Львівський університет планує повернути мозаїку, закриту мінватою під час ремонту напередодні

ваупекр
Знищена мозаїка на стадіоні СКА, Львів. Фото: ukrainianmodernism/Instagram

У Львові напрацьовують варіанти відкриття та експонування 40-річної мозаїки, що на фасаді адміністративної будівлі Львівського державного університету безпеки життєдіяльності на вул. Клепарівській. Нагадаємо, як з’ясувалось минулого тижня, під час ремонтних робіт Університет закрив мозаїку мінватою. Сьогодні там зробили невеликий проріз, аби показати, що панно не знищене.

Про це повідомляє міська рада.

Як з’ясувалось минулого тижня, під час ремонтних робіт Університет закрив мозаїку мінватою. Сьогодні там зробили невеликий проріз, аби показати, що панно не знищене. У міськраді наголошують: мозаїка є в переліку цінних, підлягає захисту та має бути відкрита.

Як розповіла керуюча справами виконкому, в. о. керівника управління охорони історичного середовища ЛМР Наталія Алєксєєва, про цей випадок стало відомо в процесі ознакування мозаїк у Львові.

«Ми виявили за цією адресою утеплений будинок, а мозаїки не знайшли. Але, як вже сьогодні можна побачити зі спеціального прорізу на фасаді, мозаїка збережена і є під утепленням будівлі. Зараз ми комунікуємо з Університетом, щоб напрацювати алгоритм дій: яким чином відкрити панно, і як воно має експонуватися. Бо станом на 2019 рік, коли створювали перелік цінних мозаїк, це панно вже мало деякі втрачені елементи. Про це зазначено в обліковій картці до мозаїки, яку надала науковиця Наталія Піддубна. Тому треба знайти варіант, як її відкрити», – зазначила посадовиця.

За словами помічника ректора Львівського державного університету безпеки життєдіяльності Мирослава Коваля, під час надбудови та утеплення фасаду Університет самостійно прийняв рішення законсервувати мозаїку. Про такі наміри мерію чи профільне управління не попереджали. Та додає, що тепер шукатимуть інституції, які б допомогли відкрити та відновити мозаїку.

«Будемо мати кошти, можливо знайдемо інституції, які нам допоможуть, може, залучимо Академію мистецтв, і знімемо утеплення та відновимо мозаїку», – сказав Мирослав Коваль.

У міськраді наголошують, що, здебільшого, мозаїчні твори розміщені не в будівлях-пам’ятках, але, при цьому мозаїчні елементи є об’єктами культурної спадщини. Відтак для посилення інформування про їх цінність та необхідність збереження,віднедавна мозаїки розпочали маркувати міжнародним пам’яткоохоронним знаком «Блакитний щит». Крім того, власників та балансоутримувачів будівель з мозаїками додатково інформують, що вони зобов’язані долучатися до збереження цих творів.

«Мозаїки, як і інші об’єкти культурної спадщини, мають своїх власників. Зараз власне найбільшою дилемою є те, що ще не всі відчувають себе повноцінними власниками. Тому ще більше спілкуємося з ними, аби вони усвідомили цінність цих мозаїк та свою відповідальність за їх збереження», – наголосила Наталія Алєксєєва.

Довідка

у 2019 році місто затвердило перелік цінних мозаїк на території Львова і закликало власників будівель, де вони розміщені, докластися до збереження цих творів. Загалом йдеться про мозаїчні твори за 81 адресою.

Читате також: У Львові знищили 40-річну мозаїку, яка була під охороною: що відомо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: