Програми для обміну: які існують і чому це важливо для української молоді

Two teenage students exchange lectures near the college building on summer day
ілюстративне фото з відкритих джерел

Час шкільництва та студентства сповнений можливостей. Молоді українці можуть взяти участь у програмах обміну й отримати досвід навчання за кордоном.

Під час «Youth Speak Forum» 2023 у Львові молоді українські ініціатори ділилися ідеями для покращення можливостей розвитку українських школярів та студентів. Учасниця заходу Мар'яна Біян розповіла про важливість популяризації освітніх програм обміну в Україні.

фото: «Youth Speak Forum» 2023 у Львові, лекція Мар'яни Біян, Дивись.info

Що таке програми для обміну молоді

Програма обміну студентами – це домовленість між двома ВНЗ, згідно з якою студенти одного навчального закладу мають право навчатись в іншому закладі протягом певного періоду часу. Тривалість може коливатися від кількох тижнів до кількох місяців і зазвичай включає академічне навчання та проживання. У деяких випадках іноземні студенти також можуть працювати під час навчання за кордоном, проте це залежить від програми та трудового законодавства країни.

«Найбільше міжнародних студентів їдуть за програмами обміну до США, Великої Британії та Канади. Для легального проживання та навчання в цих країнах необхідно оформити студентську візу», - розповідає Мар'яна.

Міжнародні програми обміну студентів дозволяють учням з різних країн відчути життя у новій країні. Вони надають студентам можливість отримати знання про культуру, розвинути рівень володіння іноземної мови та налагодити міжкультурні стосунки, занурившись у новий спосіб життя. Загалом, ці програми передбачають відвідування студентом занять в університеті чи школі в іншій країні, проживання в приймаючій сім’ї та участь у заходах країни обміну.

«Програми можуть бути організовані рідним університетом або школою студента або окремими організаціями чи урядами», - уточнює дівчина. 

Виділяють два типи програм обміну студентами: короткостроковий і довгостроковий обмін:

  • Тривалість короткострокової програми студентського обміну може коливатися від одного тижня до трьох місяців. Ці програми часто називають літніми, інтенсивними або програмами культурного обміну. Вони ідеально підходять для студентів, зацікавлених у служінні громаді та культурній діяльності. Студенти можуть подавати заявки до державних або приватних агентств для короткотермінового обміну.
  • Довгостроковий обмін зазвичай триває від шести до дванадцяти місяців. Для довгострокових студентських обмінів зазвичай потрібна студентська віза. Проблема цього типу програми обміну студентами полягає в тому, що вони повинні інтегруватися в приймальну родину та зануритися в місцеву громаду та оточення. Оскільки ці програми тривають щонайменше 6 місяців, важливо, щоб студенти були гнучкими та відкритими, щоб вони могли приємно провести час у приймаючій країні. Очікується, що студенти, зацікавлені в довгострокових програмах студентського обміну, знатимуть мову приймаючої країни. Наприклад, є деякі програми, які вимагають від студентів складання стандартизованого тесту на знання англійської мови. 
ілюстративне фото: inter-dep.vnu.edu.ua

Переваги навчання за кордоном

Досвід навчання за кордоном у кожного студента різний, але спільним є те, що цей досвід обовʼязково запамʼятається на все життя та матиме доволі багато переваг, зазначила спікерка форуму.

Досвід

Перше, що отримує студент, навчаючись за кордоном – це міжнародний досвід. Адже ще в ті часи, коли освіта за кордоном вважалась «привілеєм багатих», вже існували безкоштовні програми міжнародного обміну, в яких акцент було зроблено саме на отриманні досвіду, а не досягненні академічних цілей. Учасники таких програм повертались додому з багажем цінних знань про цю країну і її традиції, розповсюджували отримані під час навчання знання серед своїх ровесників, в сім’ї або в школі/університеті.

«Спілкуючись з представниками інших культур ми змінюємось і самі, як правило, в кращу сторону. А для тих, хто в майбутньому бачить себе працівниками міжнародних компаній, такий досвід неймовірно цінний, оскільки комунікаційні навички дуже важливі для побудови міжнародної кар’єри», - зауважує Мар'яна.

І якщо програми обміну тривають всього півроку або рік, то за 3-4 роки навчання за кордоном студенти отримують не лише уявлення, але і розуміння всіх нюансів системи освіти, різних культурних особливостей і країни в цілому. Тому так часто ініціаторами різних внутрішніх змін в країні виступають люди, які отримали освіту за кордоном.

Самостійність

Не менш важливою перевагою є самостійність студента, яку потрібно проявити або виховати в собі, навчаючись за кордоном. Багато школярів стикаються з гіперопікою батьків, і якщо це і ваша проблема також – тоді освіта за кордоном якраз для вас! Є і зворотна ситуація, коли дитина, що б не робили батьки, не хоче проявляти самостійність.

Навчання в університетах за кордоном, як ніщо інше, виховує в студентах цю якість. Оскільки освіта за кордоном в більшості платна, а вступ в університет – також непроста задача, в дітей є великий стимул докладати зусиль до навчання. В університетах за кордоном ніхто не бігає за студентами, тому їм самим доводиться контролювати процес навчання, щоб не завалити чергову сесію, оскільки ціна відрахування занадто велика.

«Не кажучи вже про самостійність, яку треба проявляти в побуті: перебуваючи в іншій країні, далеко від родини, важко залишатись «не при справах», бо це позначиться на якості власного життя», - наголошує дівчина.

Міжнародні стажування

Не залежно від того, чим планує займатися студент після закінчення навчання, згадка про стажування в іноземних компаніях в його резюме завжди буде вважатись плюсом. Не кажучи вже про сказаний вище досвід і самостійність такого кандидата, будь-який роботодавець буде радий мати в штаті такого працівника.

«Сьогодні багато університетів за кордоном мають домовленості з різними компаніями (іноді навіть з дуже відомими), в яких студенти під час навчання можуть проходити практику».

Тим більше, що такі країни, як США, Канада, Нідерланди (а скоро і Великобританія) дають дозвіл на роботу після закінчення навчання від одного до трьох років (в залежності від програми і країни).

Різноманіття спеціальностей

Спілкуючись зі студентом, під час програм обміну фахівці (вчителі або викладачі) виявляють його сильні сторони, щоб визначити яка спеціальність підходить для нього, враховуючи також і побажання батьків.

«Університети за кордоном мають більше фінансування, ніж наші. Тому вони мають можливість працювати над розширенням і оновленням списку програм, розробляти нові програми відповідно до запитів суспільства і науки, а також користуватись останніми досягненнями і науковими відкриттями» - пояснює спікерка.

Актуальна інформація

Окремим пунктом хотілось би виділити актуальність інформації. Крім вказаного вище, в навчальних закладах за кордоном ви часто зустрінете у викладацькому складі дійсних професіоналів, наукових дослідників та бізнесменів. У зв'язку з цим, навчання за кордоном надає вам доступ до найсвіжішої та найактуальнішої інформації у вашій сфері. Отримані знання будуть базуватися не лише на теорії, а й на практичному досвіді професіоналів.

«Крім цього, багато навчальних закладів мають практику викладацького обміну: скажімо, професор Гарварду може викладати окремий курс в вашому університеті. Тому можливість отримати частинку досвіду, який отримують студенти іменних університетів, не може не радувати», - розповідає Мар'яна.

ілюстративне фото з відкритих джерел

Які є безкоштовні програм обміну для учнів

FLEX

Це популярна програма для обміну учнів 8, 9 і 10-х класів, народжених з 1 січня 2006 року до 15 липня 2008 року. Також потрібно добре володіти англійською для рівня свого класу, відповідати вимогам візи J-1 і не знаходитися в США довше, ніж 3 місяці протягом останніх 5 років.

Тривалість програми – 1 рік, під час якого підліток живе в американській родині і навчається в одній із державних шкіл США. Щоб взяти участь у відборі, потрібно пройти онлайн тестування з англійської мови, написати 3 твори та заповнити анкету, згодом – пройти співбесіду.

HMC Projects

Це асоціація приватних шкіл-пансіонів Великобританії, що надає можливість школярам з Центральної та Східної Європи навчатися за програмою, яка повністю або частково покриває витрати.

Програма розрахована на старшокласників віком 16 – 17 років. Відбір учнів проходить у два етапи – тестування на знання мови та інтерв’ю.

UWC

Це міжнародна програма обміну для школярів 10 і 11 класів з частковим або повним фінансуванням. Школяр може потрапити на навчання до одного з 18 коледжів у Європі, Азії, Америці або Африці.

Щороку організація обирає 10 – 20 талановитих українських школярів, аби вони змогли безкоштовно навчатися у престижних школах по всьому світі та у майбутньому стати змінотворцями.

Конкурсний відбір включає подання аплікаційної заявки з двома рекомендаційними листами, проходження співбесіди через Skype, написання есе, групові дискусії та вирішення кейсів.

Ukraine Global Scholars (UGS)

Це благодійна організація, яка вже допомогла 214 українським талановитим учням старших класів із незаможних родин навчатися у найкращих школах-пансіонатах та коледжах світу. Набирають учнів 15 – 17 років.

Зі свого боку студенти зобов’язуються повернутися до України на 5 років і зробити значний внесок у її розбудову. На програму можна податися до кінця березня.

Програм обміну для студентів

Chevening 

Розпочнемо підбірку з програми обміну Chevening із Великою Британією. Британський уряд профінансує програму стипендій для магістрів.

Серед переваг програми: повне фінансування, доступ до якісної освіти у світі, унікальні можливості для побудови нетворкінгу, можливість краще пізнати британську культуру.

Набір у програму на 2024/2025 роки почався вже у серпні 2023 року.

Fulbright

Програма Fulbright допоможе тобі побачити Америку й відчути на собі американську мрію. Адже українці тепер можуть отримати стипендії для навчання та досліджень в США.

Стипендії профінансує уряд США, та отримати їх можуть не лише студенти. У програмі можуть взяти участь ще й вчені та викладачі.

Подавати заявку на участь у програмі можна хоч щороку, головне встигнути це зробити до 16 травня.

Eiffel Excellence Scholarship

З програмою Eiffel Excellence Scholarship ти можеш поринути у французьку культуру з головою. Зануритися у мистецтво найвідоміших митців усіх часів, у світ моди та краси, кави та круасанів тощо.

Стипендії фінансує французький уряд, розраховані вони на магістрів та докторантів. Отримати стипендії для навчання у Франції можна в будь-якій галузі знань. 

Набір на програму відкривають кожної осені.

Swiss Government Excellence Scholarships

Швейцарія — одна з країн із найвищим рівнем життя. Також вона славиться неймовірними краєвидами. Дослідити життя у Швейцарії, отримати новий досвід та знання, розпочати власне дослідження мистецтва допоможе програма Swiss Government Excellence Scholarships.

Стипендії для магістрів та докторантів фінансує швейцарський уряд. Програма має два типи стипендій: дослідницькі та арт-стипендії для студентів, які вивчають мистецтво.

Набір на програму починається щороку на початку серпня. 

Holland Scholarship

Підбірку з навчальних програм обміну завершує Holland Scholarship у Нідерландах. Ця програма розрахована як на студентів бакалаврату, так і магістрантів. Стипендії фінансує уряд Нідерландів.

Набір на навчальний рік 2023–2024 уже відкрився 1 листопада 2022 р. Однак ти все ще має шанс лишити свою заявку, адже кінцевий термін подання: або 1 лютого 2023, або 1 травня 2023, або 1 червня 2023.

ілюстративне фото з відкритих джерел

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: