В Україні — новий штам коронавірусу: що відомо про субваріант «Дженні»

IMG_5628-1536x1024
Фото: архів ІА Дивись.info

В Україні в січні нинішнього року у дев'ятьох людей діагностували новий субваріант штаму коронавірусу Омікрон, який нарекли «Дженні». У Міністерстві охорони здоров'я кажуть, що він може вразити навіть тих, хто вже вакцинований проти недуги.

ІА Дивись.info з'ясовувала, що це за субваріант, як проходить захворювання і методи захисту.

У МОЗ зазначають, що три випадки коронавірусу субваріанту «Дженні» виявили у Сумській області, ще по два — на Волині та Черкащині, а також по одному — у Рівненській і Запорізькій областях. Це пацієнти віком від 27 до 73 років.

Серед українців, які інфікувались, лише одна із дев'яти людей мала обидва обов'язкових щеплення проти коронавірусу, кажуть у відомстві.

Медики говорять, що перебіг захворювання відбувався у середній або легкій формах. І тільки одну людину ушпиталили.

Фото: Микита Печеник, ілюстративне

У МОЗ пояснюють, що коронавірус не припиняє мутувати та ухиляється від імунної відповіді, себто швидше вражає ослаблений імунітет.

«Захворіти можуть навіть раніше вакциновані, однак набутий імунітет після вакцинації знижує ризики ускладнень під час хвороби. Тому людям, які не завершили курс вакцинації проти COVID-19, та особам з групи ризику важкого перебігу захворювання, необхідно проконсультуватися з сімейним лікарем та зробити щеплення», —  розповів головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

У Всесвітній організації охорони здоров'я стверджують: ризик інфікуватись субваріантом штаму коронавірусу Омікрон «Дженні» є низьким. А вакцини, якими імунізують людей у світі, захищають від цього.

Коронавірус в Україні — останні дані

Наприкінці грудня торік у МОЗ заявили про пік захворюваності на грип та коронавірус. Тоді головний санлікар говорив, що від початку епідемічного сезону (жовтень 2023 року - Ред.) захворіли 1,3 мільйона українців.

За цей час в Україні від COVID та інших інфекційних захворювань померли 343 людини, серед яких —  дві дитини.

Фото: архів ІА Дивись.info

Читайте також: На Львівщині від ускладнень грипу померла дитина

Нині з такими діагнозами госпіталізують 4 тисячі людей щотижня.

На Львівщині з 15 по 21 січня нинішнього року 208 мешканців Львівщини захворіли на гостру респіраторну коронавірусну хворобу. У лікарнях перебували 23 пацієнти. А одна людина, старша 60 років, померла від ускладнень.

Медики нагадують, що вакцинація проти коронавірусу залишається дієвим методом підсилити імунітет та запобігти недузі.

Вакцинація — де отримати щеплення від коронавірусу

В усіх областях продовжують діяти пункти вакцинації, де можна імунізуватись проти COVID-19. Ось перелік усіх локацій по Україні.

Фото: архів ІА Дивись.info

Наразі для вакцинації в Україні використовують препарати знаних у світі розробників і виробників. Це: AstraZeneca, Coronavac, Comirnaty, Moderna.


*Звертаємо увагу, що цей матеріал є ознайомчим, його не варто сприймати як підґрунтя для вставлення діагнозу. Якщо вам потрібна допомога, зверніться до фахівця.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: