На його честь перейменували вулицю у Львові: про військовослужбовця Віталія Сапила

чсапр
фото: Віталій Сапило

Вихованець футбольної школи львівських «Карпат», курсант Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного Віталій Сапило загинув у боях біля Києва.

На його честь у 2023 році перейменували вулицю у Львові. Тож Дивись.info розповідає історію воїна.

Він загинув на другий день після повномасштабного вторгнення

У лютому 2022 року в селі Сокільники, що біля Львова, його поховали. Загинув 21-річний хлопець на другий день після початку повномасштабного вторгнення, у боях біля Києва.

У Сокільниках вздовж дороги – від дому до місцевої церкви - зробили живий коридор, частина людей була на колінах.

Віталій Сапило займався спортом, був вихованцем футбольної школи львівських «Карпат», а згодом — Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного у Львові. 24 лютого втупив до лав ЗСУ. Був командиром екіпажу танку. У танк, яким він керував, влучила ракета.

«Маємо першого героя у нашому селі, який загинув, який дав приклад для всіх. Молодий хлопець, юнак. Важко щось говорити, але хотів би сказати одне — образ того молодого юнака має стояти в кожного перед очима», – сказав сільський голова Сокільник Тарас Сулимко.

фото: мешканці прощаються з Віталієм Сапилом. Суспільне Львів

Посмертно отримав звання Героя України

Президент Володимир Зеленський підписав указ про присвоєння звання Герой України 15 воїнам «за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України». Серед них був і Віталій.

фото: з відкритих джерел

Батьки віддали його особисті речі до музею

У воєнно-історичному музеї Будинку офіцерів у Львові постійно діє виставка, присвячена українським воїнам, які всі ці роки зі зброєю в руках захищали і продовжують захищати незалежність України.

Так, батьки загиблого Героя України Віталія Сапила передали до експозиції музею його особисті речі. Зокрема парадний однострій та світлини його армійського життя.

«Саме в цьому однострої наш син у 2021 році отримав своє перше офіцерське звання "лейтенант". Ми передаємо речі Віталія, аби пам’ять про нього завжди була серед нас. Ми хочемо, щоб нашим сином гордився весь український народ», - розповіла мама загиблого воїна Мар’яна.

фото: батьки Віталія, armyinform

Читайте також: Герой України: хто такий «Хаммер» і чому на його честь перейменували вулицю у Львові.


ІА Дивись.info досліджує історію та розповідає про видатних українців, які прославились у мистецтві, науці та інших ремеслах. Прочитати ці історії можна за посиланням Видатні українці.

Крім того, в межах проєкту «Декомунізація Львова» ІА Дивись.info розповідає містянам про видатних українців та історичні явища, на чию честь перейменували вулиці, що колись носили «радянські назви». Про це детальніше читайте тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: