топонімів до кінця нинішнього року.

Нагадуємо, раніше ми повідомляли, що процес декомунізації найповільніше проходить у двох громадах Львівщини.

Крім того, у Львові перейменували чимало вулиць в межах деколонізації топоніміки міста. Тому ІА Дивись.info започаткувала проєкт «Декомунізація Львова», аби розповідати містянам про видатних українців, на честь яких перейменували вулиці, що колись носили радянські назви.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: