Герой України: хто такий «Хаммер» і чому на його честь перейменували вулицю у Львові

л

Восени минулого року в Личаківському районі Львова відкрили вулицю «Хаммера». Раніше вона мала назву російського письменника Короленка. Перейменували її в межах деколонізації топоніміки міста.

ІА Дивись.info започаткувала проєкт «Декомунізація Львова», аби розповідати містянам про видатних українців, у чию честь перейменували вулиці, що колись носили радянські назви.

Хто такий Тарас Бобанич «Хаммер» — читайте далі.

на карті червоним виділена вулиця Хаммера

Він воював з 2013 року

Тарас Бобанич, правнук українського січового стрільця, народився 15 березня 1989 року в Трускавці. У 2006 році закінчив Стрийську загальноосвітню школу №9. З 2006-го по 2011-й рік навчався у Львівському державному університеті внутрішніх справ, де здобув фах юриста. З 2007-го став активним учасником вуличного правого руху на Львівщині. Організовував та брав безпосередню участь у багатьох національно-захисних та культурно-просвітницьких акціях.

З 2011-го по 2015-й рік працював юристом. Там часом долучився до лав «Правого сектору» й брав активну участь у Революції Гідності. Бобанич навіть балотувався на позачергових виборах народних депутатів України 2014 року.

Тоді ж — почав воювати проти окупантів у складі ДУК «Правий сектор». Брав участь у бойових діях в складі 1-ї окремої штурмової роти ДУК ПС. А в 2019 році став заступником командира ДУК ПС з питань діяльності резервних підрозділів. Пізніше, наступного року, був обраний членом Проводу Національно-Визвольного Руху «Правий сектор». Після повномасштабного вторгнення росії в Україну Тарас Бобанич очолив 2-й окремий батальйон ДУК ПС.

«За оцей плач дітей виправдання може бути тільки одне – тотальна перемога», - казав Хаммер. Для нього ці слова були гаслом, сенсом його боротьби. Цей простий принцип надихав його йти в бій без остраху та сумніву.

фото з відкритих джерел

Загинув захищаючи побратимів

Загинув Тарас Тарас Бобанич 8 квітня 2022 року в бою проти російських військ під час виконання бойового завдання підрозділом на Ізюмському напрямку, прикривши собою побратимів. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив 2-й окремий батальйон ДУК «Правий сектор».

«У бою проти московських окупантів під час виконання бойового завдання підрозділом на Ізюмському напрямку, загинув командир 2-го окремого батальйону ДУК «Правий сектор», член проводу НВР «Правий сектор», легендарний націоналіст Тарас Бобанич», - йдеться в повідомленні.

Прощання відбулося в гарнізонному храмі Святих апостолів Петра і Павла у Львові. 33-річного Бобанича поховали на Полі почесних поховань Героїв на Личаківському цвинтарі.

«Загибель друга Хаммера — це велика втрата для всього націоналістичного руху України. Але його Життя та Чин надихатиме ще не одне покоління українців на розбудову Української Самостійної Соборної Держави, яка дуже скоро завалить москву», - доповнили у повідомленні.

фото:  Tvoemisto.tv

Посмертно отримав звання Героя України

Володимир Зеленський надав звання Героя України посмертно члену проводу руху «Правий сектор» та керівнику Львівського обласного осередку партії «Правий сектор» Тарасу Бобаничу. Відповідний указ президент України підписав у День Незалежності.

«За особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народу постановляю:

Присвоїти звання Герой України з удостоєнням ордена “Золота Зірка” БОБАНИЧУ Тарасу Миколайовичу – молодшому лейтенанту (посмертно)», - йдеться у повідомленні.

фото: Львівська ОВА

Відкриття вулиці та пам'ятної дошки Хаммера у Львові

1 листопада у Львові відкрили вулицю, перейменовану на честь військового Тараса Бобанича «Хаммера». Вона сполучає Личаківську та вулицю Лисенка. Її перейменували у межах деколонізації топоніміки. На відкриття вулиці прийшли рідні військового, його друзі та побратими.

«Ми живемо в час, коли пишеться українська історія. Пишеться кров'ю наших Героїв, сльозами наших  матерів і важкою працею кожного українця. Ця війна триває не 8 місяців, і не 8 років. Ця війна триває 400 років. За Україну Тарас віддав найцінніше своє життя», - сказав міський голова Львова Андрій Садовий.

Раніше вулиця мала назву на честь російського письменника Володимира Короленка.

фото: вулиця Хаммера
фото: вулиця Хаммера
фото: вулиця Хаммера

А в лютому цього року з'явилася пам'ятна дошка Герою України Тарасу Хаммеру. Офіційно її відкрили дружина та батьки захисника. Пам'ятний знак розмістили на фасаді Львівського державного університету внутрішніх справ, де навчався воїн.

фото: пам'ятна дошка Тарасу Хаммеру, Христина Парубій

ІА Дивись.info започатковує проєкт «Декомунізація Львова», аби розповідати містянам про видатних українців, у чию честь перейменували вулиці, що колись носили «радянські назви».

Читайте також: Декомунізація Львова: вулиця, названа на честь ілюстраторки дитячих книжок.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: