Як зрозуміти, що продукція екологічна

Save the world ecology environmental conservation perforated pap
фото: з відкритих джерел

Екологічне маркування — це спеціальне позначення товарів та послуг, які безпечні для людей та довкілля.

Для чого воно потрібне на Demo Day програми Impact Business у Львові говорив директор з розвитку Food Park Vinnytsia Антон Кодисько.

Європейські стандарти

Запобігти глобальній зміні клімату покликана європейська стратегія «зеленого переходу» — ініціативи по глобальному зменшенню викидів.

Перш за все, вона полягає у відмові від «брудних» джерел енергії (вугілля і нафти) та заміну їх на енергію з відновлювальних джерел, та, частково, атомну.

Єврокомісія заявила про амбітну мету — до 2050 року стати першим кліматично-нейтральним компонентом. Мова йде про так звану Європейську Зелену угоду (Green Deal).

Між іншим, за цілями Green Deal має зробити нормою на ринку ЄС продукцію «сталу» — іншими словами таку, що буде водночас конкурентною за ціною, більш якісною і безпечнішою, та матиме найменший вплив на довкілля на всіх етапах життєвого циклу або «від колиски до могили».

Тут варто зробити невеликий відступ: будь-яка діяльність має вплив на довкілля. Навіть якщо взяти максимально екологічне і цілком «натуральне» фермерське господарство — воно теж змінює навколишнє середовище. Наприклад, розорення лугів означає втручання в біоценоз і неминучу загибель сотень видів рослин і тварин. Що ж говорити про більш технологічні товари — ті ж самі батареї для електромобілів, ліки, чи будівельні матеріали.

«Тобто, коли ми говоримо про вплив діяльності людини на навколишнє середовище, завжди мова йде про дуже важкий компроміс — як забезпечити мільярди людей потрібними їм речами, і при цьому не вбити їх через те, що зміни викликані господарчою діяльністю, можуть зробити наш світ непридатним до життя», - розповідає Антон Кодисько.

Отже, товари, які мають більший попит на європейському ринку, повинні бути більш екологічно кращими, багаторазовими, довговічними, придатними до модернізації, ремонту та утилізації, а також енерго- та ресурсоефективними. Цікаво, що втілення цих принципів не лише зменшує вплив на довкілля, а й дозволяє заощадити.

«Наприклад, за результатами дослідження на замовлення Єврокомісії, лише у 2021 році відповідність добровільним стандартам екологічного маркування для побутової техніки допомогло знизити споживання енергії домогосподарствами на 10%, і відповідно заощадити європейцям 120 млрд євро».

Провадження ініціатив Європейської Зеленої угоди є досить актуальним і для України. Так, про це зазначено у  нещодавно схваленому Кабміном «Концепту посилення стійкості демократії в Україні».

фото: з відкритих джерел

Як зрозуміти, що продукція екологічна

Часом, розповідає фахівець, виробники вдаються до відвертого "замилювання очей" — так званого «грінвошингу». Йдеться про те, що виробник підкреслює певні екологічні характеристики продукту, хоча справді про турботу о природі ніяк не йдеться. Простий приклад — чисельні «екофарби» та «еко пральні порошки». Покупці обирають такі продукти, очікуючи, що вони менш шкідливі для здоров’я. Але, якщо копнути глибше, виявляється, що «еко» — це скорочення від «економічний», а не від «екологічний».

Так само, наприклад, картонне пакування, в яке запаковано товар, може бути виготовлено з макулатури, але сам товар при цьому аж ніяк не можна назвати екологічно кращим. Тобто, побутова техніка може мати високий рівень споживання енергії, а споживчий товар — містити шкідливі речовини.

Туди ж належать чисельні «фермерські», «крафтові», «зібрані вручну» і т. п. Що це означає в реальності, та чим такі продукти кращі — не може пояснити ніхто.

Втім, боротися з «зеленим окозамилюванням» часом непросто. Адже, виробники такої продукції формально, здебільшого, не порушують вимог закону. Наприклад, як у згаданому прикладі з «екофарбами», як довести в суді, що виробник мав на увазі «екологічна», а не «економпакування»?

До речі, це глобальна проблема. Тому у світі щороку набирає популярності тренд екологічної сертифікації і маркування продукції. Це надає покупцю впевненості, що продукт, який він купує, ефективний, більш безпечний та якісний.

«Стандарти екологічного маркування дозволяють об’єктивно оцінити вплив технології, за якою виготовлено продукт, на стан довкілля та здоров’я людини. Для кожної категорії продукції чи послуг розроблено окремий стандарт, якій встановлює критерії оцінки та необхідні показники якості продукту».

Подібні тренди мають місце і в Україні. Наприклад, дослідження, проведене у лютому 2020 року кафедрою маркетингу Київського державного торговельно-економічного університету, свідчить про збільшення удвічі уваги споживачів до екологічного маркування порівняно з аналогічним дослідженням у 2015 році.  Понад 30% споживачів готові обирати екологічно сертифіковані продукти, позначені українським знаком екомаркування «Зелений журавлик».

«Важливо, що отримати екологічний сертифікат може будь-яка продукція, чи послуга. Адже принципи екологічної сертифікації передбачають відповідність досить широкому набору стандартів. Під час сертифікації уповноважений орган вибирає той, якій відповідає категорії заявленого на сертифікацію продукту».

Всі стандарти екологічного маркування об’єднують вимоги щодо енерго- і ресурсоефективності та маловідходності. Але при цьому вимоги встановлюються і до продукту.

Наприклад, стандарти екологічного маркування для різних категорій харчових продуктів об’єднують вимоги до технологій виробництва, які дозволяють зберегти природну користь натуральної сировини високої якості. При цьому заборонено використовувати штучні замінники, ГМО і досить довгий перелік харчових добавок, потенційно небезпечних для здоров’я.

Вимоги екостандарту до текстильних виробів сфокусовані на питаннях рециклінгу та обмежень у використанні хімічних речовин, небезпечних для довкілля та людини.

Будівельні матеріали, у свою чергу, повинні мати  вдвічі нижчий показник радіоактивності та не містити у складі  канцерогенних речовин та важких металів.

По результатах екоаудиту, продукція отримує відповідний сертифікат і право використовувати логотип екомаркування. Поряд з цим логотипом має бути зазначений номер сертифікату.

Більше за те, як в Європі, так і в Україні, під час закупівель на потреби держави чи громади за бюджетні кошти замовник може обрати продукцію, яка відповідає стандартам екологічного маркування. Сертифікат та знак відповідності, тобто екомаркування, як раз і свідчить про те, що продукція відповідає таким вимогам.

фото: з відкритих джерел

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: