176 імен: четверті роковини збиття українського Boeing під Тегераном

photo_5251417274454233286_w
Уламки збитого під Тегераном літака МАУ. Фото: picture-alliance/AP Photo/E. Норузі

Вдосвіта восьмого січня чотири роки тому, відразу після вильоту із аеропорту столиці Ірану, збили літак МАУ рейсу Тегеран-Київ. Тоді загинули 176 людей — усі, хто був на борту. Жертвами теракту стали одинадцятеро українців.

ІА Дивись.info розповідає, що відомо про авіакатастрофу та як просувається розслідування.

Точка неповернення

Восьме січня 2020 рік. Пасажирський літак Boeing 737-800 української авіакомпанії МАУ, який мав виконати рейс за маршрутом Тегеран-Київ, впав у районі міжнародного аеропорту імені Імама Хомейні поблизу Тегерана відразу після зльоту.

Тоді на борту перебували 167 пасажирів та дев'ятеро членів екіпажу. Ідеться про громадян різних країн — Ірану, Канади, Швеції, Афганістану та Великої Британії. Члени екіпажу були українцями. Усі ці люди загинули.

  • Іран — 81
  • Канада — 57
  • Україна — 2 + 9 (екіпаж)
  • Швеція — 10
  • Афганістан — 13
  • Велика Британія — 4

Майже через рік, у грудні 2020 року, Іран запропонував заплатити сім’ям усіх 176 жертв по 150 тисяч доларів компенсації. Цю заяву різко розкритикували українські та канадські чиновники, апелюючи до того, що розмір виплат не може вирішуватись однобічно.

Українці, які загинули в авіакатастрофі

Командиром судна був Володимир Гапоненко. Він мав 11 тисяч 600 годин нальоту на таких літаках, включно 5 тисяч 500 годин як командир повітряного судна. Родом зі Сквири, що на Київщині. У пілота залишились дружина та дві доньки.

Гапоненко Володимир Іванович. Фото: ВІКІПЕДІЯ

Другий пілот — Сергій Хоменко. Мав 7 тисяч 600 годин нальоту Boeing 737. До цього він був українським військовим льотчиком, служив у Повітряних силах ЗСУ. Загинув у 48 років. Невдовзі після трагедії йому присвоїли звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка».

Сергій Хоменко

Олексій Наумін був пілотом-інструктором. Мав 12 тисяч годин нальоту на повітряному судні, включно з 6,6 тисячами як командир. Родом із Києва. Походив із сім'ї льотчиків. Його батько Євген Іванович Наумкін — штурман-випробувач на заводі «Антонова», а сестра і дружина теж навчалися в авіаційному університеті.

Похований на Берковецькому кладовищі у Києві разом із командиром літака Гапоненком.

Олексій Наумкін

Цього дня обірвалось життя й шести бортпровідників.

Старшим бортпровідником був 34-річний Ігор Матьков. Мав 12-річний стаж. Родом з Чернігівської області. На момент авіакатастрофи вчився на 4-му курсі Кропивницького льотного училища та мав ліцензії на керування одно- та двомоторними судами. Мав понад 300 годин льоту.

Ігор Матьков. Фото зі соцмереж

У 27 років загинула старша бортпровідниця Катерина Статнік із Нової Каховки.

Катерина Статнік. Фото: Instagram

У цій авіакатастрофі також загинула Марія Микитюк з Прикарпаття. Їй було 24 роки.

Марія Микитюк. Фото: INSTAGRAM.COM/TEPLO_MARIA

Життя обірвалось й бортпровідниці з Луганська Валерії Овчарук. Їй було 29 років.

Валерія Овчарук. Фото з інстаграму дівчини

Юлія Солодуб — бортпровідниця з Нововолинська. Загинула у авіакатастрофі у 25 років.

Денис Лихно. Стюард родом із Переяслава. Йому було 25 років.

Денис Лихно

Усім бортпровідникам присвоїли звання Герой України із удостоєнням ордена «Золота зірка» — за героїзм і самовіддані дії, виявлені під час виконання службового обов'язку.

Як просувається розслідування?

У квітні 2023 року суд Ірану засудив десять військовослужбовців сил протиповітряної оборони країни до тюремного ув’язнення за участь у збитті українського пасажирського літака авіакомпанії «Міжнародних авіаліній України» біля Тегерану.

Військовослужбовців засудили до тюремного терміну від одного до 13 років. Вироки було винесено після 20 судових слухань і «детального розслідування» протягом трьох років, розповідають в суді.

Головний обвинувачений у цій справі, названий «командиром системи оборони Тор М-1», був засуджений до трьох років тюремного ув'язнення за ненавмисне вбивство 176 пасажирів і членів екіпажу, які перебували на борту рейсу PS752 літака «МАУ». Йому дали ще 10 років за ігнорування протоколу та «масштаб наслідків своїх дій», зазначають в суді.

А у червні торік Україна подала позов проти Ірану до Міжнародного суду ООН за збиття літака МАУ у січні 2020 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: