Український стартап: як розвивається під час війни та де знайти кошти на розвиток

псапмрол
фото: з відкритих джерел

Стартапи залишаються однією з важливих складових української економіки навіть в сучасних умовах. Цей сектор має неабиякі перспективи розвитку і не дивлячись на складні обставини, продовжує приваблювати інвесторів.

Про це на Demo Day програми Impact Business у Львові говорила співзасновниця платформи «Ві крафт» Вікторія.

фото: Вікторія, Дивись.info

Українські стартапи: вплив війни

Згідно дослідження, проведеного Polish-Ukrainian Startup Bridge, 12% стартапів України були вимушені припинити або призупинити свою діяльність через повномасштабне вторгнення. Загалом, підприємці-стартапери вважають стан ринку та економіки надскладним, але майже 50% мають в планах продовжувати діяльність на ринку України, або відновити роботу вже після закінчення війни.

Третя частина закритих стартапів перестала працювати через різке падіння рівню продажів. Причиною зупинки діяльності 25% підприємців є втрата основного капіталу, ще 25% втратили можливість закордонних поїздок, які потрібні для роботи.

Половина сучасних українських стартапів розташовані в Києві, також в переліку лідерів Вінницька, Львівська, та Харківська області, 64% підприємств — працюють як на зовнішньому, так і на внутрішньому ринку, 13% — тільки на закордонних. Ті підприємці, що планують роботу після війни, в більшості випадків хочуть працювати саме в Україні. Третина розглядає можливість подальшої роботи в ЄС, 5% — у Сполучених Штатах Америки.

«Стартапи та технологічна сфера загалом виявились досить стійкими, та продовжують активну діяльність на ринку. Протягом 2023 року сектор ІТ забезпечив надходження в українську економіку 7,34 мільярда доларів США, експортні обсяги підвищились на 400 мільйонів доларів за рік. Сфера технологій складає 12% від експорту, та є єдиним сектором, що продемонстрував зростання 6% навіть за 2022 рік», - розповідає Вікторія.

фото: з відкритих джерел

Нові тренди у сфері стартапів

Більшість підприємств сьогодні співпрацюють одночасно з клієнтами з України, та іноземцями, щоб підвищити прибуток та максимально адаптуватись до складних ринкових умов. Важливими напрямами розвитку бізнесу є:

  • проведення диверсифікації діяльності;
  • пошук нових ринків та виведення продуктів;
  • пошук інвесторів та залучення коштів.

Основним трендом для сфери є стійкість до складних умов та швидка адаптація до змін на ринку. Сучасні підприємці зіштовхнулись з багатьма викликами — бойові дії, ракетні обстріли, проблеми з енергопостачанням та блекаути, але не зупинили власні розробки та представлення проектів на міжнародних площадках.

Іншим трендом є релокація бізнесу. Підприємці переміщуються як всередині країни, так і в інші держави, щоб мати можливість продовжити діяльність, освоїти нові ринки, та масштабувати бізнес. Офіси українських компаній відкриваються в країнах Європейського Союзу, в Латинській Америці та в Азії.

«Найважливішим трендом вважається розвиток компаній в напрямку military tech. Інноваційні рішення, розроблені в Україні, стають незамінною допомогою для армії та військового сектору. Вже сьогодні наші захисники успішно використовують розробки від українських винахідників. Для підтримки стартапів в цій галузі працює три спеціалізовані програми що допомагають military tech та deep tech секторам», - зазначає фахівчиня.

Одна з них — спеціалізована програма, що здійснює грантову підтримку для різних проектів в сферах оборони та кібернетичної безпеки, відбудови пошкоджених об’єктів інфраструктури, охорони здоров’я та освітніх програм. За останніми даними, отримано близько 200 заявок, та відібрано приблизно 30 найбільш перспективних проектів.

Серед останніх варто відмітити Knowledgato, що є штучним інтелектом універсальної дії, який в автоматичному режимі виконує збір, подальше структурування та аналіз інформації. Засновники є авторами найточнішої в світі моделі для виконання класифікації статей з медичної галузі щодо печінкових хвороб, препаратів в CAMBA, а також розробили найзначнішу в світі базу знань в сфері Life Sciences для отримання даних про найкращі R&D-спільноти.

Серед military tech проектів варто виділити такі як ТОР — симулятор віртуальної реальності в оперативно-тактичній сфері, комплекс «Хижак» для піхоти, що використовує інноваційну кулеметну стрічку для кулеметів, та в цілому змінює логістику боєприпасів. Одним з перспективних проектів є Drill — мобільний застосунок, який навчає самозахисту та тактичній стрільбі, та суттєво знижує затрати на навчання військових.

Ще одна важлива програма — інноваційні ваучери, що дозволяє українським стартапам отримати фінансову підтримку до 10 тисяч доларів США в виді грантів, які використовуються для окреслених цілей того чи іншого проекту.

«Окремо варто окреслити виробництво безпілотників, яким доступна така програма як швидке виробництво, або Fast track. Постанову ухвалено урядом ще в лютому 2023 року для підвищення можливостей розвитку в цьому напрямі. Пришвидшена процедура допуску до введення в експлуатацію проводиться за участі Міністерства оборони України, Армії дронів та безпосередньо Українського фонду стартапів. Сертифікати отримано вже 12 безпілотними літальними апаратами, інші ще розглядаються».

фото: з відкритих джерел

Як залучити інвестиції

Залучення інвестицій — важливе питання для українських підприємців та розробників. Наявність фінансування проекту дозволяє прискорити розвиток, швидше вивести та популяризувати продукт на ринку. Фахівці окреслюють декілька варіантів залучення інвесторів.

Попри зниження активності, венчурні фонди працюють і зараз на території України, більше того, відкриваються нові представники.  Серед них можна окреслити hi5 Ventures, який спеціалізується на Early Stage, Hypra.fund, а також відомий Geek Ventures, що відомий значними інвестиціями в сектор українських стартапів.

Залучення європейських вкладників — також залишається оптимальним рішенням. Не дивлячись на обережність іноземних інвесторів, український бізнес залишається привабливим та перспективним на ринку, при цьому показники залучених коштів постійно зростають. Крім того, існують грантові програми від світових компаній. Такі гіганти, як Google, Amazon, Mastercard нерідко пропонують цільові програми саме для України.

«Ще одним рішення є використання акселераційних програм, які дозволяють отримати від 20 до 200 тисяч доларів США. Крім того, існує можливість отримати експертні консультації з розвитку, та планування діяльності бізнесу», - додає Вікторія.

Держава також стимулює розвиток стартапів. Уряд та спеціалізовані фонди концентрують зусилля на фінансуванні секторів, що підвищують обороноздатність та допомагають в відбудові держави. Державна програма «єРобота» надає безповоротні грантові кошти для тих, хто починає бізнес.

фото: з відкритих джерел

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: