Коли можна розірвати угоду купівлі-продажу на житло

Rental company employee is discussing the details before the cus
Фото ілюстративне: depositphotos.com.ua.

Навіть якщо Ви вже придбали омріяну квартиру, будьте готові, що договір купівлі-продажу можна визнати недійсним. Таке трапляється вкрай рідко, але ця можливість передбачена законодавством України.


Колонка львівської ріелторки Оксани Савули

У яких випадках це можливо

Розірвати угоду про купівлю-продаж нерухомості можна за добровільною згодою сторін або за умови подачі позовної заяви до суду одною стороною. Термін позовної давності становить 3 роки. Тобто протягом трьох років можна звернутись з вимогою щодо скасування цього договору. При розірванні договору поважними причинами стають факти, котрі дають незаперечні підстави для визнання угоди недійсною. Це в більшості випадків стосується недотримання норм закону.

Існують такі підстави для розірвання договору купівлі-продажу житла :

  • невідповідність нерухомості вказаним заздалегідь характеристикам;
  • зрив термінів із виконання зобов’язань однією зі сторін договору;
  • одностороння зміна форми виплати, графіка виплати, валюти покупцем.
  • операція продажу була вчинена під тиском на продавця;
  • зміст документа суперечить інтересам сторін, суспільства, держави;
  • наявності зацікавлених осіб, що мають статус спадкоємців;
  • шахрайства з боку покупця або продавця;
  • підробки документів (наприклад, свідоцтва на право спадщини, довіреностей тощо).

До речі, розірвання такого договору можливе і без звернення до суду. Якщо дві сторони домовились між собою про скасування договору, вони можуть самостійно звернутись в нотаріальну контору, і там скласти зворотню угоду, де сторони замінюються ролями.

Така угода набирає чинності одразу після підписання. Якщо розірвання договору відбуватиметься через суд, то слід розраховувати на довгі і затяжні справи, би зазвичай одна із сторін категорично не згідна, тож такі справи продовжуються апеляціями.

Крім вищеназваних, є ще деякі причини визнання недійсним договору купівлі-продажу. Це фіктивний та удаваний правочин.

Якщо ж йдеться про фіктивний правочин, укладання угоди має іншу мету. Наприклад, штучне виведення нерухомого майна. Щоб правочин вважався фіктивним, іншої мети мають прагнути обидві сторони угоди. При удаваному правочині процес купівлі та продажу приховується іншим процесом. Наприклад, це може бути дарування. Сторони угоди прагнуть обійти податки чи приховати певні протиправні дії. З

Як убезпечити себе , кошти та нерухомість від такого сценарію

Насамперед купуйте і фіксуйте в договорі правдиві цифри. Це якщо щось піде не так, Ви хоча б отримаєте свої гроші назад. Я розумію, що багато хто хоче «обходити» державу і економити на податках. Але я завжди наголошую на тому, що зараз не час обдурювати державу. І більше скажу, останнім часом стало більше свідомих покупців, та продавців.

Якщо під час підписання угоди, спілкування чи знайомства з іншою стороною договору Ви помітили дивну, на Ваш погляд, поведінку, скажіть про це нотаріусу.

Згідно зі статею 44 Закону «Про нотаріат», нотаріус визначає обсяг цивільної дієздатності фізичних осіб і перевірку цивільної правоздатності та дієздатності юридичних осіб, перевірку повноважень представника фізичної або юридичної особи. Для врегулювання питання встановлення дієздатності особи існує декілька підходів — медичний та юридичний.

  • Медичний передбачає встановлення безпосереднього стану особи на момент вчинення нотаріального правочину (наприклад, вживання алкоголю, наркотичних засобів або психічний розлад).
  • Юридичний підхід передбачає встановлення нотаріусом юридичних фактів щодо обмеження дієздатності чи визнання особи недієздатною.

Завжди детально перевіряйте і оглядайте об’єкт нерухомості, який Ви обрали.

Також часто я рекомендую своїм покупцям перед укладанням самого договору купівлі-продажу в нотаріуса не полінуватись і поїхати повторно оглянути об’єкт, аби не виникало питань, що він не такий який мав бути насправді.

Читайте також: Буде зростати щороку, або Що потрібно знати про податок на нерухомість

Обирайте завжди нотаріусів, яких рекомендують, або якщо довіряєте своєму ріелторy, обирайте нотаріуса, якого Вам рекомендує ріелтор.

Навіть якщо трапилось так, що одна із сторін вирішила розірвати договір, одразу звертайтеь до юриста, бо тоді ваші шанси на виграш в цій справі однозначно будуть вищі.


Матеріали у рубриці «Погляди» є відображенням виключно точки зору автора, яка може бути як об'єктивною, так і суб'єктивною. Редакція може не поділяти думок і поглядів, викладених тут та не несе відповідальності за достовірність й тлумачення викладеної інформації, натомість виступає виключно платформою для розміщення матеріалу.

Головна світлина: depositphotos.com.ua.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: