На Львівщині триває цифровізація освіти

Untitled
Фото: ЛОДА

Освітні заклади створюють Службові облікові записи у Порталі Дія

Департамент освіти і науки Львівської ОВА продовжує активну роботу над цифровізацією освітнього процесу в області, пише пресслужба Львівської обласної військової адміністрації.

Зараз відбувається впровадження сервісів Порталу Дія у заклади освіти. Це допоможе подолати зайву бюрократію та непотрібний паперовий документообіг.

Зокрема, йдеться про три сервіси Порталу Дія: Службовий обліковий запис, Шеринг та Дія.QR, які спрямовані на обмін цифровими документами та електронними копіями.

Роботу проводять на виконання доручення начальника Львівської обласної військової адміністрації Максима Козицького від 22.08.2023 No38/0/6-23ВА та листа управління з питань цифрового розвитку облдержадміністрації No37-150/0/23 від 23.08.2023. 

Відтак, в органах управління освітою та закладах освіти мають бути визначені відповідальні особи для «впровадження сценаріїв інтеграції Порталу Дія».

На першому етапі кожен заклад освіти має створити в Порталі Дія Службовий кабінет. Зокрема, слід виробити КЕП - кваліфікований електронний підпис. Всі процедури детально розписані і роз’яснені.

«Цифровізація нікого не омине. Це вимога часу та  сучасних технологій, які щораз глибше проникають у наше життя. Тому прошу керівників закладів освіти з усією відповідальністю поставитись до цього завдання», - наголосив директор департаменту освіти і науки Львівської ОДА Олег Паска.

Результати попереднього моніторингу показали, що на сьогодні у Львівській області 79% від усіх закладів професійної (професійно-технічної) освіти та 62% від усіх загальних середніх шкіл області подали відповідні дані на Портал Дія. Для закладів дошкільної освіти цей показник становить 33%.

Серед лідерів - Львівський, Самбірський, Стрийський і Червоноградський райони.

«Водночас є такі ОТГ, де ще навіть не брались до цього завдання, котре було сформульоване майже два місяці тому»,- додали у департаменті освіти.   

Довідково:

Службовий акаунт - це спеціальна версія Дії для авторизації під іменем компанії або установи, яка дозволяє перевіряти цифрові документи клієнтів.

Працівник установи може зайти у службовий акаунт зчитавши спеціальний QR-код. Так працівник отримає статус документа, який перевіряється.

Сервіс ДІЯ-QR - зручний спосіб передачі копій цифрових документів у Дії на електронну пошту компанії/установи. Сценарій передбачений для малого та середнього бізнесів, державних інституцій та інших компаній, які не мають потужностей для налаштування інтеграції з власною системою.

Шеринг - дозволяє отримати копії цифрових документів користувача застосунку Дія (фізичної особи) за його згоди одразу в систему організації (налаштовується шляхом інтеграції по АРІ).

У процесі шерингу отримувачу даних надається цифрова копія е-документа у форматі pdf (підписана КЕПом Дії та з накладенням позначки дати, часу та назви отримувача даних), а також метадані у форматі JSON з відповідними полями з документа.

Можливі сценарії використання сервісів:

  • ☑ під час процедури прийняття особи до навчального закладу
  • ☑ ідентифікація особи на вході у школу, ліцей, садочок
  • ☑ для службового використання при прийнятті на роботу/ стажування та в іншій кадровій діяльності
  • ☑ отримання копій цифрових документів /ідентифікація особи під час підготовки до проведення офіційних заходів
  • ☑ отримання копій документів під час підписання договорів/ меморандумів, здійснення закупівель
  • ☑ отримання копій документів/ідентифікація особи для оформлення дитини в таборі, гуртку
  • ☑ для ідентифікації особи.

Читайте також про головні події за добу на Львівщині.

Нагадаємо, міський голова Львова Андрій Садовий підбив підсумки візиту до Республіки Корея, де він перебував останні кілька днів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: