Де у Львові придбати ЛеоКарт і як його поповнювати

З 11 грудня нинішнього року у Львові запрацює електронний квиток. Безготівкова оплата стане можливою в усіх видах громадського транспорту.

Керівник департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури Олег Забарило відповів про те, як тепер можна оплачувати за проїзд та звідки брати транспортні картки.

Як з 11 грудня оплачувати за проїзд у громадському транспорті Львова?

З 11 грудня безготівкою можна буде оплатити у всіх видах та на усіх маршрутах міського громадського транспорту Львова. 

Пасажири автобусів, трамваїв та тролейбусів матимуть можливість розраховуватися за проїзд не тільки банківськими картками, мобільними пристроями з підтримкою Apple Pay\Google Pay, чи готівкою, а й транспортною карткою ЛеоКарт. Транспортні картки ЛеоКарт «для усіх» почали продавати 15 листопада.

Де саме можна придбати транспортну картку ЛеоКарт?

Зараз придбати ЛеоКарт можна на основних зупинках громадського транспорту – у кіосках «Інтерпрес» та терміналах EasyPay, що обладнані спеціальними диспенсерами. Станом на 20 листопада таких точок є 48. 

Мережа пунктів продажу/поповнення транспортних карток постійно розширюється. Переглядати актуальні локації можна на інтерактивній мапі

Скільки коштує загальна транспортна картка ЛеоКарт?

Вартість картки-носія квитка складає 60 грн. Важливо, що на загальній картці ЛеоКарт завжди має бути баланс для резервної поїздки. Тому, при купівлі картки, необхідно оплатити 60 грн та внести депозит у розмірі 10 гривень. Цих 10 гривень залишається на балансі картки, що дає можливість пасажиру, навіть при нульовому балансі, здійснити одну резервну поїздку. Далі, аби активувати картку, її необхідно поповнити на суму від 1 гривні.

Як і де поповнювати баланс ЛеоКарт?

Це можна робити у тих же точках продажу ЛеоКарт та у в інших терміналах EasyPay. Також функція поповнення буде доступна онлайн – на сайті ЛКП «Львівавтодор».

Картки ЛеоКарт можна поповнювати на суму від 1 гривні. Але ми рекомендуємо поповнювати карту на суму не меншу, ніж вартість однієї поїздки. 

Комісійний збір, незалежно від суми чи способу поповнення картки, з пасажира не стягується.

Як перевірити залишок коштів на картці ЛеоКарт?

Перевірити залишок коштів на транспортній картці можна за допомогою валідатора у салоні транспортного засобу. А також – у терміналах EasyPay. 

Щоб перевірити баланс у терміналі – треба вибрати опцію поповнення картки та вписати номер своєї картки ЛеоКарт. На екрані терміналу висвітиться сума коштів, що є на картці.

Щоб перевірити баланс картки у салоні громадського транспорту, на валідаторі треба вибрати розділ «Інформація» та прикласти картку. На екрані з’явиться інформація про термін дії картки та про залишок коштів.

Чи можна вже зараз оплачувати поїздки карткою ЛеоКарт?

Продаж ЛеоКарт «для усіх» ми відкрили за місяць до запуску безготівкової оплати проїзду в усіх видах транспорту. Це було зроблено для того, щоб люди, які обрали для себе такий спосіб оплати в перспективі, могли підготуватися та придбати собі картку.

Користуватися загальною ЛеоКарт можна буде після повноцінного запуску безготівкової оплати та впровадження єдиних тарифів на проїзд в автобусах, трамваях та тролейбусах – з 11 грудня. До того часу користуватися такою карткою пасажирам не рекомендуємо.

Чи всі «платні» пасажири повинні до 11 грудня придбати ЛеоКарт?

ЛеоКарт – лише один з варіантів безготівкової оплати проїзду. 11 грудня, з моменту запуску безготівкової оплати на усіх маршрутах, тарифи на проїзд будуть єдині для всіх видів транспорту – автобусів, трамваїв та тролейбусів. А вартість проїзду залежатиме від способу оплати.

І власне з 11 грудня поїздка з карткою ЛеоКарт буде найдешевшою.  Тому пасажири, які обирають для себе такий спосіб оплати в перспективі, можуть придбати для себе цю картку вже зараз.

Чи збережеться можливість оплатити готівкою у водія?

Так. Пасажир зможе оплатити за проїзд готівкою, але буде зобов'язаний отримати у водія разовий паперовий квиток. На квитку буде QR-код з інформацією про номер маршруту, день та час купівлі квитка. Квиток обов’язково треба зберігати до кінця поїздки. Але врахуйте, що оплата готівкою буде зовсім не вигідною для пасажира. Завдання е-квитка – вивести готівку з міських перевезень.

Чи діятимуть пільгові посвідчення у громадському транспорті?

З дня впровадження безготівкової оплати проїзду (з 11 грудня 2023 року) в усьому громадському транспорті право на пільговий проїзд надається виключно за умови наявності персоналізованої транспортної картки ЛеоКарт. 

Різні посвідчення, що надають право на пільговий проїзд, у громадському транспорті Львова з 11 грудня вже не діятимуть

Тому наполегливо рекомендуємо до 11 грудня таки виготовити собі пільгову ЛеоКарт, як це вже зробило понад 200 тис. мешканців Львівської громади.

Нагадуємо, 3 листопада Львівщина стала першою в Україні областю, де на приміських та міжміських маршрутах запровадили електронну форму оплати.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: