Біполярний розлад: що це за недуга та як її розпізнати

цукенго
фото: з відкритих джерел

Біполярний розлад, також відомий як маніакально-депресивний розлад, є серйозним психічним захворюванням, яке впливає на настрій і поведінку людини. Люди з біполярним розладом можуть мати періоди манії або гіпоманії, коли вони відчувають себе ейфоричними, енергійними, збудженими, втім можуть діяти необмежено та ризиковано.

Психологиня Леся Захарчук, кандидатка у психотерапевти за напрямком гештальт, розповіла про цю недугу.

Що таке біполярний розлад

Біполярний розлад – це серйозний психічний розлад, який призводить до різких змін у настрої людини. Він може коливатися від дуже високого, відомого як манія або маніакальні епізоди, до дуже низького, відомого як депресія або депресивні епізоди.

Люди з біполярним розладом також помічають зміни в рівні енергії, розумових процесах, поведінці та режимі сну. Коли людина переживає такі афективні епізоди, їй часто важко впоратися з повсякденними обов’язками, ходити на роботу чи навчання або підтримувати особисті стосунки.

«Коли ви перебуваєте в депресивному стані, ви можете почуватися дуже пригніченими або безнадійними й відчувати, що втратили інтерес або радість від діяльності, яка зазвичай приносить вам задоволення. З іншого боку, в періоди манії або гіпоманії ви можете відчувати себе надзвичайно щасливими, надмірно енергійними або особливо дратівливими. Ці різкі зміни настрою можуть порушити ваш сон, рівень енергії, повсякденну діяльність, прийняття рішень, поведінку та ясне мислення», - розповідає фахівчиня.

Такі епізоди перепадів настрою можуть бути нечастими або траплятися кілька разів протягом року. У той час як люди зазвичай мають певні емоційні симптоми між цими епізодами, інші можуть не мати жодних.

Це хвороба на все життя, зазначає експертка, але ви можете тримати перепади настрою та інші симптоми під контролем, дотримуючись плану лікування. Найчастіше він лікується за допомогою медикаментів та психотерапії.

Види біполярного розладу

Існують різні види біполярного та повʼязаних з ним розладів, кожен з яких включає в себе епізоди манії або гіпоманії та депресії. Ці стани призводять до непередбачуваних змін настрою та поведінки, створюючи значні проблеми та порушення в житті людини.

Біполярний розлад I характеризується принаймні одним епізодом манії, який може настати до або після гіпоманіакального або великого депресивного епізоду. Іноді манія може бути настільки інтенсивною, що відриває людину від реальності — стан, відомий як психоз.

Біполярний розлад II – це коли ви пережили принаймні один великий депресивний епізод і один епізод гіпоманії, але не пройшли через повний маніакальний епізод.

Циклотимічний розлад — має схему змін настрою, яка включає багато періодів гіпоманіакальних симптомів, а також періоди депресивних симптомів протягом щонайменше двох років, або одного року для дітей та підлітків. Ці симптоми не такі важкі, як при великій депресії.

Інші специфічні типи, наприклад, спричинені вживанням наркотиків чи алкоголю або через медичні стани, такі як хвороба Кушинга, розсіяний склероз або інсульт.

«Важливо зазначити, що біполярний розлад II – це не просто менш важка версія біполярного розладу I, а окремий діагноз. У той час як маніакальні епізоди при біполярному розладі I можуть бути важкими й потенційно небезпечними, люди з біполярним розладом II часто переживають більш тривалі періоди депресії, які можуть бути глибоко виснажливими».

Біполярний розлад може початися в будь-якому віці, але найчастіше його виявляють у підлітковому віці або на початку двадцятих років. Симптоми широко варіюються між людьми, і вони також можуть змінюватися з часом для кожної людини.

Причини виникнення біполярного розладу

Точна причина біполярного розладу невідома. Ймовірно, кілька факторів відіграють певну роль у його виникненні. До них відносяться генетика, структура та функції мозку, а також оточення людини.

Ризики біполярного розладу

Ви маєте вищий ризик біполярного розладу, якщо у вас є близький родич, який страждає на нього. Переживання травми або стресові життєві події можуть також збільшити цей ризик.

фото: з відкритих джерел

Симптоми біполярного розладу

Симптоми біполярного розладу можуть відрізнятися, зауважує Леся. Але вони включають перепади настрою, відомі як афективні епізоди:

Симптоми маніакального епізоду (манія та гіпоманія)

Манія і гіпоманія — це типи епізодів, які мають схожі симптоми, але відрізняються за своєю інтенсивністю. Манія є більш інтенсивним з них, що призводить до більших порушень у таких сферах, як робота, навчання, соціальне життя та особисті стосунки.

«Вона може бути настільки сильною, що призводить до втрати зв’язку з реальністю, відомого як психоз, що іноді вимагає госпіталізації», - попереджає терапевтка.

Як маніакальний, так і гіпоманіакальний епізоди характеризуються принаймні трьома з наступних симптомів:

  • Почуття незвичного бадьорого настрою, нервового збудження або надмірної енергійності
  • Підвищений рівень активності, енергії або неспокою
  • Завищене відчуття добробуту та власної значущості, або ейфорія
  • Потреба спати менше, ніж зазвичай
  • Більша балакучість, ніж зазвичай
  • Думки, які проносяться в голові
  • Відволікання на речі навколо вас
  • Прийняття неправильних рішень з потенційно серйозними наслідками, наприклад, надмірні витрати, сексуальні ризики або нерозумні бізнес-інвестиції

Симптоми депресивного епізоду

Великий депресивний епізод визначається симптомами, які суттєво заважають повсякденній діяльності, наприклад, роботі, навчанню, спілкуванню або підтримці стосунків. Людина, яка переживає такий епізод, може відчувати п’ять або більше з наведених нижче симптомів:

  • Глибоке відчуття смутку, порожнечі, відчуття відчаю, або у випадку дітей та підлітків це може проявлятися у вигляді дратівливості.
  • Різка втрата інтересу або задоволення майже від усіх видів діяльності, які раніше приносили задоволення.
  • Помітна зміна ваги, або через несподівану втрату ваги, або через збільшення ваги. У дітей це може розглядатися як відсутність очікуваного набору ваги.
  • Проблеми зі сном або занадто багато сну.
  • Збільшення безцільної фізичної активності, наприклад, заламування рук або ходіння, або уповільнення рухів і мови.
  • Глибока втома або втрата енергії.
  • Сильне почуття нікчемності або недоречної провини.
  • Труднощі з мисленням, концентрацією уваги або прийняттям рішень.
  • Часті думки про смерть, суїцидальні думки, спроби самогубства або його планування.

Симптоми змішаного епізоду

Симптоми змішаного епізоду включають як маніакальні, так і депресивні симптоми. Наприклад, ви можете відчувати себе дуже сумним, спустошеним або безнадійним, водночас відчуваючи надзвичайну енергію.

«Деякі люди з біполярним розладом можуть мати більш м’які симптоми. Наприклад, у вас може бути гіпоманія замість манії. При гіпоманії ви можете почуватися дуже добре і відчувати, що можете багато чого зробити. Вам може не здаватися, що з вами щось не так. Але ваша сім’я і друзі можуть помітити перепади вашого настрою і зміни в рівні активності. Вони можуть зрозуміти, що ваша поведінка незвична для вас. Після гіпоманії у вас може виникнути важка депресія», - розповідає експертка.

Епізоди погіршення настрою можуть тривати тиждень-два, а іноді й довше. Під час епізоду симптоми зазвичай виникають щодня протягом більшої частини дня.

Симптоми біполярного розладу у дітей та підлітків

Виявлення симптомів біполярного розладу у дітей та підлітків може бути складним завданням. Не завжди зрозуміло, чи є така поведінка нормальною частиною дорослішання, результатом стресу або травматичного досвіду, чи свідченням психічного розладу, який не є біполярним розладом.

Хоча діти та підлітки можуть переживати окремі епізоди глибокої депресії або манії/гіпоманії, ці епізоди часто не схожі на ті, що спостерігаються у дорослих з біполярним розладом. Їхній настрій також може дуже швидко змінюватися під час епізодів. У деяких молодих людей можуть бути періоди, коли вони взагалі не проявляють жодних симптомів між цими епізодами.

«Найяскравішими ознаками біполярного розладу у молодих людей часто є інтенсивні перепади настрою, які відрізняються від їхніх типових перепадів настрою».

фото: з відкритих джерел

Коли слід звернутися до лікаря

Люди з біполярним розладом часто не усвідомлюють серйозності своїх перепадів настрою і того, як вони впливають на їхнє власне життя і життя близьких їм людей, що призводить до затримки з пошуком необхідного лікування.

Деякі люди з біполярним розладом можуть насправді насолоджуватися періодами ейфорії та підвищеної продуктивності, які супроводжують підйоми настрою. Проте, за цими підйомами неминуче слідує низька фаза, яка може залишити людину в стані глибокої депресії, виснаження і потенційно зіткнутися з різними особистими й фінансовими проблемами.

Для кожного, хто відчуває симптоми депресії або манії, вкрай важливо проконсультуватися з лікарем або фахівцем з психічного здоров’я. Біполярний розлад — це не той стан, який покращується без втручання. Професійне лікування, особливо у фахівців з біполярного розладу, є життєво важливим для ефективного подолання симптомів.

Діагностика біполярного розладу

Для діагностики біполярного розладу лікар може використовувати багато інструментів:

  • Фізичний огляд
  • Історію хвороби, яка включатиме розпитування про ваші симптоми, анамнез життя, досвід та сімейну історію.
  • Медичні тести для виключення інших захворювань
  • Оцінка психічного здоров’я. Ваш лікар може провести таку оцінку або направити вас до спеціаліста з психічного здоров’я для проходження такої оцінки.

Методи лікування біполярного розладу

Багатьом людям з біполярним розладом може допомогти лікування, яке часто включає поєднання медикаментів і психотерапії.

Медикаментозне лікування відіграє ключову роль у лікуванні біполярного розладу, допомагаючи вирівняти перепади настрою та інші симптоми. Підбір правильних ліків може бути процесом спроб і помилок, і нерідко для досягнення найкращих результатів пацієнтам потрібна комбінація препаратів. Дуже важливо приймати ліки послідовно і коригувати дозування або припиняти їх прийом лише під керівництвом лікаря. Якщо ви відчуваєте побічні ефекти, вам слід звернутися до свого лікаря, щоб обговорити їх.

Психотерапія є ще однією важливою частиною лікування. Вона може допомогти вам впоратися зі складними емоціями, думками та поведінкою, які виникають при біполярному розладі.

«Вона пропонує не лише особисте розуміння та механізми подолання, але й навчання та підтримку як для вас, так і для вашої родини. Існує кілька видів психотерапії, які можуть бути корисними для лікування біполярного розладу, і фахівець з психічного здоров’я може допомогти визначити найбільш ефективний підхід у вашій ситуації», - пояснює Леся.

фото: з відкритих джерел

Читайте також: Панічна атака: що це таке та як допомогти.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: