Інсульт: що це таке та перші ознаки

3
ілюстративне фото з відкритих джерел

Небезпека інсульту полягає у тому, що вражаються ті частини організму, які знижують працездатність людини, призводять до інвалідності. Така людина може жити, але тільки зі сторонньою допомогою. 70% людей, які мали інсульт, уже мають неврологічні ураження і у 20% випадків — вони потребують постійної допомоги.

Сьогодні, 28 жовтня, відзначають Всесвітній день інсульту. Тож Дивись.infо розповідає про це порушення мозкового кровообігу більше.

ілюстративне фото з відкритих джерел

Що таке інсульт та які існують види

Інсульт – це порушення кровообігу в головному мозку. Частіше може страждати середньомозкова артерія. Вона живить кров’ю середину півкуль головного мозку. Проявляється інсульт у порушенні рухів кінцівок з однієї сторони, тобто нога та рука, також порушується мова.

Види інсульту:

  • Ішемічний – відбувається закупорка судин головного мозку. Судина припиняє подачу кровотоку і та тканина мозку, яка живиться судиною, відмирає.
  • Геморагічний – відбувається розрив судини на фоні великого тиску та відбувається крововилив у головний мозок.
  • Лакунарний – порушуються мікросудини з обох сторін. Частіше це відбувається на фоні інфекційної хвороби.
  • Передінсультний стан або мікроінсульт – це коли виникають симптоми інсульту, але вони регресують та проходять самостійно. Такі пацієнти також потребують госпіталізації, адже цей стан небезпечний і ризик повторного інсульту збільшується.

Причини виникнення інсульту:

  • Порушення гемодинаміки, тобто артеріальна гіпертензія;
  • Оклюзія судин, тобто ураження бляшки, яка відкладається на судинах та закупорює їх;
  • Порушення серцевого ритму або дефібриляція передсердь, коли відбувається закидання тромбів у судини;
  • Вроджені або набуті порушення судин – аневризми, артеріально-венозні мальформації;
  • Вік – люди старше 60 років знаходяться в зоні ризику;
  • Підвищена маса тіла – ожиріння;
  • Цукровий діабет, хронічна серцева недостатність, тромбоз вен нижніх кінцівок.
ілюстративне фото з відкритих джерел

Чи має значення де знаходяться судини, в яких порушується кровообіг при інсульті

Якщо є тромбофлебіт нижніх чи верхніх кінцівок в анамнезі, і якщо пацієнт не приймає певні препарати для профілактики інсультів та інфарктів – це може бути фактором ризику.

Якщо ми говоримо про конкретний випадок інсульту, то це судини головного мозку. Вони можуть закупоритися на шийному рівні, тобто сонної або хребтової артерії.

Групи ризику

  • Люди старшого віку;
  • Люди, які не дотримуються здорового способу життя;
  • Стресові професії;
  • У молодих людей причиною можуть бути аневризми – вроджене або набуте розширення судинної стінки. Судина має випинання і на тому місці вона тонкіша;
  • Травми – розрив судини може проявитися через деякий час;
  • Люди які мають супутні хвороби.

Інсульт може відбутися і у маленьких дітей. Це називається захворювання Фабрі – це певне порушення мітохондріального обміну. Ця патологія може бути з народження. Якщо стався інсульт у новонароджених, то дитині проводять скринінгове обстеження на певні захворювання та виписують певні препарати.

Симптоми інсульту

За декілька днів до інсульту у людини може підвищуватися тиск, також вона може мати загальне погане самопочуття.

Також існує міжнародна шкала FAST, в якій описані симптоми інсульту. Якщо вони всі виникають або хоча б один із них – потрібно обов’язково викликати швидку допомогу.

Обличчя (Face) – обличчя, що опускається або сповзає на один бік (оніміння). Людина не може посміхнутися. Руки (Arms) – слабкість в руках (поява м’язової слабкості). Мовлення (Speach) – порушення мови (мовлення), зміна тембру голосу. Людина не може чітко промовити фразу. Також може бути сенсорна афазія – коли людина говорить нормально, але невлучно. Наприклад, питають за самопочуття, а вона відповідає: «На вулиці сонце». Під час сенсорної афазії людина не чує або по-іншому сприймає слова, але розуміє, що до неї звернулися. Час (Time) – якщо ці симптоми є, необхідно терміново викликати швидку допомогу.

Також можуть погано працювати кінцівки, порушуватись координація, людину може "заносити" та може бути втрата свідомості.

Чи можна переплутати симптоми інсульту з іншими хворобами

Щодо усмішки, то існує захворювання неврит лицьового нерва, але переплутати його з інсультом неможливо, бо при невриті відбувається перекіс всієї половини обличчя. Тобто людина не може закрити око, підняти брови та усміхнутися. При інсульті страждає нижня половина обличчя.

Також при епілептичних випадках можуть прослідковуватися симптоми інсульту. Це називається параліч Тодда. При обстеженні лікарі можуть виключити інсульт та лікувати саме цей випадок.

Діагностика інсульту

По-перше, потрібно зробити комп’ютерну томографію (КТ) головного мозку. Геморагічний інсульт буде видно одразу. Також за допомогою КТ можна подивитися стан судин. Зокрема, можна провести магнітно-резонансну томографію (МРТ) при якій відразу видно ішемічний інсульт.

Відрізняється діагностика тим, що МРТ краще бачить більш м’які тканини і воно більш специфічне до головного мозку, хребта, краще бачить грижі. КТ – більше допомагає побачити кістки та крововиливи.

Якщо людина потрапляє в лікарню в межах терапевтичного вікна (3-6 годин) можна вплинути на судину та розкупорити її. Після цих годин складніше лікувати, особливо важко вплинути на порушення рухів. Зокрема, може настати летальний випадок.

Далі людина потрапляє до реанімації, де її підключають до монітора та фіксують ритм, тиск, сатурацію – якщо вона нижче 95 – вдягають кисневу маску. Робиться аналіз на можливі супутні захворювання, кардіограма.

Залежно від стану, в реанімації людина перебуває від п’яти діб. Бувають випадки, коли стан пацієнта стабільний і його переводять через день у палату. Якщо пацієнт складний, в нього немає реакції на зовнішні подразники, то може перебувати від двох тижнів і до місяця.

фото: Gettyimages

Наслідки після інсульту

Обов’язково за людиною мають спостерігати рідні та сімейний лікар. Має відбуватися контроль тиску, людин має приймати ліки. Якщо хворого нічого не турбує, на прийом можна з’являтися раз на пів року. Потрібно пам’ятати, що після першого інсульту ризик повторного зростає у два рази. Тобто ці пацієнти знаходяться в групі ризику.

Якщо пацієнт потрапив у лікарню вчасно, то наслідків може не бути і людина швидко відновлюється.

При тяжких випадках пацієнт може залишитися з інвалідністю. Він не може самостійно себе забезпечити та потребує постійного догляду.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: