У Львові відкрили міждисциплінарний простір Дім Звуку

39318425227687605732769467415066141137855565n-5f49d264
Фото: ЛМР

Сьогодні у Львові відкрили новий міждисциплінарний простір – Дім Звуку. Простір площею понад 1000 квадратних метрів функціонуватиме в історичній будівлі Львівського радіо (вул. Князя Романа, 6). Саме тут у 1930 році почалося радіомовлення на Заході України, і саме в цій будівлі в різний час працювали польське, німецьке, радянське, а згодом і українське радіо. Тепер тут працюватимуть зі звуком та створюватимуть різні аудіопродукти і навіть освітні програми.

Про це повідомляє Львівська міська рада.

«Дім звуку – це один з програмних напрямків роботи ЛКП «Львівське радіо». Ми розвиваємо його як міждисциплінарний проєкт, в якому задіяні технології, наука, мистецтво, який гнучкий у цих нестабільних умовах і може бути цікавими і корисними для спільноти.

Відтак ми маємо кілька напрямків роботи. Один стосується звукових ландшафтів. Зокрема звукових ландшафтів в часі війни – як вони змінюються і впливають на нас.

Інший напрямок - це аудіолаб. Це більш експериментальні підходи до роботи зі звуком, а також це робота з аудіонаративами.

І ще один напрямок, який ми називаємо «минуле з теперішнім». Це робота із частиною історичної спадщини, яка залишилася тут. Ми віднаходимо ці матеріали, оцифровуємо, і проводимо певні подієві активності довкола них. Часто це унікальні записи, які вважалися втраченими або навіть напівміфічними», - розповідає Андрій Лінік, директор ЛКП «Львівське радіо».

У Домі звуку діятимуть цікаві інсталяції:

  • Звук міста / Sound of the City - звукова інсталяція, яка є версією “звукового килима”, який було створено в 2012 році для фестивалю Musica Electronica Nova у Вроцлаві. .
  • Акустика мережі - звукова інсталяція, завдяки якій можна досвідчити акустичний зліпок приміщень, які перебувають на балансі ЛКП “Львівське радіо”.
  • Вікно - звукова інсталяція ритмічних звукових вібрацій, записаних з шиб у РадіоГаражі.
  • Гук Міста 2.0 - інтерактивна аудіоінсталяція, яка спонукатиме відвідувачів самостійно міксувати та досліджувати різні звукові ландшафти Львова, створюючи свої власні віртуальні «авдіопрогулянки» в режимі реального часу.

А також інсталяція Студія: простір, де звучать хіти української естради - унікальна можливість для відвідувачів потрапити у студію, де колись записував свої хіти відомий український композитор Ігор Білозір.

«Ми зрозуміли, що у нас є студія Білозора, є багато архівних матеріалів і вирішили зробити цікаву інсталяцію. Щоб усі знали, що Івасюк, Білозір, Софія Ротару та багато відомих виконавців тут звучали.

Відтак наша інсталяція - це не тільки про звучання радіомовлення, а й про звучання української музики, української естради, яка попри тоталітарний режим все одно популяризувала українське», - розповів Павло Коряга, менеджер фонотеки Дому звуку.

Нагадаємо, вхід на всі події - добровільний донат на FPV дрони для львівської 103 бригади ТРО

Читайте також про головні події за добу на Львівщині.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: