Що подивитися на дозвіллі: добірка біографічних фільмів про видатних особистостей

ІА Дивись.info продовжує складати добірки цікавих кінострічок. Цього разу ми пропонуємо перелік фільмів, в який зображена історія життя відомих особистостей України та світу.

«Небезпечний елемент», 2019 рік

Режисерка – Маржан Сатрапі

Стрічка «Небезпечний елемент» зняли за сюжетом книжки Лорена Реднісса «Радіоактивні. Марія і П'єр Кюрі: історія кохання і наслідків». Сценарій до кіно написали Джек Торн і Лорен Реднісс. Режисеркою фільму стала ірано-французька письменниця та художниця Маржан Сатрапі. В Україні прем’єра відбулася 25 лютого 2021 року.

У фільми оповідається про життя та діяльність першої жінки, котра отримала дві Нобелівські премії (з фізики та хімії) – Марію Кюрі. Вона зробила істотний внесок в світову науку. Зокрема, разом з чоловіком відкрила радіоактивні елементи – радій і полоній. У стрічні зображений драматичний шлях вченої, яка все своє життя присвятила дослідженням. До того ж, померла науковиця саме через згубний вплив на її здоров’я радіоактивних речовин, з якими вона постійно працювала.

Кадри з фільму "Небезпечний елемент". Джерело: ua.kinorium.com

«Соціальна мережа», 2010 рік

Режисер – Девід Фінчер

«Соціальна мережа» – фільм, який зняли за сюжетом книги Бена Мезріча «Випадкові мільйонери». Режисером стрічки став Девід Фінчер, який також відомий за фільмом «Бійцівський клуб». Сценарист – Арон Соркін.

У фільмі розповідається про історію створення однієї з найпопулярніших соціальних мереж – Фейсбук. Зокрема, сюжет стрічки є також автобіографічним, оскільки тут зображено життя Марка Цукерберга. Саме в нього виникла ідея створити такий тип соціальних комунікацій. Водночас фільм побудований також з розповідей й інших співзасновників фейсбуку, кожен з яких має свою версію появи мережі.

Кадри з фільму "Соціальна мережа". Джерело: kinofilms. ua

«За прірвою у житі», 2017 рік

Режисер – Денні Стронг

«За прірвою у житі» – фільм, в якому зображена історія життя відомого американського письменника  Джерома Девіда Селінджера. Режисером та сценаристом стрічки став Денні Стронг. Цікаво, що сам письменник не хотів, щоб за його творами знімали кіно, бо вважав, що Голлівуд не може це зробити якісно.

У сюжеті стрічки розповідається про життя Джерома Девіда Селінджера від самого дитинства. Письменник показаний як замкнута та самотня особистість. Водночас з настанням Другої світової війни пішов служити до армії. Так, автор не одразу став відомим. Свій роман «Ловець у житі» він багато разів пропонував видавництвам для публікації.

Кадри з фільму "За прірвою у житі". Джерело: uakino.club

«Темні часи», 2017 рік

Режисер – Джо Райт

«Темні часи» – біографічна драма англійського режисера Джо Райта. У його фільмографії є такі відомі роботи як: «Гордість на упередження», «Спокута», «Соліст» тощо. Сценарій написав Ентоні Маккартен. В Україні на екрани стрічка вийшла 18 січня 2018 року.

У фільмі «Темні часи» зображено перші місяці управління Вінстона Черчилля на посада прем’єр-міністра Великої Британії. Події відбуваються в період Другої світової війни. Тоді Черчилль мав не досить гарну репутацію як для політика, проте був сильною особистістю з власними переконаннями та принципами. Так, у стрічці показано як британський прем’єр зумів згуртувати країну, щоб чинити опір Гітлеру.

Кадри з фільму "Темні часи". Джерело: kinofilms.ua

«Ціна правди», 2019 рік

Режисерка – Аґнєшка Голланд

Кінострічка «Ціна правди» вийшла на екрани в Україні 28 листопада 2019 року. Відтоді вона привернула увагу глядачів. Адже  у фільмі зображено події Голодомору 1932-1933 років як геноциду українців. Режисеркою стрічки стала Аґнєшка Голланд, а сценарій написала американська авторка Андреа Халупа.

У  фільмі розповідається про валлійського журналіста Ґарета Джонса. Одного разу він з робочим візитом прибув до СРСР, щоб взяти інтерв’ю в Сталіна. Водночас він дізнається про реальну ситуацію в державі, яка хвалилася своїми великими ресурсами зерна. Журналіст проводить розслідування та вирушає до України. Тут Ґарет Джонс бачить на власні очі увесь жах, що вчинила радянська влада, морячи людей голодом. Так, він прагне розповісти правду про радянський режим усьому світу.

Кадри з фільму "Ціна правди". Джерело: kinorium.com

«Заборонений», 2019 рік

Режисер – Роман Бровко

У стрічці «Заборонений» оповідається про життя українського поета та дисидента Василя Стуса.  Спочатку фільм хотіли назвати «Птах душі» або «Стус», але творці кіно зупинилися все-таки на такій назві. Режисером фільму став Роман Бровко, а сценарій написали Сергій Дзюба та Артемій Кірсанов. На екрани робота вийшла в День пам’яті поета – 5 вересня 2019 року.

Сюжет фільму побудований навколо особистості Василя Стус. Тут можна побачити три епізоди з його біографії. Перший – його життя в Києві та участь в дисидентському русі; другий – затримання, суд та ув’язнення; третій – перебування поета в таборі особливого режиму ВС-389/36 у селі Кучино Пермської області. Так, у кіно зображено, як він творив, мріяв, закохувався, а насамперед – боровся проти несправедливості тоталітарної системи.

Кадри з фільму "Заборонений". Джерело: ua.kinorium.com

«Пан Ніхто, або Йосиф Прекрасний», 2018 рік

Режисер – Олександр Фразе-Фразенко

«Пан Ніхто, або Йосиф Прекрасний» – четверта стрічка з циклу «Поети» Олександра Фразе-Фразенка. Крім цього, режисер також зняв такі фільми, як-от: «Чубай», «Дім на сімох вітрах. Портрет Василя Махна», «Акваріум в морі», «Casi Desnudo» та «Нью-Йорк. Маланюк».

У документальному кіно «Пан Ніхто, або Йосиф Прекрасний» зображений один день зі життя у Львові поета та політв’язня Ігоря Калинця. Крім того, у стрічці можна побачити архівні кадри та почути, як поет читає власні вірші. Зокрема, відомі два томи збірок поета: «Пробуджена муза» та «Невольнича муза». Також тут оповідається, як він перебував в ув'язненні та в Пермських концтаборах разом зі своєю дружиною – Іриною Калинець.

Кадри з фільму "Пан Ніхто або Йосиф Прекрасний". Джерело: трейлер стрічки

Попередні добірки фільмів

Нагадаємо, минулого разу ми підготували для вас добірку українських фільмів, прем’єри яких відбулися у 2023 році. Зокрема, туди увійшли:

  • «Довбуш» (Режисер – Олесь Санін).
  • «Шлях поколінь» (Режисер – Михайло Ухман).
  • «Я і Фелікс» (Режисерка – Цілик Ірина).
  • «Бачення метелика» (Режисер – Максим Наконечний).
  • «Ми не згаснемо» (Режисерка – Аліса Коваленко).
  • «Мавка. Лісова пісня» (Режисери – Александра Рубан, Олег Маламуж).

Також ІА Дивись.іnfo складає добірки книжок. Тому що почитати на дозвіллі можна переглянути тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: