Статистика ринку новобудов 2023: де найдорожчі квартири в Україні

авмпр
фото: vn.com.ua

По всій Україні у статусі продажу знаходяться майже півтори тисячі ЖК. 70% з них розташовані у шести регіонах — київському, львівському, одеському, івано-франківському та тернопільському. За кількістю розпочатих після повномасштабного вторгення будівельних проєктів, а також цінами за квадратний метр лідирує Львівщина.

Про ринок новобудов в Україні на Forum west «Нерухомість/рітейл» у Львові говорив експерт житлової нерухомості Олександр Павлов.

фото: Олександр Павлов на Forum west «Нерухомість/рітейл» у Львові 13 грудня 2023 року, Дивись.info

Структура ринку новобудов

Якщо розглядати житлові комплекси в Україні з відкритими продажами, то станом на кінець року майже усі вони розташовані у західних регіонах. Порівнюючи з 2022-им, кількість таких ЖК збільшилася на 5%. Тобто, зауважує Олександр, все більше компаній відкривають продажі.

Те ж саме відбувається з відновленням будівництва — 77% проєктів продовжили роботу після тривалої паузи.

«Але тут я хотів би зазначити, що ці проєкти відновили будівництво в тій чи іншій мірі. Це темпи, які суттєво відрізняються від довоєнних. Тут теж є динаміка, що девелопери відновили будівництва на 4% більше, ніж рік тому», - розповідає експерт.

Загалом по всій Україні у статусі продажу знаходяться 1490 ЖК. З цих проєктів більше половини (55%) продаються і будуються, 42% — продаються і збудовані, ще 3 % — продаються і зупинені.

«З тих, що будуються, а це 916 проектів, майже всі у продажу. Але є ще декілька груп, які будуються і вже продані, будуються і продажі зупинені, будуються, але продажі не розпочаті».

Щодо регіонів-лідерів, то на першому місці за кількістю продажів зараз перебуває київський. Що цікаво, в самій області на 25% більше проєктів, ніж у самій столиці. Львів та Львівська область — на другому місці:

«Також у топ-6 регіонів входять Одещина, Івано-Франківщина, Хмельниччина та Тернопільщина. Разом оці лише 6 регіонів це 70% усіх ЖК, які зараз у продажу в Україні».

А серед регіонів, де найбільше стартувало проєктів будивництва після повномасштабного вторгнення, лідирує Львівщина.

Важливими, зазначає фахівець, є і дані щодо введення квартир в експлуатацію. Компанія ЛУН проаналізувала показники за три квартали цього року та три квартали попереднього року. Відтак, у більшості українських регіонів темпи введення житла в експлуатацію впали. Але є виняток — Івано-Франківськ. Там цифри виросли на 16 %.

«Важливо розуміти, що в минулому році компанії добудовували тільки ті проєкти, які були вже майже завершені до війни. А в цьому році добудовувалися ті проєкти, над якими активно працювали вже після 24 лютого».

фото: з відкритих джерел

Ціни на нерухомість

Аналізуючи ціни на нерухомість в Україні у 2023 році, компанія ЛУН констатувала здорожчання квадратних метрів. Така тенденція спостерігається в усіх регіонах, за винятком Львівщини та Київщини.

«Але це не означає, що у Львові та Києві дешеві квартири, звичайно ж. Річ у тім, що ціни на нерухомість у цих областях суттєво зросли відразу після початку повномасштабного вторгнення».

ТОП-5 міст з найвищою ціною за квадратний метр:

  • Львів
  • Київ
  • Ужгород
  • Дніпро
  • Одеса

«Вперше за історію наших досліджень Львів вийшов на перше місце. Різниця з Києвом дуже маленька — лише 1%. Але сам факт, що технічно Львів вийшов на перше місце означає дуже суттєві зміни у структурі ринку».

А на вторинному ринку середні ціни на житло зростають залежно від віддаленості від зони активних бойових дій.

фото: статистика вторинки в Львові, ЛУН

Попит на новобудови

Дослідники спостерігають плавний ріст попиту на новобудови. У січні-лютому 2022 року, коли були блекаути, попит впав, але відразу у березні виріс. Зростав таким чином до пікової точки у липні.

«Девелопери розповідають нам у цифрах про свій стан справ. Ми не можемо розголошувати цю інформацію, однак є важливі моменти з цих досліджень», - інтригує Павло.

За його словами, у 2021 році ринок був на піку. А в другому кварталі 2022 року з нуля продажі виросли лише до 6%. Далі, протягом року, тенденція росту збереглася. Тож станом на сьогодні ця цифра — 26%.

«Тобто зараз по всій Україні кількість продажів у новобудовах вже сягає чверті від того, що було у 2021 році. Так, це навіть не половина, але показники дають нам надію, що відбувається процес відновлення».

У Львові за два роки попит на новобудови виріс до 42%, у Києві — до 17.

фото: Pixabay

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: