Як 144 роки тому у Львові запустили перший кінний трамвай (фото, відео)

Київська_конка_на_Львівській_площі_біля_Стрітенської_церкви
Кінний трамвай на Львівській площі біля Стрітенської церкви, близько 1892/Kyivpastfuture.com.ua

Цього дня, третього травня 1880 року, у Львові запрацював перший в Україні кінний трамвай. Кінна тяга з того часу використовувалась ще 28 років, поки на зміну якій прийшла електрична.

ІА Дивись.info розповідає про цю сторінку в історії міста.

Кінний трамвай у Львові

Тодішні трамваї вироблялись у Австрії, в місті Граці. Темно-коричневі вагони, оздоблені червоною облямівкою з білими написами «Львівський трамвай» працювали за допомогою коней: влітку – двох, а взимку – чотирьох. Їздили вони зі швидкістю майже 6 кілометрів на годину.

«Львівський трамвай розпочав 5 травня правильний рух по квитках з площі Митної до казарм Фердинанда. Кожні 9 хвилин від’їжджає вагон від переду казарм. П’ять вагонів будуть їздити 19 разів щодня, отже, 95 разів можуть сідати пасажири на станціях, де зупиняється вагон. Спочатку всі вагони трамвая були у всякій порі дня битком набиті. Зрештою, більшість сідала з цікавості…», — писала газета «Діло».

Рейки в той час були зроблені з дерева, покриті бляхою. Коли трамвай на підйомі по Городоцькій був перевантажений, впрягали додаткових коней. До речі, після того, як кінний трамвай замінили електричним, вагони переробили на причепні для електричного трамвая, а коней-тягачів продали на аукціоні. Ажіотаж на ньому був величезний – кожен добрий господар хотів мати таких працьовитих коней.

Кінний трамвай у Львові/скриншот Львівелектротранс

За Австро-Угорщини існували трамвайні вагони першого і другого класу – відповідно, різнились і ціни на квитки.

Вартість поїздки розраховували згідно із протяжністю маршруту і класу місця, в якому їхала людина. Проїзд у трамваї від Головного двірця до Гетьманських Валів коштував 16 галлерів за І клас і 12 – за ІІ-й. 

Однак за підйом по вул. Городоцькій доводилось доплачувати: 8 галерів (І-й клас) і 6 галерів (ІІ-й), бо впрягалися додаткові коні.

Для порівняння, у той час можна було купити літр молока за 20 галерів, а 1 кг свинини – за 1,5 корони. Зарплати були різні: у професора гімназії – 4000 корон на рік, а в молодшого вчителя – 1800 на рік (1 корона – 100 галерів).

Як розповів начальник вагоно-ремонтних майстерень львівського комунального підприємства «Львівелектротранс» Андрій Калник, це був перший на території України кінний трамвай, який почав регулярний рух у 1880 році.

«Оплата проїзду була введена з 5 травня. Функціонували дві лінії: «Головний вокзал — вулиця Городоцька — площа Митна» і «Головний вокзал — Підзамче», які перевозили в середньому 1867000 пасажирів на рік. У 1889 році було 105 коней, а вагонів – 37 пасажирських і 3 вантажних», — зазначив він.

На території трамвайного депо ЛКП «Львівелектротранс» зберігається і функціонує досі спецтехніка, на базі візка кінного трамвая.

«Спецвагон, так звана вишка, призначена для ремонту електромережі та побудована так, що основа взята з кінного трамвая, який експлуатувався у Львові з 1880 до 1908 року. Це візок одного із перших вагонів у місті Львові. Зараз на ньому є вишка, відповідно майстер, який обслуговує мережу, може по драбині залізти та виконати певні роботи», — додав Калник.

Відео: Львівелектротранс

Цікаво, що від самого початку запуску у Львові трамвая існували так звані «зайці». Зрештою «зайцями» їх назвали не просто так. 

Екскурсовод  і дослідник транспорту у Львові Олександр Арістархов пояснює: «Зайцями їх називали через те, що вони стрибали. Молоді хлопці застрибували на трамвай ззовні і таким чином їхали. Всердині був кондуктор, і проїхати безкоштовно було неможливо. А якщо їдеш зовні, то, побачивши поліціянтів, можна було просто зістрибнути і втекти».

Тому «зайцеві», який у часи кінного трамваю таки потрапив у руки поліції, було несолодко – їх змушували увесь день відпрацьовувати на січкарні, заготовляючи для коней їжу.

Відтоді ж у львівському трамваї і такі його постійні клієнти, як кишенькові злодії, розповідає львовознавець: «Працювали вони переважно під час посадки-висадки пасажирів. Один такий випадок був, що подавав пані ручку, аби вона вийшла з трамваю, а за той час вкрав прикрасу з її руки».

Після кінного, у Львові планували запустити паровий трамвай. Двічі проєкти таких транспортних засобів виносилися на обговорення. Вперше 1888 року Товариство Львівсько-Белзької залізниці подало до Львівського магістрату проєкт будівництва у місті парового трамвая. Вдруге питання будівництва у Львові парового трамвая було підняте у 1892-1893 роках. Тоді Іпотечний акціонерний банк Львова пропонував міській раді концесію на прокладання лінії від костелу святої Анни вулицею Шевченка до Янова, однак цей проєкт також не був втілений у життя. А втім, зрештою перемогла електрика.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: