Не проґавте грант: три можливості для бізнесу у новому році

ukranian-business-pid-chas-viyni-analityka-perspektivy
Фото: finstream.ua

Після Нового року грантових можливостей для реалізації бізнес-ідей побільшало. В Україні нині вони здебільшого спрямовані на підтримку мікро- малого та середнього бізнесу

ІА Дивись.info розповідає, які нині є пропозиції для підприємців Львівщини.

Для фермерів

Представники аграрного сектору мають можливість отримати до 925 тисяч гривень на розвиток ягідництва, овочівництва, аквакультури та виробництво й переробку молока.

Фото: архів ІА Дивись.info, ілюстративне

Грантоотримувачі повинні внести певну частку від загальних витрат, і сума, що має бути покритою грантоотримувачем, відрізнятиметься залежно від вибраного ланцюжка доданої вартості. Гранти будуть виплачуватися в українській гривні (UAH) за обмінним курсом ООН у сумах:

  • до 370 000 грн (10 000 дол. США) для малих сільгоспвиробників;
  • до 925 000 грн (25 000 дол. США) для сільськогосподарських мікро- та малих підприємств, сільськогосподарських кооперативів та асоціацій виробників продукції з географічними зазначеннями (ГЗ).

Другий цикл грантової підтримки охоплює такі ланцюжки створення вартості, включаючи найменування місця походження (НМП) і захищене географічне зазначення (ГЗ).

Заявки приймають до 31 січня 2024 року через Державний аграрний реєстр (ДАР).

Інноваційні стартапи

Стартапи у сфері штучного інтелекту готові профінансувати до 250 тисяч євро. Грантодавці прагнуть відібрати чотири позиції щодо створення мовних моделей, які перевершуватимуть сучасні системи у вирішенні низки актуальних завдань.

Зображення: InternetDevels

Щоб мати право подати заявку на участь у конкурсі, заявники повинні відповідати таким критеріям:

  • Бути однією юридичною особою.
  • Бути малим і середнім підприємством (МСП), включаючи стартапи.
  • Мати технічні можливості та досвід роботи над великомасштабними моделями ШІ. Також враховуйте, що проєкти повинні бути зосереджені виключно на цивільному застосуванні.
  • Бути заснованими в одній з держав-членів Європейського Союзу (ЄС), включаючи OCT (Україна входить до числа).

Участь не можуть брати консорціуми, а також університети, дослідницькі центри, великі компанії тощо.

Конкурс буде нагороджувати інноваційні стартапи та малі та середні підприємства за розробку амбітних стратегій та взяття на себе зобов’язань щодо розробки великомасштабних моделей ШІ, які забезпечать конкурентну перевагу для Європи.

Заявники повинні надати детальний план проєкту для розробки великомасштабної моделі штучного інтелекту з нуля. Вони також повинні запропонувати ґрунтовне обґрунтування актуальності запланованої моделі, обґрунтування використання високопродуктивних обчислень і продемонструвати досвід своєї команди в навчанні базових моделей з використанням систем високопродуктивних обчислень, а також ефективне використання цільових суперкомп’ютерів (наприклад, LUMI або Leonardo), разом з відповідним планом використання обчислювального часу.

Заявки приймають до 16 січня 2024 року, 17:00 за брюссельським часом.

Переробний бізнес

Програма із залученням $15 мільйонів пропонує прияти розвитку переробних компаній, а також створити додаткові робочі місця. Підприємство може отримати грант від $250 тисяч до $2 мільйонів.

Фото: pixabay.com, ілюстративне

До участі запрошуються підприємства з річними продажами на рівні $8 мільйонів у гривневому еквіваленті.

Умовою участі є вкладення додаткових коштів – власних коштів або інших залучених ресурсів

Відбір учасників відбудеться у два етапи:

  • Оцінювання концепцій. Враховується кількість створених робочих місць.
  • Подання деталізованих грантових заявок для найкращих концепцій

Заявки приймають до 29 лютого 2024 року.

Як підприємцям не проґавити грант?

Керівниці відділу по роботі із бізнесом «Інвест офісу», що діє у Львові, Олена Глинка, розповідала ІА Дивись.info про ключові правила написання та подачі заявки на грант.

Зокрема, бізнесменам варто звернути увагу не лише на чітке оформлення ідеї, а й коректність внесення даних, відсутність штрафів та судових впроваджень. Що ще варто знати — у матеріалі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: