У МОЗ повідомили, кому потрібно вакцинуватись проти грипу

ВВВВІ
ілюстративне фото: вакцинація, з відкритих джерел

За даними МОЗ, в Україні зростає захворюваність на грип. Найефективніший спосіб захиститись від грипу та його ускладнень – зробити щеплення.

Про це повідомили в Міністерстві охорони здоров'я України.

Там зазначили, що щеплення проти грипу рекомендовано робити щосезону. Так, можна купити в аптеках вакцину проти грипу, корейського або французького виробництва. Обидві вакцини пройшли державний контроль якості.

Кому потрібно вакцинуватись проти грипу

У МОЗ зазначили, що вакцинуватися проти грипу рекомендовано людям, які входять до групу ризику важкого перебігу та виникнення ускладнень під час хвороби:

  •  вагітні,
  • діти до 5 років,
  • люди старші за 60-65 років,
  •  люди із хронічними захворюваннями,
  •  люди, які живуть з ВІЛ
  •  люди, які мають онкологічні захворювання.

Крім того, в МОЗ наголосили, що якщо ви помітили перші ознаки захворювання, то необхідно звернутися до сімейного лікаря, не вдаватися до самолікування. Крім того, під час хвороби варто подбати про безпеку рідних та колег: залишатися вдома, використовувати індивідуальний посуд.

Ситуація зі захворюваністю на грип у Львівській області

Раніше обласному центрі контролю та профілактики хвороб повідомили, що упродовж першого тижня 2024 року у Львівській області на гострі респіраторні вірусні інфекції заразились 11 тисяч 705 мешканців.

«Підвищена захворюваність спостерігається на території Львівського та Стрийського районів», — уточнили у відомстві.

У Центрі додають, що за перший тиждень нового року показник захворюваності на ГРВІ, включно із коронавірусом, вищий на 9,6% за епідемічний поріг. У трьох випадках визначено віруси грипу А. Летальних випадків унаслідок грипу не зареєстровано.

Довідка

Грип - хвороба, яка вражає верхні дихальні шляхи, легені, серцевий м’яз та кровоносні судини і може призвести до таких ускладнень, як пневмонія, тромбоз, запалення спинного та головного мозку + запалення серцевого мʼяза (міокардит).

Грип починається з різкого підйому температури, а респіраторні симптоми – кашель, утруднене дихання, виділення слизу та біль у горлі – додаються згодом. На відміну від грипу, COVID-19 починається, навпаки, з респіраторних симптомів.

Читайте також На Львівщині від ускладнень грипу померла дитина.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: