У Будинку воїна у Львові відбувся показ фільму «Голод до правди»

405791036_685951853632140_4054876571577354344_n
Фото: ЛОР

Напередодні Дня пам’яті жертв голодоморів у комунальному Будинку воїна, що у Львові, відбувся вечір пам’яті і показ документального фільму «Голод до правди».

Про це повідомили в Львівській обласній раді.

Там розповіли, що учасниками заходу стали громадськість, волонтери, члени сімей Героїв Небесної Сотні, внутрішньо переселені особи, учні комунальних закладів Львівської обласної ради, народні і обласні депутати.

Про незвичайну історію героїні фільму «Голод до правди», канадку польського походження, яка народилася в єврейській сім'ї, Рею Клайман розповіла Почесний консул Канади у Львові Оксана Винницька-Юсипович.

Режисером та продюсером цього документально фільму є Андрій Ткач. Сюжет фільму розпочинається з1928 року, коли Рея потрапила до Москви, де опанувала російську мову. У 1932 році вона здійснила автомобільну поїздку півднем України і Кубанню, де вжахнулася від побаченого. Правдиві статті, опубліковані в «Toronto evening telegram», розлютили радянську владу, яка під дулом револьвера видворила журналістку з країни.

«Перші фільми про Голодомор – геноцид українського народу були зняті зусиллями Канади і української діаспори. Ми себе називаємо ukrainian canadian або canadian ukrainian. На мережевих сторінках Музею Голодомору є дані про 38 фільмів, які висвітлюють трагічні події Голодомору 1932-33 років. З них 20 відсотків зняті за рахунок канадських меценатів та кінорежисерів. Перші фільми відзняті у 1983 і 1984 році, коли совєтський союз активно заперечував Голодомор. Нещодавно було повідомлено, що Уряд Канади буде фінансувати розбудову Музею Голодомору у Києві”, – розповіла Почесний консул Канади у Львові Оксана Винницька-Юсипович.

У пам'ять про жертви Голодомору учасники дійства помолилися під проводом священика, депутата облради Миколи Біляка. 

Читайте також Що потрібно знати про Голодомор: відповіді на найпоширеніші запитання

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: