Польські фермери заявили, що блокуватимуть кордон з Україною до січня, - ЗМІ

7777
фото: Getty Images

Польські фермери мають намір блокувати КПП «Медика» на кордоні з Україною до 3 січня.

Про це повідомляє TVP World.

Організатори протесту зазначили, що до 26 листопада акція протесту проходитиме з 9:00 до 20:00, а починаючи з понеділка, 27 листопада, блокування буде цілодобовим і триватиме до 3 січня 2024 року. Раніше зазначалось, що протест триватиме три дні. 

Активісти стверджують, що акція погоджена з владою. 

Фермери наполягають на отриманні дотацій для закупівлі кукурудзи, збереженні сільськогосподарського податку на рівні 2023 року та продовженні позик для забезпечення ліквідності. Протестувальники передали свої вимоги заступниці підкарпатського воєводи Йоланті Савицькій. Вимоги також були передані прем'єр-міністру Матеушу Моравецькому.

Що передувлало

Близько 100 фермерів з асоціації Betrayed Countryside 23 листопада провели триденну акцію протесту на прикордонному переході з Україною.

«Фермери були першою групою, яка постраждала. Зараз є транспортні компанії. Питання в тому, хто буде наступним», — cказав один з організаторів протесту Лукаш Мартин.

Читайте також: Після смерті другого водія на кордоні Україна звернулася до Польщі, - ЗМІ.

Страйк польських перевізників

Він триває з обіду шостого листопада нинішнього року. Причиною стала «надмірна конкуренція» після ухвалення «транспортного безвізу» між Україною та країнами ЄС. Страйкарі вимагають повернення дозволів на комерційні перевезення для України.

Учасники блокади заявили, що не будуть блокувати рух для автобусів, легкових авто, а також вантажівок, які перевозять гуманітарну допомогу Україні, або тварин чи швидкопсувні вантажі.

Дозвіл на проведення страйку польські прикордонник мають аж до січня. 


Транспортний безвіз між Україною та ЄС було затверджено торік. Угода діє до липня 2024. Польські перевізники вважають, що внаслідок дії угоди виникла надмірна конкуренція і вимагають повернути обов'язок отримувати дозволи на діяльність для українських транспортних фірм. Також перевізники Польщі хочуть, аби їм дозволили не ставати в електронну чергу на території України або надали окрему чергу для порожнього транспорту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: