Що почитати на дозвіллі: сім книжок про пізнання себе

Пізнання себе – одна з провідних тем у текстах багатьох авторів. Оскільки людина протягом усього життя намагається зрозуміти свої бажання та прагнення – знайти власну гармонію.

ІА Дивись.info продовжує складати добірки книжок. У нашому списку можна знайти видання українських та іноземних авторів різних жанрів та тематик. Подивитися попередні добірки можна тут.

«Наодинці з собою» Марк Аврелій

Видавництво апріорі

Марк Аврелій – давньоримський імператор, який жив ще в ІІ столітті. Він належав до династії Антоніні та був авторитетним правителем Римської держави. Крім того, Марк Аврелій відомий як філософ-стоїк, який залишив після себе роздуми про життя, які є актуальними дотепер.

Книжка «Наодинці з собою» містить розмисли Аврелія на різні теми, як-от: про особисту гармонію, розуміння інших, відповідальність вчинків, важливість внутрішньої опори, умовність часу, природність смерті тощо. Водночас Марк Аврелій роздумує над власним життєвим шляхом та прагне зрозуміти себе. Він пише про те, як варто приймати перешкоди та реагувати на різні ситуації з ясним розумом.

«Будь, як скеля, об яку беззупинно розбиваються хвилі, вона ж стоїть нерухомо, і навколо неї стихають бурхливі води», – цитата з книги «Наодинці з собою».

"Наодинці з собою" Марк Аврелій

 «Три листки за вікном» Валерій Шевчук

Видавництво А-ба-ба-га-ла-ма-га

Валерій Шевчук – український письменник та дослідник літератури доби бароко. Для творчості автора притаманний химерний стиль письма, а також психологічність. Серед відомих текстів Шевчукає є такі як: «Дім на горі», «Три листки за вікном», «Жінка-змія», «Птахи з невидимого острова», «Стежка в траві. Житомирська сага» та інші.

Книжка «Три листки за вікном» складається з трьох розділів, в кожному з яких оповідається про іншого героя. Першому – про Іллю Турчиновського. Другому –про Петра Утеклого. Третьому – про Киріяка Автомоновича Сатановського. Усі вони є представниками одного роду. Так, автор зображує історію різних персонажів, які шукають себе у світі та намагаються зрозуміти своє життя та життя інших людей.

«Світ – це ланцюг, і дуже химерно сплетений. Поруш у ньому ланку – і він розсиплеться. Навіть у думках своїх годі відгородитися від світу, адже поєднаний із ними тисячею невидимих ниток. Навіть думка не існує сама від себе, вона з’єднується з іншими людськими думками, хоч, ти може, того й не бажаєш», – уривок з книги «Три листки за вікном» Валерія Шевчука.

 «Три листки за вікном» Валерій Шевчук

«Ловець у житі» Джером Девід Селінджер

Видавництво Клуб сімейного дозвілля

Джером Девід Селінджер – американський письменники, творчість якого припадає на ХІХ століття. Свої перші оповідання він опублікував у 1940 році. Цікаво, що свій найвідоміший твір «Ловець у житті» письменник не міг видати довгий час. Однак після виходу – роман став досить популярним серед читачів.

У книжці «Ловець у житі» оповідається історія 16-річного підлітка Голдена Колфілда. Саме від його імені ведеться розповідь у творі. Хлопець переживає нелегкий перехід від підліткового віку до дорослого життя. Він не приймає те, як люди будуть стосунки одне з одним, виключно на вигоді та лицемірстві. Водночас ліричний героя прагне бути відвертим та справедливим. Так, він часто відчуває самотність.

«Настане день, і тобі доведеться вирішувати, куди йти. І відразу треба йти туди, куди ти вирішив. Негайно. Ти не маєш права втрачати жодної хвилини. Тобі цього не можна», – цитата з книги.

«Ловець у житі» Джером Девід Селінджер

«Місто» Валер’ян Підмогильний

Видавництво РМ

Валер’ян Підмогильний – український письменник та перекладач, представник «Розстріляного відродження». Відомими своїми романам «Місто», «Невеличка драма». Також в його доробку є низка оповідань: «Важке питання», «Пророк», «Проблема хліба», «Сонце сходить», «Історія пані Їгви» тощо.

Твір «Місто» є одним з найвідоміших та перший урбаністичний роман в українській літературі. У ньому розповідається історія Степана Радченка. Він – селянин, який переїхав до Києва на навчання. В новому місті герой відкриває для себе багато можливостей для власної реалізації. Зокрема починає займатися творчістю та мріє стати відомим  письменником. Так, Степан пізнає себе: тим ким він є, і тим, ким прагне бути.

«Людина дурить себе частіше, ніж має змогу сказати собі правду, бо є непомітні, — та ще на зацікавлене око! — дрібнісінькі чинники, що спричиняють аж надто важливі процеси в душі, так само, як від невидних бацил залежить фізичний стан тіла», – уривок з роману «Місто» Валер’яна Підмогильного.

«Місто» Валер’ян Підмогильний

«Під скляним ковпаком» Сильвія Плат

Видавництво Старого Лева

Сильвія Плат – американська письменниця та поетка. За життя авторки вийшли лише збірка поезій «Колос та інші поезії» та роман «Під скляним ковпаком». Останній вийшов вперше під псевдонімом Вікторія Лукас.

«Під скляним ковпаком» є певною мірою автобіографічним романом письменниці. В творі вона описує власним досвід переживання депресивного розладу. Головна героїня роману Естер Грінвуд є молодою дівчино, яка отримує можливість стажувати в одному з нью-йоркських журналів. В цей період вона знайомиться з іншими дівчатами та їхніми поглядами на життя. Однак певні суспільні норми не подобаються Естер та пригнічують її. Так, протягом розповіді головна героїня намагається пізнати себе як жінку, свої відчуття та зрозуміти, чого вона хоче насправді.

«Мабуть, я мала відчувати захват, як решта дівчат, але видобувати з себе реакції не вдалося. Я почувалася геть вкляклою, геть порожньою – певно, так почувається центр торнадо, мляво повзучи кудись у хаотичному вихорі», – цитата з книги Сильвії Плат «Під скляним ковпаком».

«Під скляним ковпаком» Сильвія Плат

«Сповідь» Святий Августин

Видавництво Свічадо

Святий Августин – християнський теолог та філософ, який жив у ІV-V столітті в Римській імперії.  Протягом свого життя він пройшов шлях змін та пізнання себе. Зокрема спочатку в молодому віці розважався на пишних та розпусних гуляннях в компанії повій. Однак згодом він відійшов від такого способу життя, прийняв християнство та став єпископом.

У книжці «Сповідь» автор розповідає про свій життєвий шлях. Тут він роздумує над власними вчинками та діями, які скоював в молоді літа. Таким чином автор розповідає, як зміг відійти від власних помилок та стати іншим – пізнати своє справжнє покликання. Водночас Святий Августин осмислює загальні філософські проблеми: про час, добро та зло, Бога тощо.

«Як же шукати мені щасливе життя? Його немає в мене, поки я не можу сказати: «Досить! Ось воно». А тоді слід розповісти, як я шукав…», – цитата з твору.

«Сповідь» Святий Августин

«Найкраще» (трактати, діалоги, притчі, байки) Григорій Сковорода

Видавництво Terra Incognita

Григорій Савич Сковорода — український філософ і письменник, бароковий новатор та інтелектуал XVIII століття. Він є автором відомого циклу віршів «Сад божественних пісень» та «Байок харківських».

«Пізнання себе та власного покликання в житті» – це одна з провідних тем творів Григорія Сковороди. У книжці «Найкраще» від Terra Incognita зібрано різні тексти філософа: від трактатів до байок. Зокрема у своєму найвідомішому діалогові «Нарцис. Слово про те: пізнай себе» автор наводить приклад юнака Нарциса, який закохався у своє відображення у «дзеркалі прозових вод».

«У що хто закохався, у те перетворився. Кожен є тим, чим серце в ньому. Кожен є там, де серцем сам», – цитата з тексту «Нарцис».

Читайте також Дослідниця літератури про Григорія Сковороду: усе його життя це мандрівка — зовнішня і внутрішня

«Найкраще» (трактати, діалоги, притчі, байки) Григорій Сковорода

Попередні добірки книжок

Нагадаємо, минулого разу ми підготували для вас іншу добірку новинок від українських видавництв у листопаді. Туди увійшли такі видання як:

  • «Бабуся вмирати не любила» Пало Паштет Белянський.
  • «Без ґрунту. Оповідання» В. Домонтович.
  • «Російський колоніалізм» Максим Еріставі.
  • «Людина біжить над прірвою. Морітурі. Розгром. Генерал» Іван Багряний.
  • «Нові правила війни. Перемога в епоху тривалого хаосу»  Шон Макфейт.
  • «45 ідей для українських міст».
  • «Вісім крафтових історій» Андрій Бачинський.

Вас також може зацікавити Книжки про світло, війну та взаємини: що почитати з новинок у жовтні

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: