Буде зростати щороку, або Що потрібно знати про податок на нерухомість

нерухомість
Ілюстративне фото. Realty

Податок на нерухомість стосується кожного, хто є власником нерухомого майна. І якщо вам не прийшла така платіжка, радіти не варто, натомість потрібно самостійно звернутись до відомства. Нинішнього року платіж потрібно було сплатити до 31 серпня.


Колонка львівської ріелторки Оксани Савули

Якщо не сплатити податку на нерухомість, сума може зрости на 10% чи на 20%. Це, по суті, штраф.

Хто підлягає під сплату цього податку?

Згідно із законодавством України, оподаткуванню підлягають:

  • квартири, які мають площу більше 60м²
  • будинки, які мають площу більше, ніж 120м².

Видихніть, якщо подумали: «моя квартира 64м², то доведеться платити за 64м²». Ні. Лише за зайвих 4м². Тобто враховується все, що більше, аніж обумовлена законодавством норма площі.

Чому комусь виходить дорожче платити, а комусь дешевше?

Все тому, що ставка податку на нерухомість залежить від місця розташування та типу об’єктів нерухомості, щодо відсотків до мінімальної заробітної плати, проте не може перевищувати 1,5% за м².

Ставка податку встановлюється органами місцевого самоврядування, тому в різних областях може бути різною.

Якщо вам самостійно складно порахувати розмір суми до сплати, ви завжди можете зайти на сайт податкової у вашій області. Там є спеціальний калькулятор, який в системі порахує, скільки вам доведеться сплатити за понаднормові метри квадратні.

Якщо ми говоримо безпосередньо про Львів, то така ставка податку становить 1% від заробітної плати, а саме 67 грн за кожен додатковий метр квадратний.

Так, податкова система не ідеальна. Тож бувають випадки, коли вам надсилають платіжки за об’єкти нерухомості, які вже давно не є у вашій власності. Бувають випадки, коли квитанції на оплату за податок нерухомості приходять не один раз, а двічі протягом року, як це відбулось зі мною особисто.

Що потрібно робити?

У першому випадку, якщо у вас є документ про те, що ви продали нерухомість, а саме копія договору купівлі-продажу, берете його, а також паспорт та ідентифікаційний код, і особисто їдете в податкову, щоб довести, що ви більше не є власником нерухомості та не повинні оплачувати податок.

Проте податкова служба не вимагає (але рекомендує) при продажі нерухомості, звернутись до них і вказати які зміни відбулися, а також, якщо ви змінювали прізвище, ім’я чи по-батькові, чи адресу.

Також важливо розуміти: податок, який ми сплачуємо в цьому році ― це сума за минулий рік.

Якщо ви придбали нерухомість, наприклад, 2023 року, вам не потрібно оплачувати податок цього року, а виключно наступного.

Водночас, зважаючи на російсько-українську війну, є категорія осіб, які податок на нерухомість не сплачують:

  • якщо нерухомість є на території, де зараз ведуться активні бойові дії;
  • якщо ваша нерухомість є на території, яку окупувала РФ, або яка була раніше окупована;
  • якщо ваша нерухомість стала непридатною для використання через війну.

Якщо щиро: від податку на нерухомість дітись нікуди, тож його варто сплачувати.

Я розумію, що це ускладнює фінансову ситуацію кожного громадянина, але це база: сплата податків розвиває нашу країну та тримає її на плаву в ці темні часи. Ми б однаково колись прийшли до цього. Податок на нерухомість запроваджений не лише в Україні. А й в 130-ти країнах світу.

Цього року податок на нерухомість потрібно було сплатити до 31 серпня. Тому, з найсвіжіших новин: податкова вже почала масово накладали штрафи за неоплачений досі податок. Це, мабуть, цього року вперше, відколи почав діяти цей закон. Тож, хто ще не отримав штрафу, оплачуйте якнайшвидше.

Податок на нерухомість щороку буде зростати, ви маєте це розуміти, оскільки мінімальна заробітна плата буде зростати, тому перед купівлею житла, звертайте увагу на метри квадратні, за які вам прийдеться платити щороку.


Матеріали у рубриці «Погляди» є відображенням виключно точки зору автора, яка може бути як об'єктивною, так і суб'єктивною. Редакція може не поділяти думок і поглядів, викладених тут та не несе відповідальності за достовірність й тлумачення викладеної інформації, натомість виступає виключно платформою для розміщення матеріалу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: