Українці можуть отримати послуги з ментального здоров'я у сімейного лікаря, — МОЗ

лікар-медик
Фото ілюстративне: з відкритих джерел

В Україні кожен пацієнт може отримати послуги з ментального здоровʼя на «первинці» — тобто у сімейного лікаря, терапевта чи педіатра.

Про повідомив міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко у четвер, 18 січня.

«Можливість отримати психологічну допомогу на первинці — стратегічна відповідь держави на збільшення відповідних потреб серед українців. Завдяки зробленим крокам зараз люди у всіх куточках країни можуть звернутися по психологічну допомогу до свого сімейного лікаря», — сказав очільник МОЗ.

Послуги з ментального здоровʼя на всій підконтрольній Україні території надаються безкоштовно у медзакладах, які мають контракт із НСЗУ на пакет ПМГ «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги».

Нині пацієнти можуть звернутися по таку допомогу в будь-який із 865 закладів, які мають відповідний контракт, за 2 971 місцем надання медпослуг. Найбільше законтрактованих медзакладів:

  • на Дніпропетровщині (78),
  • Харківщині (75),
  • Львівщині (51).

Вже понад 114 000 пацієнтів отримали послуги в межах згаданого пакета, з них більше ніж 18 000 — діти.

Шанси, що саме ваш сімейний лікар може надавати підтримку в питаннях ментального здоровʼя, є високими — на сьогодні кожен третій сімейний лікар надає таку допомогу у медзакладах, що мають контракт із НСЗУ. Знайти лікаря, який надає таку підтримку, та найближчий до вас законтрактований НСЗУ медзаклад можна за допомогою онлайн-мапи на сайті НСЗУ або зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ — 16-77.

Довідка

Mental Health Gap Action Programme запустила ВООЗ у 2008 р. і нині впроваджується у понад 100 країнах світу, у т. ч. і в Україні. Мета програми — покращити доступ пацієнтів до психологічних послуг шляхом залучення неспеціалізованих кадрів: сімейних лікарів, терапевтів, педіатрів та інш. Програма навчає надавати допомогу пацієнтам із депресією, гострою реакцією на стрес, тривогою та інш. Також лікарів навчають виявляти у пацієнтів проблеми з ментальним здоровʼям та ефективно комунікувати з пацієнтом і його близькими.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: