СБУ відкрила справу на Ірину Фаріон за чотирма статтями

7656
фото: Ірина Фаріон, з відкритих джерел

СБУ розпочала кримінальне провадження та вже призначила низку експертиз щодо висловлювань і публікацій колишньої народної депутатки Ірини Фаріон.

Про це повідомляють правоохоронці.

За даними СБУ, в одному зі своїх інтерв'ю народна депутатка України 7-го скликання зазначила, що категорично не сприймає російськомовних військовослужбовців ЗСУ і не може назвати їх українцями. Це викликало хвилю обурення серед українських захисників та в суспільстві загалом.

Також у своїх соцмережах вона опублікувала допис зі скріншотом повідомлення від проукраїнського студента з тимчасово окупованого Криму, у якому були вказані ім’я, прізвище та інші персональні дані відправника. Це стало підставою його переслідування з боку російських спецслужб.

Кримінальне провадження за цими фактами відкрито за такими статтями Кримінального кодексу України: 

  • ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками); 
  • ст. 435-1 (образа честі і гідності військовослужбовця, погрози військовослужбовцю); 
  • ст. 163 (порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфічної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв’язку або через комп’ютер); 
  • ст.182 (порушення недоторканості приватного життя).

СБУ ініціювала психолого-лінгвістичну експертизу висловлювань Ірини Фаріон. Досудове розслідування триває.

Що сказала Фаріон

Українська мовознавиця заявила, що не може назвати українцями російськомовних українських військових, зокрема бійців бригади «Азов».

У програмі Рандеву з Яніною Соколовою вона заявила, що деякі військовослужбовці цієї бригади та 3-ї окремої штурмової бригади спілкуються російською мовою, зокрема в бою. На це Фаріон заявила, що «категорично не приймає» цього.

«Я не можу назвати їх українцями, якщо вони не розмовляють українською мовою — нехай себе назвуть „русскими“. Чому вони такі очманілі? […] Вони такі великі патріоти. Покажи свій патріотизм — вивчи мову Тараса Григоровича Шевченка», — зазначила Фаріон під час цієї розмови.

Вона заявила, що має запитання до таких військових щодо того, що їм «заважає» дотримуватися українського закону, який передбачає, що мовою Збройних сил та інших військових формувань є державна.

Реакція військових

Заступник командира 3 окремої штурмової бригади Максим Жорін заявив, що правоохоронці мають звернути увагу на діяльність Фаріон. Журналіст, історик та військовослужбовець Вахтанг Кіпіані також обурився заявою мовознавиці: він переконаний, що Фаріон не нестиме відповідальності за свої слова, адже «ображати та зневажати військовослужбовців — це не боляче».

Реакція університету, в якому вона викладає

У Національному університеті «Львівська політехінка» заявили, що не несуть відповідальності за висловлювання працівників та студентів поза університетом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: