Як підприємцям не проґавити грант, — поради від львівського «Інвест офісу»

Грант — безповоротна фінансова допомога фізичним та юридичним особам для втілення проєктів. Нині така допомога здебільшого спрямована на підтримку мікро, малого та середнього бізнесу в Україні. Проте подача заявки на фінансування — лише пів справи: для того, аби його отримати, необхідно знати низку нюансів.

ІА Дивись.info розпитала про це у керівниці відділу по роботі із бізнесом «Інвест офісу», що діє у Львові, Олени Глинки.

Нижче — відповіді про те, хто може отримати грант, на що звертати увагу під час заповнення заявки і до чого варто готуватись після того, як подали її на розгляд. А також про помилки, яких припускаються підприємці.

Олена Глинка. Фото: Тетяни Майорової

До чого варто бути готовим на етапі підготовки

Олена Глинка каже, що насамперед потрібно визначити, про який саме бізнес ідеться — справа, яка вже функціонує чи лише ідея. Від цього й потрібно відштовхуватись.

«Є програми, які вже працюють для існуючого бізнесу, а є ті, які дозволяють подаватись будь-кому, маючи, умовно кажучи, тільки ідею та шляхи її реалізації», — пояснює наша співрозмовниця.

Якщо ж йдеться про другий варіант, то потрібно зачекати, чи вас допускають на конкурс. Тоді — ви подаєтесь на програму, відкриваєте рахунок, реєструєтесь як ФОП. І вже згодом — реєструєте підприємницьку діяльність.

Наступний момент стосується того, чи у бізнесу є наймані працівники і чи готові підприємці створювати нові робочі місця. Це є суттєвою перевагою для грантодавця як в межах урядовою програми, так і для іноземних донорів.

На що можна отримати грант

Форматів, як каже Олена Глинка, є безліч. Зокрема йдеться про:

  • закупівлю обладнання, його монтаж та встановлення;
  • оплату оренди приміщень і придбання сировини (зазвичай не основні цілі, але вони можуть бути включені у бюджет не більше 20-25% від суми);
  • відновлення та релокацію бізнесу, започаткування власної справи, аби створити нові робочі місця;
  • навчання із залученням експертів, розробка стратегій, закупівля ліцензійного програмного забезпечення;
  • впровадження інноваційних технологій, розробка нової продукції. У цьому питанні, кажуть експерти «Інвест офісу», варто в заявці на грант переконати донора у тому, що це обладнання дійсно є новітнім та ви його потребуєте.
  • підтримка проєктів із соціальною складовою, ветеранського, жіночого підприємництва, вразливих груп населення.

«Як правило, йдеться про обладнання. Деякі гранти покривають і ремонтні роботи, заробітну плату найманих працівників, маркетинг і рекламу, але частково. Кожен грантодавець чітко прописує, на що і скільки виділить кошти. Наприклад, на сировину та матеріали — не більше 30%, ліцензійне програмне забезпечення — не більше 50%, орендна плата — не більш ніж 25%, маркетинг та реклама — 10%», — пояснює керівниця відділу по роботі із бізнесом.

Олена Глинка додає, що також варто звернути увагу на готовність дофінансувати проєкт із власної кишені. Це рішення потрібно ухвалити перед подачею заявки на грант: «Практично всі програми передбачають фінансову підтримку, але має бути і ваша участь коштами для реалізації проєкту. Як правило, йдеться про 25-30%, а деякі програми працюють 50/50».

Під час подачі заявки на грант варто розуміти, що бюджет має відповідати різним категоріям. Зокрема:

  • витрати у бюджеті мають відповідати цілям заявки;
  • заповнюйте бюджет лише у тій формі, яку пропонує грантодавець;
  • дотримуйтеся лімітів загальної суми бюджету;
  • у коментарях завжди робіть детальну калькуляцію і обгрунтування доцільністі витрат;
  • не завищуйте ціни на товари чи послуги, пишіть середні ціни в регіоні, але і не занижуйте, перевіряйте в декількох джерелах, пишіть листи і зберігайте комерційні пропозиції від постачальників у письмовій формі;
  • не забувайте про податки, соціальні внески, банківське обслуговування.

На що не дають гранти

На придбання нерухомості, деякі грантодавці не дозволяють купівлю автомобільного транспорту, предмети розкоші. А також йдеться про діяльність, пов'язану із виготовленням та продажем алкоголю, тютюну, зброї та інших заборонених категорій товарів, додає фахівчиня.

«Кошти натомість можна використати на облаштування свого приміщення, закупівлю обладнання, меблів, орендну плату. Зараз урядова програма дозволила купівлю автотранспорту, але лише на комерційні цілі — потрібно довести, що цей транспорт використовуватиметься для ведення бізнесу», — водночас акцентує Олена Глинка.

Читайте також: Який бізнес в Україні буде актуальним у найближчі роки, — стратег росту

Чому можуть відмовити у гранті

Причин є безліч — від помилок у контактних даних до наявності штрафів (навіть за неправильне паркування) або ж незакритих проваджень. Тому при заповненні заявки на грант варто бути уважним і кілька разів її перевіряти на наявність помилок.

«Якщо заявка успішна та підприємець пройшов перший скоринг (аналіз - ред.), потрібно бути готовим до повідомлення на електронну пошту. Це потрібно відстежувати, а також варто слідкувати за телефоном, бо може бути дзвінок. Наступний етап - співбесіда», — додає Глинка.

Співбесіда — до чого варто бути готовим

Олена Глинка радить поставитись до цього етапу відповідально, бо під час співбесіди буде можливість тет-а-тет поспілкуватись із грантодавцем та пояснити, у чому полягає ваша бізнес-ідея, а також показати, наскільки ви зацікавлені у реалізації свого проєкту.

«Завжди рекомендую поставитись до цього відповідально, підготувати мініпрезентацію та завчасно підключитись до дзвінка і закохати у свій бізнес. Це саме той момент, коли ви можете показати, як добре ви розумієтесь у сфері, яку обрали. Якщо ж з цим знехтувати, як правило, вам відмовлять», — вважає вона.

Важливо мати бездоганну фінансову дисципліну. Потрібно перевірити кредитну історію, це впливає на отримання гранту. 

Важливо також:

  • зберігати документи про працевлаштування, купівлю обладнання та все, що ви робили у межах проєкту;
  • документи мають бути на підприємство, яке отримало грант;
  • грантодавці можуть завітати на ваше підприємство або провести онлайн-
  • зустріч;
  • будьте готові надати фото чи відеоматеріали.

Які помилки роблять підприємці до та після подачі заявки на грант

Олена Глинка каже, що часто зіштовхується із тим, що люди неуважно ставляться до заповнення контактних даних — дані електронної адреси, куди має прийти відповідь, та номер телефону.

«Дуже часто допускають помилки відразу на цьому етапі. Тож це унеможливлює їхній контакт із грантодавцем, тому що менеджери проєктів не зобов'язані з'ясовувати, яка ж це мала бути літера чи цифра, яку пропустили чи неправильно написали у заявці», — додає експертка.

Окрім цього, каже вона, часто ті, хто подався на грант, не беруть слухавку від незнайомих номерів.

«Дуже часто люди плутаються у тих програмах, на які вони подаються: не пам'ятають, про яку саме програму йдеться, що вони там прописували. Тобто несерйозно та не дуже відповідально заявники до цього ставляться, а це власне може стати причиною відмови», — зазначає Олена Глинка.

Де шукати гранти? 

  • Ресурсний центр Гурт,
  • Портал «Громадський простір»,
  • СК «Параграф».
  • Вебсайти та соцмережі донорів
  • Гранти від Європейської Комісії за напрямами,
  • Гранти від ПРООН (Україна),
  • Гранти від USAID,
  • Гранти від Міжнародної організації з міграції,
  • Інвест Офіс.

Читайте також: Малий-середній-великий: як розвивати бізнес в Україні

*Головна світлина — depositphotos.com.ua

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: