Які є можливості для молодіжних центрів на Львівщині

666
ілюстративне фото з відкритих джерел

На Львівщині ведуть діяльність 24 молодіжні центри. Більшу частину створили в умовах повномасштабної війни. Ці організації мають можливості розвиватися зокрема завдяки підтримці демократичних фондів.

Під час форуму молодіжних центрів та молодіжних організацій у Львові відбувалася панельна дискусія на тему «Можливості для молодіжного середовища Львівщини вже тепер».

В обговоренні взяли участь Олена Черних від Офісу Ради Європи (Про Європейський молодіжний фонд), Арсен Келічавий (Британська Рада в Україні), Олена Подобєд-Франківська (Асоціація молодіжних центрів України) та Ірина Бєляєва (ІСАР Єднання).

фото: панельна дискусія на форумі молодіжних центрів та молодіжних організацій у Львові, Дивись.info

Читайте також: Молодіжні організації на Львівщині: чому важливо гуртувати людей.

Західні фонди підтримують розвиток українських молодіжних організацій

В Україні та світі Програма розвитку ООН (ПРООН) підтримує розвиток потенціалу молоді та молодіжних організацій, а також формування молодіжних рад в уряді, парламенті та інших органах влади. ПРООН стимулює включення молодіжних питань до планування розвитку й міжміністерської та міжгалузевої координації, а також взаємодіє з відповідними зацікавленими сторонами через інформаційно-роз’яснювальну роботу, адвокацію, інтелектуальне лідерство, глобальні мережі та політичні дебати, особливо в контексті Порядку денного розвитку після 2015 року та ЦСР.

«Зі здобуттям Україною незалежності в 1991 році ПРООН завжди співпрацювала з молоддю, заохочуючи й надаючи їм повноваження для активної участі в розвитку своєї країни. Проте з лютого 2022 року мільйони молодих людей були змушені покинути свої домівки в пошуках безпеки в різних регіонах України та за кордоном. Незважаючи на труднощі, багато молодих людей беруть активну участь в екстреному реагуванні, волонтерячи у своїх громадах, допомагаючи розподіляти гуманітарну допомогу та підтримуючи внутрішньо переміщених осіб (ВПО) і вразливі групи населення», - зазначила Олена Черних.

Керівник Британської Ради в Україні Арсен Келічавий пояснив, що мета діалогів європейських фондів та українських молодіжних організацій полягає у тому, аби створити простір для обміну досвідом та обговорення ролі молодих людей у гуманітарній діяльності та зусиллях із відновлення:

«Їхні ідеї та пропозиції щодо підвищення стійкості та сталого відновлення треба не просто збирати, а й реалізовувати за їхньої активної участі. Об’єднання та розширення можливостей молодих людей, щоби вони відігравали активну роль у відбудові своєї країни, є дієвим способом побудувати краще майбутнє, нікого не залишаючи без уваги».

Учасники та учасниці діалогів пропонують ідеї можливих ініціатив на рівні громади. Деякі з них реалізовані за підтримки ПРООН, Європейського Союзу та Міністерства закордонних справ європейських країн. Молодіжні ради, які фасилітували діалоги, можуть долучитися до конкурсу щодо опрацювання запропонованих ініціатив, спрямованих на мотивування молодих людей продовжувати свою активність і не зупинятися на досягнутому.

Після завершення діалогів вичерпні результати та рекомендації щодо можливостей залучення молоді будуть розроблені та представлені Уряду України.

ілюстративне фото з відкритих джерел

Така співпраця є результативною

Результати діалогів з українськими молодіжними центрами, зазначила очільниця «ІСАР Єднання» Ірина Бєляєва, вказують на нагальну потребу молоді в розширенні знань і навичок щодо надання першої медичної допомоги та спілкування з людьми, що пережили травму. Молодь також висловлює зацікавленість у доступі до фінансування та можливостей впровадження ініціатив на місцевому рівні.

«Учасники та учасниці діалогів відзначають потребу в збільшенні кількості просторів, мереж і платформ для розбудови зв’язків і співпраці з молоддю по всій країні, а також із молодими людьми з інших країн. Вони закликають розширювати програми працевлаштування для молоді та можливості професійного навчання як способу реагування на складну економічну ситуацію», - констатувала Ірина Бєляєва.

Деякі учасники та учасниці зауважують, додала представниця Асоціації молодіжних центрів України Олена Подобєд-Франківська, що їм бракує такого формату, як діалоги. Тому різноманітні заходи на цю тематику допомагають їм згадати, наскільки важливо спілкуватися та розвивати ідеї разом, адже чим більше думок, тим краща можливість подумати про ідею з різних точок зору. Інші учасники зазначають, що діалоги вже вплинули на діяльність у громадах, де вони відбувалися.

«Відразу після діалогів ми зустрічаємося з молодіжною радою і плануємо роботу у сфері молодіжної політики в області, щоб і надалі розвивати громадську участь молодих людей і допомогти їм адаптуватися до нових соціальних реалій», – підсумувала Олена Подобєд-Франківська.

ілюстративне фото з відкритих джерел

Про молодіжний форум

11-12 листопада 2023 року у Львові відбувся Форум молодіжних центрів та організацій. Захід об’єднав майже дві сотні осіб, серед яких молодіжні працівники та працівниці, представники та представниці молодіжних центрів та громадських організацій області.

Мета Форуму — об'єднати на одному майданчику усі існуючі центри, які працюють з молоддю у Львівській області та молодіжні організації області з метою консолідації зусиль у роботі з молоддю.

Гранти, програми з розбудови потенціалу та навчання, ресурси, обміни та інші дії підтримки Ради Європи в молодіжному секторі, були представлені на Форумі в рамках різних сесій.

фото: форум молодіжних центрів та молодіжних організацій у Львові, Дивись.info

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: