Пухлина без симптомів: факти про рак шийки матки

лікарня
ілюстративне фото

Рак шийки матки — це злоякісне захворювання репродуктивних органів та одне із найпоширеніших онкологічних недуг у жінок. Найчастіше розвивається у віці 35-45 років.

Про це нам розповіла лікар акушер-гінеколог Олена Єфімова.

Січень — місяць обізнаності про рак шийки матки (РШМ), тож ІА Дивись.info нагадує ключові факти про захворювання, вчасна діагностика якого є найнадійнішим методом у майбутньому одужанні.

Олена Єфімова пояснює, що злоякісна пухлина може не проявляти жодних симптомів. Тому жінкам, які почали вести статеве життя, варто приходити на планові огляди.

Насамперед важливим є щорічний цитологічний скринінг, а також раз у три роки — аналіз на вірус папіломи людини.

«Якщо останній виявляють, то можна провести профілактику противірусними ліками. Вірус папіломи людини може передаватися від матері до дитини, а також статевим шляхом. Натомість процес цитології має такий вигляд: лікар робить забір із шийки матки. Завдяки цим дослідженням можна попередити хворобу і почати успішне лікування», — каже наша співрозмовиця.

Додає, що серед помітних симптомів раку шийки матки є кров'янисті виділення та сильний біль, втім це йдеться вже про пізні стадії.

«Тому краще не чекати симптомів, а раз у рік проходити обстеження, аби виявити передракові форми або ранні стадії. Чим раніше ми виявляємо рак, ти більше є шансів мати успішне лікування», — закликає Олена Єфімова.

*Звертаємо увагу, що цей матеріал є ознайомчим, його не варто сприймати як підґрунтя для вставлення діагнозу. Якщо вам потрібна допомога, зверніться до фахівця.

ІА Дивись.info започатковувала серію статей про низку хвороб, довкола яких поширюються безліч міфів. У цих матеріалах ми спростовуватимемо фейки, а також ділитимемось ключовими фактами про захворювання, якими можна інфікуватись різними методами.

Теми проєкту, які можуть зацікавити:

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: