Львівські студенти звернулись до поліції після інтерв'ю Ірини Фаріон

144
Ірина Фаріон - фото з соцмереж

Колегія студентів Національного університету «Львівська політехніка», де викладає мовознавиця Ірина Фаріон, закликала правоохоронців перевірити висловлювання своєї викладачки, яка напередодні заявила, що не може назвати українцями військових, які розмовляють російською.

Про це сказано у заяві студентів, яку вони оприлюднили 8 листопада.

У документі йдеться про те, що вони не підтримують позицію Фаріон, «адже наші військові заслуговують лише поваги та визнання»!

Вони наголосили, що в Україні є проблема насильницького зросійщення століттями, втім «динаміку українізації важко не помітити».

«Підігравання ворогу та медійне поширення образливих наративів про російськомовних військовослужбовців, не збігається із цінностями та тією волонтерською підтримкою, яку роблять наші студенти одноосібно, ми як колектив студентської організації та спільнота студентів загалом», — йдеться в позиції студентства.

Колегія додала, що залишає за собою право дослідити поведінку Фаріон у контексті освітньо-навчального процесу, наявність подібних закидів під час викладацької діяльності та в роботі зі студентами Львівської політехніки.

Студенти нагадали, що за образу честі й гідності військовослужбовця передбачена кримінальна відповідальність (ст. 435-1 Кримінального кодексу України)

«Закликаємо відповідні правоохоронні органи розглянути ситуацію та встановити факт порушення ККУ або ж факт його відсутності», — додали у колегії.

Що сказала Фаріон?

Українська мовознавиця заявила, що не може назвати українцями російськомовних українських військових, зокрема бійців бригади «Азов».

У програмі Рандеву з Яніною Соколовою вона заявила, що деякі військовослужбовці цієї бригади та 3-ї окремої штурмової бригади спілкуються російською мовою, зокрема в бою. На це Фаріон заявила, що «категорично не приймає» цього.

«Я не можу назвати їх українцями, якщо вони не розмовляють українською мовою — нехай себе назвуть „русскими“. Чому вони такі очманілі? […] Вони такі великі патріоти. Покажи свій патріотизм — вивчи мову Тараса Григоровича Шевченка», — зазначила Фаріон під час цієї розмови.

Вона заявила, що має запитання до таких військових щодо того, що їм «заважає» дотримуватися українського закону, який передбачає, що мовою Збройних сил та інших військових формувань є державна.

Реакція військових

Заступник командира 3 окремої штурмової бригади Максим Жорін заявив, що правоохоронці мають звернути увагу на діяльність Фаріон. Журналіст, історик та військовослужбовець Вахтанг Кіпіані також обурився заявою мовознавиці: він переконаний, що Фаріон не нестиме відповідальності за свої слова, адже «ображати та зневажати військовослужбовців — це не боляче».

Реакція університету, в якому вона викладає

У Національному університеті «Львівська політехінка» заявили, що не несуть відповідальності за висловлювання працівників та студентів поза університетом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: