На Львівщині зафіксували повторний випадок сказу в домашніх котів

екнрапвуі
ілюстративне фото з відкритих джерел

У Дрогобицькому районі Львівщини підтвердили другий випадок сказу у домашніх котів. У селі Попелі біля Борислава кішка покусала двох людей та потім померла. Раніше схожий випадок трапився у Дрогобичі. Через виявлення сказу у населених пунктах запровадили карантин.

Про це повідомляє Дрогобицька районна військова адміністрація.

Відомо, що 24 листопада у селі Попелі Бориславської громади та у 5-кілометровій зоні запровадили двомісячний карантин через виявлення сказу в домашньої кішки. Встановлено, що кішка віком чотири роки покусала свою господиню та її сина, після чого 16 листопада померла. 21 листопада було підтверджено, що тварина була хвора на сказ.

Профільні служби вживають передбачені заходи із запобігання поширювання захворюванню. Карантинні обмеження діятимуть впродовж двох місяців – до 22 січня 2024 року включно за умови відсутності нових випадків захворювання.

Сказ у тварин на Львівщині

У Держпродспоживслужбі, повідомили, що від початку 2023 року по Львівській області уже зареєстровано 29 випадків сказу в тварин.  Зокрема хворобу зафіксували у лисиць – 16, у собак – 11 та у кота – 2 випадки.

Нагадаємо, раніше у Новосілках Львівської області у собаки зафіксували сказ. Вона контактувала з людьми та іншими тваринами. Через цей випадок у селі вимушено вакцинують усіх тварин.

Крім того, в одному із населених пунктів Городоцької територіальної громади, що на Львівщині, у домашнього собаки виявили сказ. Тварина покусала трьох людей. У селі запровадили карантин.

Натомість у Розвадівській громаді Стрийського району зафіксували сказ у кота та собаки. Контактували з ними 9 осіб.

Що таке сказ?

Сказ — це гостре інфекційне захворювання тварини і людини, яке характеризується розвитком енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи.

Людина може заразитися сказом від інфікованої тварини через:

  • укус;
  • подряпину та мікроушкодження шкіри;
  • потрапляння зараженої слини на слизові оболонки.

У контактний спосіб людей найчастіше інфікують коти й собаки — з-поміж свійської фауни, а в дикій природі — лисиці та вовки. Також небезпечними є кажани.

До слова, за січень 2023 року кількість зареєстрованих випадків сказу серед тварин зросла з 2 до 10 у порівнянні з першим місяцем минулого року, повідомляє департамент охорони здоров'я Львівської обласної військової адміністрації.

Більше — у матеріалі проєкту ІА Дивись.info: "Недуги «з вулиці»: як можна підхопити сказ"

Покусала тварина: як діяти?

  • Негайно та ретельно промийте уражене місце великою кількістю води з милом. Ця проста процедура має важливе значення і може врятувати життя.
  • Дезінфікуйте рану антисептичним засобом на основі спирту чи йоду.
  • Зверніться до найближчого медзакладу. Якщо немає впевненості в тому, що тварина була здоровою, вам обов’язково мають зробити щеплення.
  • Якщо є можливість — зверніться до ветеринарної служби з твариною щодо якої у вас є підозра на хворобу. За можливості тварину треба помістити під карантин на 10 днів для нагляду. Профілактичне лікування можна перервати, якщо буде підтверджено, що тварина не заражена сказом. Якщо тварину неможливо знайти та протестувати, необхідно провести повний профілактичний курс профілактичних щеплень.
  • Завжди вакцинуйте від сказу домашніх тварин (собак та котів).
  • Зробіть профілактичне щеплення, якщо ваша робота пов’язана з ризиком зараження, зокрема, якщо ви працюєте ветеринаром, єгерем, лісником, у лабораторіях, які працюють з тваринами.


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: