Як 9 листопада 1976 року створили Українську Гельсінську групу

image - 2023-11-09T223818.325
Члени УГГ: Микола Руденко, Оксана Мешко, Левко Лук'яненко та Ніна Строката

Українська Гельсінська група (УГГ) – перша офіційна громадська організація в УРСР, яка боролася за дотримання прав людини та виступала проти їх порушення. Серед учасників групи були відомі українські дисиденти, які протистояли політиці радянської системи.

Сьогодні, 9 листопада, минає 47 років від дати створення Української Гельсінської групи. ІА Дивись.іnfo пропонує пригадати про цю подію в історії.

У яких умовах створили Українську Гельсінську групу

Передумовою до створення УГГ було підписання у 1975 році Гельсінських угод між уряди 35 держав Європи і Північної Америки. Зокрема в цьому списку був і СРСР. Така угода передбачала закріпити оновленні відносини між країнами, де б вагомою складовою було б дотримання принципів демократії та прав людини. Водночас у СРСР така угода була умовністю, оскільки в тоталітарній державі демократичні принципи не діяли.

Тому українські дисиденти вирішили змінити це, покладаючись на норми міжнародного права. Так, 9 листопада 1976 року письменник та громадський діяч Микола Руденко на пресконференції перед іноземними ЗМІ в Москві оголосив про створення Української громадської групи сприяння виконанню Гельсінських угод (УГГ). Він став головою організації.

Микола Руденко: Фото: з відкритих джерел

У Декларації Української Гельсінської групи її учасники виокремили головний напрямок роботи організації: «Своїм головним завданням Група вважає ознайомлення урядів країн-учасниць і світової громадськості з фактами порушень на території України Загальної Декларації Прав Людини та гуманітарних статей, прийнятих Хельсінською Нарадою».

Крім того, основною метою УГГ згідно з декларацією було збирати та доводити факти порушення прав людини та націй в Україні. Опісля організація мала б оприлюднювати результати до відома ширших кіл української та міжнародної громадськості, до урядів держав, які підписали Заключний акт.

Їх називали дисидентами-камікадзе: учасники УГГ

Серед першого складу Української Гельсінської групи були відомі представники інтелігенції, як-от:

  • Письменник та громадський діяч Микола Руденко;
  • генерал-майор Петро Григоренко;
  • правозахисник Іван Кандиба;
  • дипломат, юрист та політичний діяч Левко Лук’яненко;
  • мікробіологиня та імунологиня Ніна Строката;
  • письменник, публіцист та громадський діяч Олександр Бердник;
  • педагог та мовознавець Олексій Тихий;
  • фахівчиня з хімії Оксана Мешко;
  • історик Микола Матусевич;
  • релігієзнавець та публіцист Мирослав Маринович.
Учасники Української Гельсінської групи. Фото:uinp.gov.ua

Крім того, від початку створення групи до неї входила й Раїса Руденко, яка працювала секретаркою в УГГ. Проте офіційно вона не була учасницею організації. Згодом до Української Гельсінської групи долучилися й інші діячі. Усього нараховують приблизно 41 людину, які доєдналися до організації до кінця 1980-х років.

Серед учасників групи також були: Василь Стус, Зіновій Красівський, Володимир Малинкович, Іван Сокульський, В’ячеслав Чорновіл, Стефанія Шабатура, Ольга Гейко-Матусевич, Микола Горбаль, Йосиф Зісельс та Петро Розумний.

Читайте також Як у Львові 6 серпня 1914 року створили легіон Українських січових стрільців

Що було після створення?

Вже у грудні 1976 року радянська влада розпочала переслідувати членів УГГ та проводити обшуки в їхніх будинках. Так, з 41 учасників групи ув’язнили більше половини (24 людини) в таборах та відправили на заслання. Зокрема чотири правозахисники загинули під час заслання. Йдеться про в'язнів табору особливого режиму в селищі Кучино Пермської області, як-от: Валерія Марченка, Юрія Литвина та Василя Стуса. До того ж, один з учасників, а саме – Михайло Мельник вчинив самогубство, коли довідався про репресії дисидентів.

Учасники УГГ. Фото: Укрінформ

Читайте також Їх розстріляли в урочищі Сандармох: яким було життя Зерова, Підмогильного та Куліша

Першими засудили на ув’язнення в таборах на 12 та 15 років голову організації Миколу Руденка разом з Олексієм Тихим. Це відбулося 1 червня 1977 року. Згодом на 15 років ув’язнили Левка Лук’яненка, а також на 12 – Мирослава Мариновича.

У період 1979–1980 років радянська влада заарештувала велику кількість й інших членів УГГ, які доєдналися до групи пізніше. Репресії не припинялися до розвалу СРСР.


ІА Дивись.info досліджує історію та розповідає про видатних українців, які прославились у мистецтві, науці та інших ремеслах. Прочитати ці історії можна за посиланням Видатні українці.

Крім того, в межах проєкту «Декомунізація Львова» ІА Дивись.info розповідає містянам про видатних українців та історичні явища, на чию честь перейменували вулиці, що колись носили «радянські назви». Про це детальніше читайте тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: