Що подивитися у львівських кінотеатрах: добірка фільмів

У січні в кінотеатрах Львова покажуть як прем’єри, так і вже відомі фільми. Так, в прокаті є стрічка від українського режисера, в якій зображений період дев’яностих в країні.

ІА Дивись.info розпочинає переглядати розклад кінопоказів у львівських кінотеатрах та складає добірку цікавих кінострічок, які можна переглянути там.

Зокрема, цього разу, кінокритик Станіслав Тарасенко з нашого переліку рекомендує не пропустити в українському кінопрокаті три авторські стрічки: виняткові, незалежні, розумні. Йдеться про такі фільми, як-от:«Бідолашні створіння», «Ля Палісіада» та «Залізний кіготь».

«Бідолашні створіння», 2019 рік

Режисер – Йорґос Лантімос

Йорґос Лантімос – грецький режисер та сценарист. Відомий за такими кінострічками як: «Ікло», «Альпи», «Убивство священного оленя», «Фаворитка». Зокрема за фільм «Ікло» у 2009 році отримав премію «Особливий погляд» на Каннському фестивалі. Також ця стрічка була номінована на премію «Оскар».

Фільмі «Бідолашні створіння» знятий за мотивами однойменного роману Аласдера Грея. У ньому розповідається про еволюції Белли Бакстер. Одного разу науковець Ґодвін Бакстер повертає жінку до життя. Водночас вона не хоче бути з ним поряд та тікає з іншим чоловіком – адвокатом Марком Руффалом. Вони вирушають в мандрівку по світу. Цікаво, що стрічка отримала на Венеційському кінофестивалі нагороду – «Золотий Лев».

«Бідолашні створіння» Лантімоса – один з найкращих фільмів минулого року. Це характерне для Лантімоса радикальне кіно, яке кидає виклик сталим (а головне лицемірним) правилам суспільства і моралі»,

– зазначив Станіслав Тарасенко.

Де дивитися: Кінотеатр «Планета Кіно / Forum». Коли: 20 січня (кінопоказ з лекцією).

Кадри з фільму "Бідолашні створіння". Джерело: Планета Кіно

«Ля Палісіада», 2023 рік

Режисер – Філіп Сотниченко.

Філіп Сотниченко – український режисер, сценарист та продюсер. У своєму творчому доробку має низку короткометражних стрічок,  як-от: «Обійми», «Син», «Кров», «Різдвяні історії» тощо. У 2023 році на екрани вийшов його дебютний фільм «Ля Палісіада», де він став режисером та сценаристом. Цього ж року стрічка перемогла на 41-му Torino Film Festival.

У кіно «Ля Палісіада» зображений період дев’яностих в Україні. Сюжет розгортається навколо розслідування загадкового вбивства міліціонера, яке сталося у 1996 році. У ході розслідування детектив та судовий психіатр натрапляють на багато неоднозначних деталей та занурюються у власні спогади. Крім того, вони згадують, як багато років тому були закохані в жінку загиблого.

«Ля Палісіада» Філіпа Сотниченка – унікальний український кіноексперимент, продовжуючий традиції Міхаеля Ганеке і Девіда Лінча. Істинно рефлективна стрічка з винятковою формою та змістом»,

– прокоментував кінокритик Станіслав Тарасенко.

Де дивитися: Кінотеатр «Multiplex / Victoria Gardens». Коли: 21 січня.

Кадри з фільму «Ля Палісіада». Джерело фото: трейлер

«Люблю тебе ненавидіти», 2024 рік

Режисер – Уілл Глак

Вілл Глак – американський режисер, композитор та автор пісень. Він був продюсером таких стрічок як: «Кролик Пітер», «Легкий» та «Про останню ніч».

Сценарій фільму Вілл Глак написав спільно з Іланою Вулперт за мотивами комедії Вільяма Шекспіра «Багато галасу з нічого». Так, у сюжеті кінострічки зображено любовні перипетії пари. Одного разу вони разом провели спільно день, але після цього не мали продовження стосунків. Водночас через деякий час вони знову зустрілися на весіллі знайомих. Тоді обставини складаються так, що вони мають прикинутися парою, хоча відчувають одне до одного радше легку ненависть, аніж любовні почуття.

Де дивитися: Кіноцентр «Горіховий» / Lviv Film Center. Коли: 25 та 26 січня.

Кадри з фільму "Люблю тебе ненавидіти". Джерело фото: трейлер

«Оппенгеймер», 2023 рік

Режисер – Крістофер Нолан

Крістофер Нолан – англійський режисер, продюсер та сценарист. У своїй творчій діяльності працював над такими фільмами, як-от: «Безсоння», «Бетмен: початок», «Престиж», «Початок», «Людина зі сталі», «Інтерстеллар», «Тенет» тощо. У 2023 році на екрани вийшов його фільм «Оппенгеймер».

У фільмі зображена історія створення атомної бомби американським фізиком Робертом Оппенгеймером. Саме він очолив  Мангеттенський проєкт із розробки атомної бомби під час Другої світової війни у 1942 році. Так, тут можна побачити низку історичних подій. Зокрема перше використання цієї потужної зброї у Японії, що відоме як бомбардування Хірошіми та Нагасакі. Після цього Японія капітулює, а Оппенгеймера називають «батьком атомної бомби».

Де дивитися: Кінотеатр «Планета Кіно / King Cross». Коли: 25-31 січня.

Кадри з фільму «Оппенгеймер». Джерело фото: Планета кіно

«Залізний кіготь», 2023 рік

Режисер – Шон Дуркін

Шон Дуркін – американсько-канадський режисер, продюсер та сценарист. У його творчому доробку є такі художні фільми як: «Martha Marcy May Marlene» (2011 р.) та «Гніздо» (2020 р.). Також знімав короткометражні стрічки – «Довга дорога додому», «Закохані діти», «Караоке» та інші.

У своєму новому фільмі «Залізний кіготь» режисер зображує історію  родини спортсменів фон Еріх. Оскільки Шон Дуркін зацікавився їхньою біографією настільки, що вирішив зняти кіно. Знімання розпочалося ще у 2016 році, а 8 листопада 2023 році відбулася прем’єра фільму. Цікаво, що назва «Залізний кіготь» означає прийом у боротьбі, який використовували спортсмени фон Еріхи.

«Залізний кіготь» – новий проєкт від кіноманської студії-дистриб'ютора «А24». І тут навіть нічого не потрібно додавати – самої назви «А24» достатньо для того, щоб відвідати кінотеатр»,

– прокоментував Станіслав Тарасенко.

Де дивитися: Кінотеатр «Планета Кіно / Forum». Коли: 19 -24 січня.

Кадри з фільму «Залізний кіготь». Джерело фото: Планета кіно

«Бджоляр», 2024 рік

Девід Ейер – американський режисер, сценарист та продюсер. Зокрема він зняв фільми «Круті часи», «Патруль», «Лють», «Саботаж», «Збирач податків». Також був сценаристом у таких відомих кінострічках як: «Форсаж» та «Тренувальний день».

Знімання фільму «Бджоляр» розпочалося у серпні 2022 року у Великій Британії, а завершилося – того ж року в грудні. В сюжеті фільму розгортається історія Адама Клея. Він колишній учасник секретної організації під назвою «Бджолярі».  Водночас одного разу помирає його знайома. Це стає поштовхом до повернення до минулого та до старої справи.

Де дивитися: Кінотеатр Мультиплекс Спартак. Коли: 19-23 січня.

Кадри з фільму "Бджоляр". Джерело: трейлер

Попередні добірки фільмів

Нагадаємо, минулого разу ми підготували для вас тематичну добірку біографічних фільмів про видатних особистостей. Зокрема, туди увійшли:

  • «Небезпечний елемент», 2019 рік.
  • «Соціальна мережа», 2010 рік.
  • «За прірвою у житі», 2017 рік.
  • «Темні часи», 2017 рік.
  • «Ціна правди», 2019 рік.
  • «Заборонений», 2019 рік.
  • «Пан Ніхто, або Йосиф Прекрасний», 2018 рік.

Також ІА Дивись.іnfo складає добірки книжок. Тому що почитати на дозвіллі можна переглянути тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: