Про УПА, дев'яності та війну: добірка сучасних українських фільмів 2023 року

ІА Дивись.info продовжує складати різноманітні добірки книжок, фільмів та вистав. Цього разу ми пропонуємо список сучасних українських фільмів, прем’єри яких відбулися у 2023 році.

«Довбуш»

Режисер – Олесь Санін

Прем’єра фільму «Довбуш» відбулася на День Незалежності України – 24 серпня. Відтоді стрічка встигла стати досить популярною серед глядачів. Зокрема за перші дні прокату (з 24 до 27 серпня) фільм зібрав 8,7 мільйонів гривень.

У фільмі розповідається історія одного з найзагадковіших постатей Українських Карпат – Олексу Довбуша. Саме він очолив повстання селян у ХVIII столітті. Так, у кіно зображено нелегкий шлях ватажка опришків, який боровся за волю та повернення українцям їхньої землі. Водночас шляхта намагалася вбити Довбуша  будь-якими методами.

У фільмі головну роль, Олекси Довбуша, зіграв актор Сергій Стрельников. Крім того, у стрічці знімалися: Олексій Гнатковський, Дарія Плахтій, Агата Бузек та інші.

«Шлях поколінь»

Режисер – Михайло Ухман

 «Шлях поколінь» – воєнна драма, заснована на реальних подіях. У фільмі можна побачити як історії людей, які служили в УПА, так і розповідь про учасника російсько-української війни у 2014 році. Оскільки тут історія тісно переплітається зі сучасністю.

Драма має декілька сюжетних ліній. Перша – це історія життя Назара та його дружини. Він бачить по телевізору, як на сході України відбувається війна. Однак чоловік досить скептично ставиться до такої ситуації та навіть не думає, аби йти воювати. Проте згодом змінює свою думку.

Друга сюжетна лінія – це оповіді учасників Української повстанської армії. Вони розповідають спогади зі свого життя, які після цього «оживають» на екрані в грі акторів. Тут згадана історія боротьби УПА проти радянської влади.

У кіно знімалися українські військові з 74 розвідувального батальйону, які на момент фільмування брали участь у військових діях. Також тут грали професійні актори: Лариса Руснак, Володимир Ніколаєнко, Назар Борушок, Олексій Паламаренко, Світлана Матвіїшин та інші.

«Я і Фелікс»

Режисерка – Цілик Ірина

Фільм «Я і Фелікс» знятий за книжкою Артема Чеха «Хто ти такий?». У фільмі зображена історія хлопця Тимофія, який живе в період дев’яностих. Тут показано непростий шлях його дорослішання через різні досвіди стосунків з людьми: перше кохання, друзів та сім’ю. Крім того, якось Тимофій знайомиться з колишнім контррозвідником Феліксом, який став майже частиною його сім’ї.

Головну роль у кіно зіграв український поет Юрій Іздрик. Також у фільмі знімалися Андрій Чередник, Владислав Балюк та Володимир Гладкий, які зобразили роль Тимофія протягом різних етапів його житті (дитинство, підлітковий вік, дорослість).

«Бачення метелика»

Режисер – Максим Наконечний

Фільм «Бачення метелика» вийшов у прокат 6 квітня 2023 року. Після другого вікенду прокату кіно зібрало 497 тисяч гривень.

У стрічці розповідається про аеророзвідницю з позивним «Метелик». Вона повернулася до України з полону, куди потрапила через складне поранення. Вдома на неї чекають її рідні та друзі. Водночас розпочати нове життя після пережитого їй не так просто. Події у стрічці відбуваються у 2017 році.

У кіно зіграли актори: Маргарита Бурковська, Любомир Валівоць, Наталія Ворожбит, Мирослав Гай та інші.

«Ми не згаснемо»

Режисерка – Аліса Коваленко

Прем’єра документального фільму «Ми не згаснемо» відбулася 19 лютого 2023 на 73-му Берлінському міжнародному кінофестивалі. Зйомки відбувалися на Луганщині. Робота над стрічкою тривала протягом трьох років.

У фільмі зображена історія п’ятьох підлітків з Луганської області: Андрія, Руслана, Іллі, Лізи та Лєри. Одного разу мандрівник Валентин Щербачов пропонує їм вирушити з ним в експедицію Гімалайських гір в Непал. Так, вони залишають дім, де триває війна та відкривають для себе іншу сторону світу.

Оператори-постановниками стрічки стали: Сергій Стеценко та Аліса Коваленко. Креативні продюсери: Стефан Сіоан та Аліса Коваленко, а продюсери: Валерій Калмиков, Яна Калмикова та Олексій Кобелєв.

«Мавка. Лісова пісня»

Режисери – Александра Рубан, Олег Маламуж

Анімований фільм «Мавка. Лісова пісня» зняли за мотивами одного з найвідоміших творів української письменниці Лесі Українки – драми-феєрії «Лісова пісня». Мультфільм вийшов на екрани 2 березня 2023 року. Після трьох тижнів показу став наймасовішим українським фільмом на той час, адже зібрав 82 мільйони гривень в прокаті.

У мультфільмі відображені герої української міфології, як-от: Мавка, Той, що у скелі сидить, Лісовик, Водяниця, Русалка. Сюжет анімованого фільму розпочинається з давньої легенди про джерело Життя, яке живило чарівний ліс. Одного разу гармонія між світом людей та природи буде зруйновано. Тоді Лісовик заборонив людям переходити межі Чорної гори.

Відтоді минуло багато часу. Сільський музикант Лукаш наважується піти за Чорну гору, щоб врятувати свого дядька, який захворів. Під час своєї мандрівки юнак знайомиться з Мавкою, яка допомагає йому. Крім того, між героями виникають почуття справжнього кохання.

Мультфільм озвучували: Наталія Денисенко (Мавка), Артем Пивоваров (Лукаш), Олена Кравець (Килина), Сергій Притула (Фрол) тощо.

Попередні добірки фільмів

Нагадаємо, минулого разу ми підготували для вас іншу добірку українських фільмів, які варто переглянути. Туди увійшли такі кінострічки:

  • «20 днів у Маріуполі», (2023 рік, режисер Мстислав Чернов).
  • «Додому», (2019 років, режисер Алієв Наріман Рідьванович).
  • «Стоп Земля», (2021 рік, режисерка Катерина Горностай).
  • «Люксембург, Люксембург», (2022 рік, Антоніо Лукіч).
  • «Земля блакитна ніби апельсин», (2020 рік, режисерка Ірина Цілик).
  • «Носоріг», (2022 рік, режисер Олег Сенцов).

Крім того, ІА Дивись.іnfo також складає добірки книжок та фільмів. Що почитати на дозвіллі можна переглянути тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: