У Львові до дня народження українського художника Івана Труша відбудеться низка подій

У четвер, 18 січня, минає 155 років від дня народження видатного українського живописця Івана Труша. З цієї нагоди працівники Художньо-меморіального музею Івана Труша у Львові підготували низку заходів, які відбудуться з 18 по 26 січня на різних локаціях.

Про це ІА Дивись.info повідомили в музеї.

«Варто зазначити, що нарешті зупинилася плутанина із датою народження художника. Адже в дуже застарілих відомостях було, що він народився 17 січня. Але в нашому музеї зберігається довідка про хрещення, де чітко визначено дату – 18 січня 1869 року. Тому якраз у четвер ми будемо вшановувати пам'ять українського видатного живописця, імпресіоніста, арткритика, культурного та громадського діяча, організатора мистецького життя кін. ХІХ – поч. ХХ ст. тут, у нас, на Галичині Івана Труша. З цієї нагоди матимемо велику кількість заходів на різних локаціях і впродовж декілька днів», розповіла Дивись.info молодша наукова співробітниця Художньо-меморіального музею Івана Труша Наталія Сидор.

Перелік подій у Львові до дня народження Івана Труша

18.01.2024 (четвер)

  • 9:00 год - Божественна літургія за упокій у церкві Преображення Господнього (вул.Краківська, 21)
  • 11:00 год - Покладення квітів на могилі художника І. Труша (Личаківський цвинтар, вул. І.Мечнікова)
  • 17:30 год – розмова про мистця І.Труша та чаювання з нагоди уродин (ХММ І.Труша, вул.І.Труша, 28)
  • 18:00 год - Концерт “Розколяда з етно-гуртом “ЖИВА”(ХММ І.Труша, вул.І.Труша, 28)

20.01.2024 (субота)

  • 16:00 год - екскурсія Тетяни Казанцевої “Вілла родини Трушів” (ХММ І.Труша, вул.І.Труша, 28)
  • 17:00 год - перегляд фільму “Іван та Аріадна”(ХММ І.Труша, вул.І.Труша, 28)

26.01.2024 (п’ятниця)

  • 17:30 год - лекція Роксоляни Козак «Іван Труш: живописні шедеври "поета сонця" на тлі життєвих історій» (Організовує Центр порятунку української культурної спадщини та Науково-технічна бібліотека НУ «Львівська Політехніка», вул.Професорська, 1).
Фото: Художньо-меморіальний музею Івана Труша

Підкреслимо, що від початку повномасштабної російсько-української війни Художньо-меморіальний музею Івана Труша закритий для відвідувачів, оскільки експозицію творів художника забрали з виставки. Однак працівники музею нагадують, що твори Івана Труша можна переглянути зараз на експозиції виставки «Нація. Мистецтво. Наука» у Львові Вона приурочена до 150-річчя від заснування Наукового товариства імені Т. Шевченка. Виставка буде доступною до 18 лютого 2024 року.

Довідка

Іван Труш – український художник-імпресіоніст, який працював з різними жанрами в образотворчому мистецтві: пейзаж, психологічний портрет, сюжетна композиція.

Народився 18 січня 1869 року і селі Висоцьку (Львівська область). Почав малювати ще змалку. А коли навчався у старших класах гімназії вже давав приватні уроки з малювання.

Протягом 1891-1897 рр. навчався у Школі образотворчих мистецтв у Кракові. Двічі отримував стипендію для продовження навчання в Академіях образотворчого мистецтв у Відні та Мюнхені. У 1897 році Іван Труш приїхав до Львова. Тут активно долучився до мистецького та громадського життя.

Сьогодні у Львові в будинку, де мешкав художник зі сім'єю (жінкою та чотирма дітьми) функціонує Художньо-меморіального музей.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: