Вчора на Львівщині зафіксували рекордну кількість інсультів

54
ілюстративне фото з відкритих джерел

У липні в області зафіксували 682 виклики на інсульт, в серпні – 748, у вересні – 751, у жовтні – 804 випадки. А у вівторок, 14 листопада, упродовж доби діагностували одразу 49 випадків . Це рекорд.

Про це повідомляє обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

«Практично кожну зміну ми виїжджаємо до пацієнтів, в яких за симптомами є ознаки мозкового інсульту. Якщо колись вважалося, що це виключно старші люди та пацієнти з багатьма супутніми захворюваннями, то така картина не відповідає теперішньому часу. Інсульти значно «помолодшали». Впливає ситуація в країні, стан ментального здоров’я громадян», – зазначила лікарка з медицини невідкладних станів підстанції №3 Львова Зоряна Опалинська.

Інсульт – гостре порушення мозкового кровообігу, що спричиняє відмирання мозкової тканини. Його ще називають судинною катастрофою.

Медичні працівники для визначення ознак інсульту використовують акронім МОЗОК, де:

  • М – МОВЛЕННЯ людини порушується, стає нерозбірливим
  • О – ОБЛИЧЧЯ асиметричне, людина не може усміхнутися
  • З – ЗАПАМОРОЧЕННЯ, що виникає раптово
  • О – ОЧІ, різко погіршується зір
  • К – КІНЦІВКИ не відчуваються, німіють, людина не може підняти руки чи ногу або одна рука, чи нога занадто слабка і не ворушиться.

Медики пояснюють, що попередити інсульт можна простим дієвими способами. Це контроль тиску, контроль цукру - якщо є діабет, контроль холестерину, систематичне відвідування сімейного лікаря, активний спосіб життя, відмова від куріння.

«Кожна людина має знати, як розпізнати інсульт. Вважаю, це має бути не тільки обов’язком медиків, а й обов’язком кожного середньостатистичного громадянина. Щоб вчасно зреагувати, спрацювати, не втратити це терапевтичне вікно – тоді велика ймовірність уникнути всього того, що так бояться від інсульту: тривалих паралічів й інвалідності», – пояснила лікарка.

Медики радять тим хто опинився поруч з людиною, симптоми в якої вказують на ознаки мозкового інсульту, своєю поведінкою не посилювати стрес, а спокійно допомагати та телефонувати на 103.

Читайте також: Інсульт: що це таке та перші ознаки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: