У Львівському муніципальному мистецькому центрі відкриють виставку вільної музики

У середу, 27 грудня, відбудеться відкриття виставки-дослідження низових музичних ініціатив «Вільна музика» у Муніципальному мистецькому центрі.

Про це повідомили на сайті центру.

Там розповіли, що протягом двох місяців львівʼяни та гості міста зможуть познайомитися з українськими музичними феноменами від 1980-их до сьогодні та простежити, як музика низових спільнот стала інструментом розбудови незалежності.

За словами організаторів, «вільна музика: українські низові ініціативи від 1980-их до 2020-их» — це виставка, що що виникла в результаті ґрунтовного дослідження незалежних українських музичних ініціатив. Автори пропонують розглянути історію незалежної музики через призму спільнот, низових ініціатив та дослідити, як музика впливала на громадянське суспільство, віддзеркалювала та супроводжувала суспільні зміни та настрої.

Кураторка та дослідниця проєкту «Вільна музика», авторка Bubblegum zine Олена Погонченкова зазначила: «Теми та проблеми, з якими ми стикаємося сьогодні, не виникли вчора, а були актуальними й для попередніх поколінь, тільки втілювалися в артефактах інших часів. Добірку артефактів й цайтґайстів — від аналога до діджиталу, від паперових колажів до видруків на 3D-прінтері, від саморобних афіш до технологій із залученням ШІ — шукайте на “Вільній музиці”».

Так, на виставці відвідувачі довідаються, як виглядали перші українські рейви, як перетворити дитячу іграшку на музичний нойз-інструмент та які експериментальні гурти потрапили на Територію А. Крім цього вони зможуть «повзаємодіяти» з деякими експонатами виставки, відкрити для себе нові яскраві імена української музики, а також долучитися до низки освітніх подій, дискусій та артист токів в рамках програми.

Зокрема, протягом всієї виставки проходитиме збір для організації Musicians Defend Ukraine — благодійного фонду підтримки діячів української музичної індустрії, які зараз на фронті.

Виставку можна буде відвідати до 27 лютого 2024 року.

Довідка

Проєкт «Вільна музика: українські низові ініціативи від 1980-их до 2020-их» реалізують ГО «Культурна агенція «Лінія втечі» та команда Муніципального мистецького центру за підтримки підтримці Стабілізаційного фонду освіти та культури Goethe-Institut Ukraine.

Куратори — Назар Шешуряк (Амнезія) та Олена Погонченкова (Bubblegum zine).

Дизайн та архітектура експозиції — Лєра Гуєвська та Олександр Бурлака. Авторка ідеї проєкту — Ляна Мицько. Проєктна менеджерка Марта Слобода.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: