У львівському музеї відкриють виставку «Нація.Мистецтво.Наука»

У Львові в Національному музеї імені Андрея Шептицького 13 грудня відбудеться відкриття нового виставкового проєкту «Нація.Мистецтво.Наука», який приурочений до 150-річчя Наукового товариства ім. Шевченка (НТШ).

Про це  ІА Дивись.info повідомили в пресслужбі Національного музею у Львові. 

Там розповіли, що на ювілейній виставці будуть представлені експонати, які зібрали ентузіасти НТШ і зберегли львівські музейники. 

Так, на виставці буде продемонстровано вибрані твори з приватних колекцій та збірку мистецьких видань Інституту колекціонерства українських мистецьких пам’яток при Науковому товаристві імені Шевченка. У різний час і за різних обставин збережена спадщина виконує своє покликання – берегти нашу ідентичність, плекати українську культуру та підтримувати науку.

«Від 1920-х років музей Товариства став осередком активного виставкового життя і згуртував навколо себе провідні мистецько-інтелектуальні сили. Впродовж декад існування установи, до формування та примноження збірки доклались знані науковці, політичні діячі, митці та інші люди, що мали безпосередній вплив на перебіг історичних подій в Україні: Михайло Грушевський, Федір Вовк, Іван Труш, Степан Рудницький, Іван Крип’якевич, Філарет Колесса й інші. А, отже, експонати, які ви зможете оглянути вже завтра, були свідками формування новітньої історії України», - зазначили в музеї.

Виставку можна буде поглянути до 18 лютого 2024 року.

Довідка

Наукове товариство імені Шевченка (НТШ) було засновано 23 грудня 1873 року у Львові.

НТШ увійшло в історію України як потужна інституція з розвитку і збереження наукової та національної культурної спадщини. Ключовими засадами діяльности Товариства стали «український час» і «український простір» – синтез національної ідеї та національної держави. Окрім розвитку гуманітарних і природничих наук, діячі української історії, літератури, етнографії, археології, мистецтва, котрі розбудовували  Товариство наприкінці ХІХ ст., одним із його пріоритетів уважали також і музейну справу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: