Що подивитися у львівських театрах цього тижня: добірка вистав

Цього тижня з 16 по 19 листопада у львівських театрах та культурних центрах можна переглянути багато цікавих як сучасних, так і вистав, які встигли стати класикою. Це драми та комедії на різноманітні теми – любов, свободу, російський колоніалізм, фемінізм, війну, внутрішній світ людини і не тільки.

ІА Дивись.іnfo переглянула репертуар львівських театрів та мистецьких центрів та склала добірку цікавих вистав, які можна переглянути вже цього тижня.

Вистава «Леся.Їсторія»

Театр Лесі

Вистава «Леся.Їсторія» відкриває можливість подивитися на видатну українську письменницю з іншого погляду. Зокрема дізнатися про неї те, чого не знали до цього. А саме – без тих фактів, які відомі ще зі школи та уявляють Лесю Українку як виключно хворобливу дівчину, яка сміялась крізь сльози чи написала вірш «Contra Spem Spero».

Так, виставка зображує, що Леся Українка була бунтівною і феміністичною, протистояла російському колоніалізму, боролась за українську ідентичність, донатила для збереження і дослідження культурної спадщини та товаришувала з богемою свого часу. Крім того, тут оповідається, що письменниця також була стильною, мандрувала європейськими столицями та відвідувала найбільші театри. Леся була політичною активісткою.

Режисеркою вистави є Ленка Удовічкі. Композитор — Найджел Осборн

Коли дивитися: 17 листопада о 18:00 год.

Кадр з вистави «Леся.Їсторія». Театр Лесі

Вистава «Наталка Полтавка»

Театр імені Марії Заньковецької

Вистава «Наталка Полтавка» – класика українського театру, яка не втрачає своє актуальності дотепер. Постановка зроблена на основі однойменної п’єси Івана Котляревського, яку він написав понад 200 років тому.

В основі сюжету є історія Наталки – сільської дівчини, до якої сватається багатий, але некоханий Возний Тетерваковський. Однак це не зупиняє зухвалого чоловіка, який хоче переконати матір дівчини вмовити прийняти його пропозицію та одружитися з ним.  Водночас Наталка любить Петра та чекає на нього.

Режисером вистави є Федір Стригун. Помічниками режисера – Тетяна Когут, Вячеслав Жуков, Костянтин Шелест.

Коли дивитися: 19 листопада о 17:00 год.

Кадр з вистави Вистава «Наталка Полтавка». Театр імені Марії Заньковецької

Драма «Ножі в курях, або спадок мірошника»

Театр Леся Курбаса

Вистава «Ножі в курях, або спадок мірошника» створена на основі британської драми Девіда Гарровера. У ній зображена історія-трикутник, яку, за словами Олега Вергеліса, можна сприймати як поетичну драму про любов, так і – псевдолінгвістичну драму про нищівну силу слова. Він також зазначає, що текст Гарровера рясніє алогізмами, символами, натяками, відливає інфернальною поетичністю.

Крім того, протягом вистави зображений  процес «ідентифікації» жінки.

Режисером вистави є Володимир Кучинський. Переклад з англійської мови виконав Олекса Негребецький.

Коли дивитися: 17 листопада о 18:00 год.

Кадр з вистави «Ножі в курях, або спадок мірошника». Театр Леся Курбаса

Комедійна драма «Шмата. Одного вечора у бомбосховищі»

Львівський театр ляльок

«Шмата. Одного вечора у бомбосховищі» є комедійною драмою з елементами стендапу. У виставі зображено звичайне бомбосховище, в якому перебувають п’ятеро незнайомих людей, які прийшли туди пересидіти повітряну тривогу. Кожен з героїв є досить різним. Раптом вони з’ясовують, що у підвалі є свої містичні таємниці, які їм потрібно розгадати. Так, вони намагатимуться врятувати себе та світ від зла.

Цікаво, що постановка драми відбувається в реальному бомбосховищі.

Режисеркою вистави є Яна Титаренко. Драматургом – Андрій Бондаренко.

Коли дивитися: 16 листопада о 18:00 год.

Кадр з вистави «Шмата. Одного вечора у бомбосховищі». Львівський театр ляльок

Комедія «Як виростити чоловіка в домашніх умовах»

Палац культури залізничників «Рокс»

«Як виростити чоловіка в домашніх умовах» – комедія, в якій розповідається про стосунки чоловіків та жінок. Зокрема тут показано історію сильної жінки, котра змогла побудувати гарну кар’єру, однак не зустріла своє кохання. Проте одного разу вона побачила рекламу, що ідеального чоловіка можна тільки виростити –  в домашніх умовах. Вистава містить бурхливий фінал.

Режисером є ГОЛОС. Авторами п’єси – Олексій Буратинський, Давіс Колбергс, Олексій Гнатковський. В головних ролях відомі українські артисти.

Коли дивитися: 16 листопада о 18:30 год.

Кадр з вистави «Як виростити чоловіка в домашніх умовах»

Вистава «Будинок без номера»

Львівський академічний духовний театр «Воскресіння»

«Будинок без номера» – п’єса , яку написав засновник театру «Воскресіння» Ярослав Федоришин, коли йому було 20 років.  У ній зображено розповідь, як хочуть знести так званий будинок без номера. Водночас він зберігає історії людей, які там живуть. Так, тут зображено цілісну особистість людини, її внутрішній світ, глибину, багатство душі. Вистава показує, що поки людина живе, у неї є надія і змога все змінити.

Режисеркою вистави є Алла Федоришина.

Коли дивитися: 19 листопада о 18:00 год.

Кадр з вистави «Будинок без номера». Львівський академічний духовний театр «Воскресіння»

Вистава «Маклена Ґраса»

Палац Хоткевича, у виконанні Народного театру сатири «Під мостом»

«Маклена Ґраса» – п’єса, автором якої є український драматург та представник «Розстріляного відродження» Микола Куліш. Цей твір він написав після того, як відвідав рідну Херсонщину та побачив на власні очі Голодомор у 1933 році.

У виставі зображено проблеми людини і суспільства, свободи і залежності, бідності та багатства, а також тут показано події міжвоєнної Польщі. Так, тут розповідається історія дівчини на ім’я Маклена, яка стикається з важкими подіями у своєму житті.

Режисеркою-постановницею є Марта Горохов’янко.

Коли дивитися: 19 листопада о 17:00 год.

Опера «Лис Микита»

Львівська Національна Опера

Опера «Лис Микита» українського композитора Івана Небесного написана спеціально на замовлення Львівської національної опери. Лібрето створене режисером вистави Василем Вовкуном на основі відомої казки-поеми Івана Франка.

Опера «Лис Микита» створена на основі відомої однойменної казки Івана Франка. Тут звірі розкривають людські риси та характер. Зокрема головний персонаж, Лис Микита, показує, як за допомогою розуму та кмітливості можна бути переможцем, всупереч усьому. Так, тут порушено низку суспільних проблем. Під час перегляду можна почути гру різних інструментів (цимбал, бандури, ліри та трембіти).

Режисером опери є Василь Вовкун. Композитором – Іван Небесний.

Коли дивитися: 17 листопада о 18:00 год.

Кадр з опери "Лис Микита". Львівська національна опера

Нагадаємо, що ІА Дивись.іnfo також складає добірки книжок та фільмів. Тому що почитати на дозвіллі можна переглянути тут.

Вас це може зацікавити Що почитати на дозвіллі: сім книжок про пізнання себе

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: