Не проґавте грант: можливості для ветеранів, митців та будівельників на Львівщині

Business people working with business report.
Фото: depositphotos.com.ua

В Україні є низка державних програм та грантових можливостей для започаткування та розвитку власної справи. Це безповоротна фінансова чи інша допомога задля реалізації проєктів державними, приватними чи міжнародними організаціями. Після початку повномасштабного вторгнення росіян гранти здебільшого спрямовані на підтримку мікро- малого та середнього бізнесу.

ІА Дивись.info зібрала трійку можливостей у різних сферах.

Відбудова України

На проєкти відбудови України Федеральне міністерство економічного співробітництва готове надати до 2 мільйонів євро співфінансування.

Фото: міська рада Маріуполя

Ідеться про спеціальне фінансування для компаній, які зацікавлені у розвитку бізнесу в Україні, допомагають пом’якшити наслідки війни або безпосередньо сприяють відбудові. Грант покриватиме до 50% витрат на реалізацію проєкту.

Спеціальний конкурс в Україні спрямований на комерційні компанії, які зареєстровані в країнах-членах ЄС, Європейської асоціації вільної торгівлі (ЄАВТ), в Україні або в будь-якій іншій країні, що входить до списку ОЕСР DAC та має:

  • принаймні дві перевірені аудиторами річні фінансові звітності;
  • річний оборот не менше 400 тис. євро;
  • достатню економічну кредитоспроможність і ліквідність;
  • кадрові ресурси та кваліфікацію та спеціаліста, необхідних для реалізації проєкту.

Читайте також: Відбудова України: як це відбувається на різних рівнях

Заявки приймають до 31 грудня 2024 року.

Для ветеранів

У межах проєкту «Реінтеграція ветеранів та ветеранок війни через створення освітніх можливостей» для учасників бойових дій, а також членів їхніх сімей пропонують до 10 тисяч євро на власну справу.

Фото: Getty Images

Хто може стати учасником або учасницею конкурсу на отримання бізнес-грантів:

Громадянин чи громадянка України старші 18 років, що вже є фізичними особами-підприємцями, готові розпочати власний малий бізнес та які належать до:

- учасників бойових дій або до осіб з інвалідністю внаслідок війни,

- є учасниками війни,

- належать до членів сімей ветеранів війни (під членами сім’ї маються на увазі: дружина, чоловік або дитина ветерана/ветеранки, учасника/учасниці бойових дій або особи з інвалідністю внаслідок війни,

- проживають і планують ведення бізнесу у 7 регіонах України: Вінниця, Запоріжжя, Львів, Миколаїв, Нікополь, Полтава, Суми.

Читайте також: Ветеранський бізнес на Львівщині розгортатимуть учасники проєкту «єРобота»

Заявки приймають до 4 грудня 2023 року включно на електронну адресу: [email protected].

Читайте також: Як підприємцям не проґавити грант, — поради

Мистецтво

Український культурний фонд готовий надати до мільйона гривень на проєкти, спрямовані на інклюзію.

Художня виставка «Захід-Схід разом». Ілюстративне фото, з архіву ІА Дивись.info

Цілі програми «Культура без бар'єрів»:

  • розширити доступ для маломобільних груп населення, в тому числі людей з інвалідністю внаслідок війни, до створення культурного продукту та залучення до культурно-мистецького життя України;
  • розвивати творчий потенціал митців з інвалідністю та сприяти їхній професіоналізації;
  • інтегрувати інклюзивні мистецькі практики в культурне середовище України;
  • сприяти створенню інклюзивного культурно-мистецького продукту;
  • сприяти підтримці інклюзивної мистецької освіти в Україні;
  • сприяти створенню безперешкодного життєвого середовища у соціальній, культурній та освітній сферах для маломобільних груп, людей старших 50 років, родин з дітьми до 6 років, осіб з інвалідністю;
  • просувати принципи безбар’єрного суспільства в українській спільноті через подолання упередженого, стереотипного або дискримінаційного ставлення до людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення;
  • виховання в суспільстві поваги до їхніх прав через підтримку культурно-мистецьких продуктів, які актуалізують тему інклюзії.

Хто може бути заявником:

  • заявником ЛОТу 1 «Підтримка митців з інвалідністю» може бути юридична особа всіх форм власності або фізична особа-підприємець, що зареєстрована на території України, за винятком тимчасово окупованих територій України. Мінімальна сума гранту (не може бути зменшена) – 300 тис. грн, максимальна сума гранту (не може бути збільшена) – 800 тис. грн.

Що можна реалізувати? Інклюзивні видання, виставка/експозиція, відеоконтент, радіоконтент, телепередача, колекція/показ (мода), створення артоб'єкта. ЛОТ 2 «Безбар’єрне суспільство»: культурно-мистецький проєкт.

  • заявником ЛОТу 2 «Безбар’єрне суспільство» може бути юридична особа всіх форм власності або фізична особа-підприємець, що зареєстрована на території України не менше, ніж за 1 рік на дату оголошення конкурсу, за винятком тимчасово окупованих територій України. Мінімальна сума гранту (не може бути зменшена) – 500 тис. грн, максимальна сума гранту (не може бути збільшена) – 1 млн грн.

Що можна реалізувати? Культурно-мистецький проєкт.

Заявки приймають до 15 січня 2024 року.

Читайте також: Не проґавте грант: трійка можливостей для бізнесу на Львівщині


Наприкінці 2022 року фахівці «Інвест офісу» провели дослідження серед підприємців Львівщини. Згідно з ним, лише 10% опитаних використовували гранти та інші види безповоротного фінансування. Відсутність інформації та досвіду використання таких інструментів стали головними перешкодами у досягненні результату.

Натомість левова частка людей, які мають власну справу, розраховують на власні вкладення.

Якщо говорити про загальні цифри, то 46% підприємців по всій Україні жодного разу не користувалися додатковим фінансування.

*Головна світлина — depositphotos.com.ua.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: