В Україні статус учасника бойових дій можна буде отримати онлайн

війна
фото ілюстративне: з відкритих джерел

Верховна Рада ухвалила законопроєкт №10062, спрямований на створення електронного реєстру військовозобов'язаних. У Міноборони його називають «критично важливим для обороноздатності України».

Про це повідомили в Міністерстві оборони України.

Ухвалення законопроєкту визначає стратегічний крок вперед у військовому управлінні України. Завдяки цифровим інструментам та покращеній системі обліку.

Законопроєкт №10062 визначає план створення електронного реєстру військовозобов'язаних, який буде «підв’язаний» до реєстру виборців. Передбачається, що Міноборони отримає дані про громадян віком від 17 до 60 років, які містяться у різних державних реєстрах – Податкової служби, МОЗ, Мін’юсту, МВС, ЦВК, Держміграційної служби та інших відомств. Додатково передбачається можливість онлайн отримання статусу учасника бойових дій (УБД) в Україні. 

Створення електронного реєстру військовозобов'язаних дозволить використовувати передові цифрові технології для поліпшення обслуговування. Це включає в себе швидкий та зручний доступ до інформації, оптимізацію ведення обліку та сприяння автоматизації деяких процесів.

Відповідно до законопроєкту, згода призовників, військовозобов’язаних та резервістів на обробку персональних даних не потрібна.

Як повідомила в етері телемарафону заступниця Міністра оборони України з питань цифрового розвитку та цифровізації Екатерина Чорногоренко, громадяни зможуть вносити зміни прямо у своєму електронному кабінеті щодо своїх даних та що буде запроваджено можливість подати електронну заявку на отримання статусу учасника бойових дій. За словами заступниці міністра реєстр військовозобов'язаних вже активний, функціонує, має комплексну систему захисту  та знаходиться на території України.  

Проєкт закону під номером 10062, що стосується цифровізації армії, спрямований на вдосконалення електронного військового обліку. Новий закон допоможе уникнути зайвої бюрократії та  покращить  взаємодію між реєстрами, розширить перелік інформації, яка включається до реєстру військовозобов'язаних, резервістів і призовників «Оберіг».

Читайте також У Польщі можуть запровадити перевірки українських чоловіків мобілізаційного віку, - ЗМІ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: