Чи розвивається каршерінг в Україні

дбдб
фото: з відкритих джерел

Каршерінг - це послуга оренди автомобілів на короткий термін, зазвичай від години до декількох днів, яка налається за допомогою спеціальних додатків на смартфонах або веб-платформ.

Користувачі можуть знайти доступні автомобілі від певних каршерінгових компаній у своєму регіоні, забронювати їх, відкрити і закрити авто за допомогою смартфона, і користуватися ними на потрібний період часу, оплачуючи лише за фактичне використання.

На ринку каршерінгу в Україні представлені два оператори: Getmancar та Mobilecar. Getmancar є лідером ринку каршенрингу, має широкий асортимент машин та тарифів, в той час як в асортименті Mobilecar лише електромобілі. Про це на Forum west «Нерухомість/рітейл» у Львові розповіла консультант-аналітик з впровадження облікових систем Ельвіра.

фото: Ельвіра на Forum west «Нерухомість/рітейл» у Львові, Дивись.info

Каршерінг: переваги та недоліки

Ринок каршерінгу почав розвиватися на теренах України з 2017 року. Спочатку сервіс з’явився в Одесі та Києві, на сьогоднішній день каршерінг працює у таких містах як Київ, Дніпро та Одеса. Компанія Getmancar також запускала тестовий сервіс в Львові з можливістю пересуватися Львівською, Тернопільською, Івано-Франківською, Закарпатською й Волинською областями. Наразі тестування завершено, тому ця послуга в Львові не працює. Виходячи зі специфіки ринку, послуга каршерінгу є більш затребуваною на території великих міст.

«Каршерінг став популярним рішенням для тих, хто не хоче або не може володіти власним автомобілем, але потребує доступу до транспорту для подорожей в місті чи на короткі відстані. Він також може бути більш економічним і екологічно дружнім способом переміщенням в порівнянні з традиційною власністю автомобілів», - каже експертка.

Каршерінг суттєво відрізняється від традиційної оренди автомобілів, ринок якої в Україні більш розвинений. Однак у сервісі оренди потрібно спочатку підписати договір, внести заставу, а вже потім приїхати в офіс компанії і взяти автомобіль мінімум на добу.

У каршерінгу автомобіль можна взяти в будь-якій точці міста, доїхати до місця призначення і запаркувати його там, заплативши лише за час користування та кілометраж.

Перевагами каршерінгу над звичайним прокатом автомобілів є:

  • Гнучкість термінів оренди. Можливість оренди на будь-який термін від 1 хвилини. У звичайному прокаті це майже неможливо, і користувачу потрібно їхати до офісу прокатної компанії.
  • Зручне завершення оренди. Клієнт може залишити автомобіль не обов'язково біля офісу компанії, а в будь-якому місці в межах міста, яка для нього зручна. Потрібно просто знайти авто в додатку, забронювати його і завершити оренду, коли поїздка закінчиться.
  • Зручний додаток. Весь процес управління автомобілем зосереджений в смартфоні. У додатку доступно кілька сотень автомобілів, які можна легко відкрити та використовувати.
  • Постійна доступність. У каршерінгу завжди є вільні автомобілі, і клієнт може побачити їх у додатку.
  • Включене пальне. Вартість послуги включає в себе витрати на пальне, тому не потрібно додатково платити за нього.
  • Безкоштовне паркування. Сервіс каршерінгу зазвичай оплачує паркувальні абонементи для всіх автомобілів, тож клієнту не потрібно сплачувати за міський паркінг.
  • Низька вартість. Вартість оренди від першої хвилини нижча, ніж у звичайному прокаті, особливо при тривалій оренді.
  • Відсутність турбот. Сервіс каршерінгу відповідає за всі технічні аспекти, такі як обслуговування автомобіля, заміна масла і шин за сезоном, страхування та інші деталі, тому користувачу не потрібно піклуватися про автомобіль.
фото: з відкритих джерел

Крім явних переваг каршерінга варто виділити і недоліки при користуванні цією послугою:

  • Прив'язка до телефону (у разі розрядки телефону завершити поїздку буде неможливо).
  • Витрати часу на простій у заторі (оскільки оплата відбувається за час користування автомобілем).
  • Потенційно незручні або важкодоступні паркувальні місця.
  • Залежність послуги від захищеного доступу до інтернету.
  • Невизначені витрати часу для пошуку потрібного автомобіля поблизу.
  • Можуть виникати ризики частого пошкодження і виходу з ладу автомобілів (також взявши в оренду автомобіль і не помітивши порушень, що вже були, але не прописані в договорі та не зафіксовані заздалегідь, є ризик, що компанія може зажадати відшкодування збитків).
  • Каршерінг не поширений у маленьких містах.
  • Мала кількість фірм та онлайн-платформ, які надають послуги каршерінгу.

Як ринок каршерінгу змінився після початку повномасштабного вторгнення

Факторами впливу на ринок до початку повномасштабної війни були:

  • Розвиток цифрових технологій і мобільних застосунків, Сучасної форми каршерінг набув із розвитком смартфонів, що дало змогу замінити фізичні ключі та смарт-картки функціями спеціалізованого мобільного застосунку. Щоб скористатися послугами каршерінгу, користувачеві необхідно вибрати через мобільний додаток на карті міста найближчий вільний автомобіль і дистанційно забронювати його.
  • Роль автоматизації стала вирішальним фактором зростання ринку. Доступ до Інтернету, мобільних додатків зіграли важливу роль у наданні доступу споживачам одним дотиком. Це не тільки спрощує і прискорює процес оренди, а й дає змогу підвищити рівень мобільності населення.
  • Транспортна інфраструктура і зростаюча автомобілізація. Зростаюча автомобілізація робить дедалі складнішим переміщення містом. Великі міста перенасичені транспортними засобами. Жителям дедалі менш зручно і вигідно володіти автомобілем через зростання податків, плати за паркувальні місця, витрат часу на поїздки. Місцевій владі дедалі важче організовувати міський простір, боротися із заторами та запобігати дорожньо-транспортним пригодам, мінімізувати екологічний збиток від вихлопних газів. Каршерінг дозволяє користувачам брати автомобіль лише в той момент, коли він їм дійсно потрібен, уникаючи постійного володіння особистим автомобілем. Внаслідок цього в місті буде менше автомобілів на дорогах. Каршерінг дає змогу більш ефективно використовувати особистий транспорт, а в довгостроковій перспективі - збільшити мобільність громадян, підвищити рівень безпеки та комфорту міських поїздок і загалом оптимізувати управління транспортними потоками.
  • Зростання тенденції екологізації автомобілів. Впровадження гібридів і електромобілів змінило позицію споживачів на ринку. Зараз дедалі більшої популярності набирають автомобілі на альтернативному паливі. Перехід на електромобілі в каршерінгу позитивно впливає на зниження обсягів шкідливих викидів.
  • Популяризація ідеї користування послугами і речами замість володіння ними.
  • Зростаюча урбанізація і субурбанізація, яка веде до таких проблем, як затори на дорогах і забруднення повітря, що зі свого боку позитивно впливає на збільшення тенденції до використання короткострокової оренди автомобіля. Також впливає тренд на наявність приватних будинків та дач за містом, проте останнім часом їх використання зменшується через перевірки на блокпостах.

«З початку повномасштабної війни в Україні попит на каршерінг впав. Це було пов’язано з тим, що багато людей виїхали з країни, а ті, хто залишився, були змушені обмежити свої пересування. За оцінками експертів, на початку повномасштабної війни ринок каршерінгу втратив близько 40% користувачів послуг», - розповідає Ельвіра.

Одним із напрямків застосування каршерінгу було використання автомобілів для поїздок на природу чи відпочинку протягом вікенду. Також була аудиторія клієнтів, яка користувалася послугою просто, щоб покататися. На сьогодні ця категорія користувачів значно зменшилася.

Багато активного населення з початком війни переїхали на захід чи за кордон. Це також негативно сказалося на ринку каршерінгу. Однак існує категорія людей, яка використовує автомобілі в інших цілях. Наприклад, переселенці орендують автомобілі для перевезення свого майна та вирішення інших завдань. Також, послугами каршерінку користуються люди, авто яких зазнали пошкоджень через війну.

«Проте, на кінець 2022 та протягом 2023 року спостерігається зростання попиту на каршерінг. Це обумовлено поверненням людей до України та стабілізацією економіки країни», - зазначила фіхівчиня.

На початку війни ринок каршерінгу зазнав різкого спаду через від'їзд та обмежену мобільність користувачів. Проте з часом змінилася цільова аудиторія, включаючи переселенців і власників пошкоджених автомобілів. Ринок втратив близько 40% користувачів на початку війни, але знову росте в 2022-2023 роках, коли люди повертаються і економіка стабілізується.

Вартість каршерінгу зросла через збільшення цін на пальне та інфляцію. Також впливали валютні коливання та логістичні проблеми у постачанні запчастин.

фото: з відкритих джерел

Читайте також: Ринок оренди офісної нерухомості в Україні: підсумки року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: