Терапія, аби побороти стрес: у Львові відкрили Центр розвитку для дітей ВПО

image-20
Відкриття відбулося 6 листопада. Фото: Олексій Сироткін

У Львові, який від початку повномасштабного російського вторгнення став гуманітарним хабом для тисяч вимушених переселенців, запрацював LEVCHYK SPECTRUM HUB та CHILDREN HUB. Це два окремих простори під одним дахом, де дітям, які були змушені втікати від війни, допоможуть впоратись зі стресом в ігровій формі. Перша локація створена для дітей із аутизмом, а друга — для малюків з числа ВПО.

ІА Дивись.info побувала на відкриті Центру розвитку та розповідає, чому такі локації є необхідними.

Створили хаби команда благодійників із Future for Ukraine. Тут є окремі кімнати, де фахівці проводитимуть заняття із дітками. Це, наприклад, музична кімната, де діти отримуватимуть терапію завдяки прослуховуванню різноманітних звуків. Діятиме тут єдина в Україні «темна» кімната, мета якої полягає у тому, аби заняття проводились у напівсутінках із застосуванням різних типів штучного освітлення. Фахівці переконують: такий метод дозволить учням заспокоїтись та налаштуватись на позитив.

Дизайн також обраний невипадково. Квіти із загостреними кутиками означають те, що дітки з аутизмом є "колючими" у житті. Фото: Дивись.info
Фото: Дивись.info

Долати наслідки війни завдяки творчості

Як розповіла нам PR-волонтерка фонду Тетяна Турлік'ян, одним із напрямків роботи Future for Ukraine є допомога діткам з числа ВПО.

Фото: Олексій Сироткін

«Допомога діткам розділена на два напрями. Перший — Левчик (LEVCHYK SPECTRUM HUB), де допомагають діткам у спектрі аутизму. Справа у тому, що дитині у спектрі дуже тяжко подорожувати за кордон як літаком, так і автобусом чи залізницею. Для них покинути свою домівку є великим стресом. Чому багато батьків дуже хвилюються із цього приводу? Тому що у дитинки у спектрі, яка навіть просто переїжджає зі свого міста, може відбутися регрес: все те, що батьки з нею навчились, може повернутись у початкову точку», — пояснює вона.  

Фото: Олексій Сироткін

Тож очевидно, що максимальна відстань, яку батьки із дітьми зі РСА могли подолати під час евакуації, це захід України. Наприклад, на Львівщині, за даними військової адміністрації регіону, у Єдиній інформаційній базі даних зареєструвалися понад 240 тисяч вимушених переселенців. З них близько 70 тисяч — діти. Реальна кількість вимушено переміщених осіб, які проживають тут може бути суттєво більшою, адже багато людей поселились у приватному секторі та не реєструвались як ВПО.

Фото: Олексій Сироткін

Тож діткам потрібні місця не лише для дозвілля, а й для підтримки ментального здоров'я.

«У перші місяці повномасштабної війни РФ проти України у Львові зареєстрували понад 700 дітей із розладами спектру аутизму (РСА). Тож у батьків виникли труднощі із тим, що немає куди їх привезти (для дозвілля та різноманітних занять - Ред.). Адже всі центри розвитку були зайняті, бо не були розраховані на таку велику кількість дітей. У звичайних дитсадках таким діткам потрібні специфічні заняття», — додає Тетяна.

Фото: Дивись.info

Окрім діток із РСА, хаб можуть відвідувати й нормотипові дітки. У цьому центрі розвитку вони зможуть долати наслідки війни, завдяки арт-терапії. 

Фото: Дивись.info

Тут проводитимуть тригодинні заняття з викладачами — розвиток та боротьба зі стресом через розважальну терапію. У CHILDREN HUB набрали дві групи: діти від трьох до 5 років та від 5 до 7, розповіла Ольга Глюза, керівниця напрямку «Діти» фонду.

За цей час, додає, дітки здобуватимуть академічні знання із трьох предметів.

Кімната для занять. Фото: Дивись.info

Читайте також: Надати голос тим, хто його не має: український винахід, що допомагає говорити

 «З дітками із РСА працюють лише викладачі, які мають відповідну освіту - психологічну, мають навички соціальної адаптації, ці викладачі постійно навчаються та підвищують кваліфікацію. У нас є програма на три місяці, яку розписує методист. Це стосується навичок», — зазначає Ольга.

Фото: Дивись.info

Натомість у CHILDREN HUB є викладачі, які мають педагогічну або психологічно-педагогічну освіту та можуть працювати з дітьми дошкільного віку. Усі викладачі офіційно влаштовані.

Фото: Дивись.info

«Ми несемо відповідальність за кожну дитину, яку батьки приводять на заняття», — акцентує керівниця напряму.

Центр працюватиме для дітей, які через повномасштабне вторгнення в Україну стали вимушеними переселенцями або втратили одного чи обох батьків з понеділка по п'ятницю. Відвідування занять є безкоштовним.

Аби долучитись, батьків просять заповнити анкету за цим посиланням.

Наразі продовжується прийом заявок на відвідування розвиваючих занять у CHILDREN HUB у Львові.

  • Робочі години хабу — з 9:00 до 18:00.
  • Ви можете забронювати візит для вашої дитини двічі на тиждень.
  • Доступні вікові групи: 3-5, 5-7 років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: