На Львівщині звільнили водія маршрутки: як працює система безготівкової оплати у місті загалом

свапрпа
фото: з відкритих джерел

На Львівщині звільнили водія одного з маршрутів за озвучення нібито недостовірної інформації щодо роботи безготівкової оплати. Йдеться про водія автобусного маршруту №709 «Львів–Ільник», який обслуговує ПП «Тур-Авто».

Деталі інциденту

Інцидент трапився у вівторок, 9 січня, під час розмови з журналістами місцевого телеканалу. Зрештою, сюжет вийшов в ефір, темою якого було функціонування автоматизованої системи обліку оплати проїзду у приміських та міжміських автобусних маршрутах загального користування Львівської області (далі - АСООП).

З урахуванням цього департамент дорожнього господарства Львівської ОВА провів роботу з автотранспортним підприємством ПП «Тур-Авто» щодо забезпечення ними в межах договірних обов’язків постійної та безперебійної роботи АСООП. 

Своєю чергою, підприємство відреагувало на слова свого працівника у сюжеті та, зрештою, звільнили його за порушення трудової дисципліни. Відповідний наказ № 22 від 10 січня 2024 року «Про звільнення з роботи» надійшов до департаменту дорожнього господарства на наступний день після виходу матеріалу у ЗМІ. 

Обов'язки водіїв

Водії повинні інформувати пасажирів про можливість безготівкової форми оплати та, за необхідності, допомогти здійснити безконтактну оплату, або показати, де в транспортному засобі знаходиться інформаційна листівка з покроковою інструкцією, як скористатися такою послугою, та номером гарячої лінії.

Про це повідомляють у Львівській обласній адміністрації. А більше про ситуацію з безготівкоювою оплатою у Львові та області — читайте у матеріалі IA.Дивись.info далі.

фото: з відкритих джрел

Як це працює у Львові

У Львові щоб сплатити за проїзд безконтактно у громадському транспорті, необхідно прикласти банківську картку чи пристрій з підтримкою ApplePayGooglePay до валідатора, зачекати одинарного звукового сигналу та зеленої галочки на валідаторі, що свідчить про успішно завалідовану поїзду, та пройти у салон транспортного засобу. 

Пасажирам варто знати, що валідатори не друкують чек, тому після одинарного звукового сигналу та зеленої галочки на валідаторі – пасажири можуть проходити у салон транспортного засобу та здійснювати поїздку. Також після безконтактної оплати проїзду не потрібно повідомляти водія про здійснення оплати. Валідацію проїзду перевіряє контролер, для цього пасажирам потрібно прикласти до його терміналу банківську картку чи пристрій, яким здійснювали оплату проїзду. 

Зокрема, усі пасажири з 11 грудня безготівково за проїзд можуть оплатити не тільки банківською картою чи пристроєм з NFC, а й транспортною карткою ЛеоКарт.

фото: з відуритих джерел

Читайте також: Де у Львові придбати ЛеоКарт і як його поповнювати.

Чим відрізняється безготівкова оплата у Львові та області

Термін впровадження: Львів – близько 10 років, Львівщина – близько 2 років.

ФінансуванняЛьвів – за рахунок кредитних коштів ЄБРР (позика 10 млн євро, внесок міста становив 1,2 мільйона євро), Львівщина – інвестиційні кошти компанії інвестора – 38 млн  334 тис. грн. 

Тарифна сітка: Львів – фіксований тариф незалежно від відстані поїздки, Львівщина – система автоматично обраховує відстань та кількість зупинок, які проїхав пасажир, після чого знімає кошти за проїзд.

Особливості валідації у Львові: оскільки тариф у міських маршрутах фіксований, достатньо однієї валідації, а на Львівщині – при вході в автобус пасажиру достатньо прикласти банківську картку функцією NFS до валідатора «check-in». При виході пасажир знову прикладає картку до валідатора та фіксує завершення поїздки «сheсk-out».

Автобусна мережа у Львові: 49 автобусних маршрутів, 425 транспортних засобів. На Львівщині – 553 автобусні маршрути, 1112 транспортні засоби.

Автостанційне обслуговування пасажирів: у Львові відсутнє автостанційне обслуговування пасажирів. На території області розташовані близько 50 автостанцій.

фото: з відкритих джерел

Детальніше про е-квиток на Львівщині

За інформацією ЛОВА, у приміських та міжміських автобусних маршрутах Львівщини діє різна тарифна сітка. Система е-квитка побудована за моделлю безготівкової безконтактної оплати «Check-In/Cheсk-Out». Ця система дозволяє автоматично, відповідно до обраного маршруту, розрахуватися за відстань.

Як працює безготівкова оплата:

  • При вході в автобус пасажиру достатньо прикласти банківську картку або будь-який пристрій з функцією NFC (смартфон, розумний годинник та ін.) до валідатора (пристрій для безготівкової форми оплати).
  • Тоді система реєструє початкову точку маршруту «Сheck-In».
  • При виході пасажир знову прикладає картку до валідатора та фіксує завершення поїздки «Сheсk-Out».
  • Система автоматично обраховує відстань та кількість зупинок, які пасажир проїхав.
  • Після цього знімаються кошти за проїзд.

Крім того, якщо реєстрація відсутня (повторного прикладання картки) під час виходу з транспорту («Сheсk-Out»), система зніме з особистого банківського рахунку суму вартості проїзду, еквівалентну вартості кінцевої зупинки.

«Для більшої зручності кожен пасажир може завантажити мобільний застосунок (Android або iOS), а також зареєструватися та увійти в особистий кабінет на сайті. Пасажири мають змогу переглянути всю історію поїздок, час та місце посадки/висадки, інформацію про перевізника та маршрут, фіскальний чек», – повідомив начальник управління транспорту та зв’язку Львівської ОВА Степан Рудницький.

У кожному транспортному засобі є листівки, які інформують пасажирів про те, як поетапно можна скористатися послугою безконтактної оплати.

Якщо ж у пасажирів є запитання чи зауваження щодо роботи системи, вони можуть зателефонувати на нашу Гарячу лінію «Smart Ticket Technology»: 0 800 300 844.

фото: з відкритих джерел

Довідка

АСООП – це сучасна технологічна система, яку використовують для збору, обліку та оплати проїзду у громадському транспорті. Система також забезпечує повний облік пільговиків.

Нагадаємо, запровадження е-квитка на Львівщині реалізовують в межах співпраці Львівської ОВА з інвестором із впровадження АСООП «Smart Ticket Technology» та за підтримки міжнародної компанії платіжних технологій Visa. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: