У найбільшому музеї Фінляндії змінили національність Іллі Рєпіна з росіянина на українця

vT01564926675ewj
Ілля Ріпин. Автопортрет. Джерело: uinp.gov.ua

У фінському музеї Атенеум змінили підпис під прізвищем художника Іллі Рєпіна. Відтепер під картинами художника вказано, що він не росіянин, а українець.

Про це повідомили у фінському виданні Suomen Kuvalehti.

Там розповіли, що в 2021 році в Атенеумі спільно з Третьяковською галереєю та Музеєм російського мистецтва була організована велика виставка робіт Іллі Рєпіна. Тоді на виставці зазначали, що художник народився на території України, але він був представлений як російський художник.

Водночас цього року після комунікації з українськими громадськими діячами музей змінив громадянство Рєпіна. Тому під його роботами, які представлені в постійній експозиції музею, вказано підпис, що він українських художник.

 Фото: Nadiia Fedorova / LK

Довідка

Атенеум — найбільший художній музей Фінляндії. Він розташований у місті Гельсінки. У ньому експонують твори європейських митців. Зокрема: Акселі Галлен-Каллела, Альберт Едельфельт, Франсіско Гойя, Едґар Деґа, Поль Гоген, Поль Сезанн, Вінсент ван Гог, Едвард Мунк тощо.

Ілля Рєпін — український художник, який народився у Чугуєві на Харківщині. Його дідусь був козаком, торгував і володів заїжджим двором. Зв'язок із рідним містом на Слобожанщиною Рєпін намагався зберігати до кінця життя, а українські мотиви посідали важливе місце у творчості художника.

Упродовж творчого шляху він багато подорожував, а у 1870-80-их роках намалював безліч відомих картин — «Бурлаки на Волзі», «Дочка Віра в дитинстві», «Царівна Софія». Наприклад, у Чугуєві Рєпін створив полотно «Протодиякон» зі складним образом православного священника, що викликав суперечливі відгуки через суперечливість самої особи. Малював портрети Шевченка, отаманів, культурних діячів тогочасної доби. У 1893 році створив відому картину «Запорожці пишуть листа турецькому султану».

Читайте також Творець «Пожежі москви» та любитель часнику з Конотопа: кого з українських митців росія зарахувала у ряди «своїх»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: